Sníh ovlivňuje dopravu. V potížích kamiony i autobusy, které nabírají zpoždění

Po nočním sněžení leží na řadě silnic v zemi sníh. Ve středních Čechách sněžení výrazně zkomplikovalo hromadnou dopravu. Cestující musejí počítat se zpožděním téměř na všech linkách Pražské integrované dopravy. Výraznější komplikace jsou v oblastech Vlašimi, Poděbrad a Kokořínu. Středočeští silničáři poslali za uplynulých 24 hodin do terénu 151 vozů zimní údržby ve všech čtyřech oblastech kraje.

Ilustrační fotografie.

Kvůli silnému sněžení uzavřela moravskoslezská policie pro kamiony silnici z Ostravice k hranicím se Slovenskem. Ve vyšších polohách leží ujetá vrstva sněhu. Na Liberecku je pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice III/2904 přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu, kde se nesolí. Řidiči musí směrem na Hejnice a Raspenavu po hlavní silnici I/13 přes Frýdlant, která se ošetřuje chemicky. Omezení neplatí pro autobusy. Hlavní silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov se navzdory sněžení zatím daří udržet i pro nákladní dopravu průjezdnou. V Libereckém kraji většinou napadlo kolem pěti centimetrů sněhu. I na hlavních tazích jsou zbytky rozbředlého sněhu.

V Praze byly silnice po ranním sněžení s opatrností sjízdné. Hlavní vozovky byly mokré. Kolony na dálnicích před Prahou jsou podle ŘSD důsledkem ranní dopravní špičky, a také toho, že řidiči snížili rychlost a jezdí opatrně.

V Plzeňském kraji v noci napadlo několik centimetrů sněhu. Silnice i dálnice D5 byly ráno se zvýšenou opatrností sjízdné, místy na nich byla vrstva rozbředlého sněhu. V Ústeckém kraji v Krušných horách ležela na cestách ujetá vrstva nového sněhu, místy dál sněžilo. Silničáři měli v terénu veškerou techniku.

Na většině území Královéhradeckého kraje ráno sněžilo. Na silnicích zůstávala vrstva sněhu. Na nesolených cestách v Krkonoších může být vrstva sněhu silná až deset centimetrů. Sněžit má i přes den. V kraji by dnes mohlo napadnout až deset centimetrů sněhu, na návětří hor by to mohlo být 15 až 25 centimetrů. "Budou se tvořit sněhové jazyky, na hřebenech hor i závěje," uvedli meteorologové.

Na všech silnicích v Pardubickém kraji dnes ráno ležel sníh. Většinou byl po solení rozbředlý, ve výše položených oblastech a v místech bez chemického posypu tvořil uježděnou vrstvu. Řidiči by měli být opatrní na Chrudimsku v Železných horách v okolí Třemošnice a Seče, kde se místy tvoří sněhové jazyky a náledí.

Silnice na Vysočině byly dnes ráno po sněhových přeháňkách sjízdné s opatrností. Solené vozovky byl mokré, místy na nich byl rozbředlý sníh. Na 120 sypačů dnes upravovalo vozovky v Jihočeském kraji. Intenzivnější přeháňky zasáhly hlavně Strakonicko a Táborsko.

Silnice v Olomouckém kraji pokrýval ráno rozbředlý či ujetý sníh. Na silnici u Zlatých Hor na Jesenicku havaroval sypač. Ve Zlínském kraji dnes ráno sněžilo, většina silnic zůstávala s opatrností sjízdná, mnohde na nich však po chemickém ošetření ležel rozbředlý sníh nebo jeho zbytky. Vozovky nižších tříd, které silničáři sypou kamennou drtí, pokrývala místy uježděná vrstva sněhu. Provoz na některých silnicích komplikovala ledovka nebo námraza. Na silnici I/69 kvůli ledovce uvázly kamiony.

Na příjezdech do Prahy se kvůli sněhu tvořily kolony, autobusy měly zpoždění

Na všech příjezdech do Prahy se kvůli sněžení dnes od rána tvořily dlouhé kolony. Řidiči se na dálnicích zdrželi desítky minut. Sněžení komplikovalo také provoz autobusů. Desítky spojů nabíraly zpoždění. Kolem 12:00 se situace v Praze stabilizovala, kolony se již netvoří a autobusy většinou jezdí podle jízdních řádů. Vozovky jsou mokré. Na příjezdech do metropole leží místy sněhová břečka, někde silnice kloužou. Kvůli srážkám se řidiči musí připravit na špatnou viditelnost.

Řidiči měli v dnešní ranní špičce problémy zhruba 15 až 20 kilometrů před Prahou, a to na dálnici od Brna, Plzně, z Hradce Králové a Ústí nad Labem. Kolony před metropolí byly podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla důsledkem ranní dopravní špičky a také toho, že řidiči snížili rychlost a jezdili opatrně. Fronty aut většinou pomalu popojížděly. Jezdilo se bez větších nehod. Podle webu dopravních informací jsou kolem 12:00 potíže na Pražském okruhu, kde leží sněhová břečka a je zhoršená viditelnost. Na příjezdu od Hradce Králové zase dálnice klouže. Výrazné kolony se nikde netvoří.

Dopravní podnik řešil dopoledne potíže u zhruba 80 autobusových a u čtyř tramvajových linek. Důvodem byla zhoršená sjízdnost a také silný automobilový provoz. Kolem 11:00 se situace zklidnila. Zpoždění podle webu dopravního podniku nabírají už jen čtyři autobusové linky.

Posypové vozy jezdí od nočních hodin. TSK vyslala do ulic první sypače krátce po půlnoci. V současnosti jich je na silnicích 73, dalších 50 menších strojů uklízí vedlejší komunikace a chodníky. Práce budou kvůli sněžení pokračovat i nadále, řekla ve 12:00 mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. ŘSD má na dálnicích před Prahou 12 posypových vozů.

Témata: doprava | počasí

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější