Sníh a ledovka dnes znovu zkomplikovaly provoz na silnicích

Zrádná ledovka dnes znovu zkomplikovala provoz na silnicích, některé úseky například na severozápadě Čech či v okolí Prahy jsou nesjízdné a policisté řeší výrazně víc nehod než obvykle. Problémy měli i lidé na kluzkých chodnících. Během dne se oteplí, v Libereckém kraji či na východě republiky ale budou srážky namrzat až do večera. Na Moravě a ve Slezsku se ledovka objeví pravděpodobně i ve čtvrtek.

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Meteorologové ráno rozšířili výstrahu na ledovku téměř na celé území Česka, v západních Čechách bude ledovka silná s vyšším stupněm nebezpečí.

"Během dne se bude v jihozápadní polovině Čech oteplovat a riziko ledovky se tak bude snižovat. Výstraha na ledovku ale bude pokračovat v dalších částech Česka, na Moravě a ve Slezsku pak čekáme tvorbu ledovky i během zítřka (čtvrtka). Výstrahu budeme během dne upřesňovat," informoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V Ústeckém kraji je nesjízdných několik úseků silnic. Zdravotnické operační středisko krajské záchranné služby přijalo od pondělí, kdy v regionu problémy kvůli počasí začaly, téměř 1300 hovorů na tísňovou linku. Silničáři mají v terénu znovu veškerou techniku, policisté od rána řeší nehody. U Peruce na Lounsku havaroval sypač. Ledovka je u obce Mnetěš na Litoměřicku. Uzavřeny zůstávají silnice z Hřenska do Jetřichovic a z Hřenska do Janova na Děčínsku.

Také v Karlovarském kraji se už třetí den vytváří na silnicích a chodnících ledovka. Silničáři sice silnice ošetřují solí, ale stejně varují před kluzkou vozovkou. Kvůli ledovce se staly hned ráno nehody v Chodově nebo v sokolovské Tovární ulici. Nehoda autobusů zablokovala i Nádražní ulici v Aši, v příkopě skončilo auto u Libé na Chebsku.

Varování před výskytem ledovky nadále platí pro Liberecký kraj. Ráno kvůli namrzlým silnicím autobusy na dvou meziměstských linkách na Českolipsku nejely do některých zastávek, nesjízdný pro ně byl úsek mezi Dubou a Dřevčicemi a také mezi Blíževedly a Kozly.

I provoz příměstských autobusů v okolí Prahy byl ráno kvůli ledovce výrazně omezen. Některé spoje ráno vůbec nevyjely, jiné nezajížděly do všech míst. Největší problémy byly na Slánsku či Rakovnicku. Podobná situace byla v okolí hlavního města i v úterý. S ledovkou musejí počítat řidiči i na Kladensku, auta uvízla i u obce Mšeno na Mělnicku.

Silnice v Královéhradeckém kraji dnes ráno při mrznoucím mrholení a dešti pokrývala ledovka. Opatrní musejí být řidiči zejména na Hradecku a Jičínsku. Na Rychnovsku hrozí sněhové jazyky. V Pardubickém kraji se ledovka tvořila v okolí Moravské Třebové, Pardubic nebo Ústí nad Orlicí. Se sněhem se mohou setkat v oblasti Lanškrouna, Vysokého Mýta, Žamberka a na Červenovodském sedle, kolem Poličky a v Železných horách se tvořily sněhové jazyky.

Sjízdnost na Vysočině zhoršuje namrzající déšť a mlha. Přes kraj přešly dešťové přeháňky, voda začala na podchlazeném povrchu namrzat. Do terénu vyjelo asi 100 sypačů. Namrzají také stromy, které se lámou a padají na silnice. Hasiči je od večera odstraňovali asi na deseti místech.

S mlhou a nárazovým větrem musejí dnes ráno počítat řidiči na Blanensku, kde se na silnicích může tvořit námraza. Mlhy jsou také na Znojemsku. S ohledem na teploty pod nulou je potřeba po silnicích v celém kraji jezdit se zvýšenou opatrností. Pro nákladní auta je kvůli počasí uzavřená silnice na Vyškovsku.

Na silnicích na Vsetínsku zůstávala ráno místy sněhová kaše, lokálně se na nich tvořila také ledovka. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky, které silničáři sypou kamennou drtí, mnohde pokrývá uježděná vrstva sněhu, na Vsetínsku se na nich místy tvoří závěje a sněhové jazyky.

V Moravskoslezském kraji přetrvávají problémy na Bruntálsku, kde jsou některé úseky cest i nadále nesjízdné. Silničáři varují před tvorbou sněhových jazyků. Na Opavsku je pak na silnicích nižších tříd nutné počítat se zledovatělou vrstvou sněhu, místy pak se zbytky rozbředlého sněhu. Ve vyšších polohách Beskyd leží ujetá vrstva sněhu, místy jsou tam vyjeté koleje. Na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 mezi obcemi Ostravice a Bílá stále platí zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Jeden z hlavních tahů na Slovensko bývá v tomto úseku pro těžká vozidla uzavřen každou zimu.

Témata: počasí | sníh

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější