Soud pustil na svobodu lékaře Jaroslava Bartáka

Z jablonecké věznice Rýnovice byl dnes propuštěn na svobodu lékař Jaroslav Barták. ČTK to potvrdila mluvčí věznice Monika Králová. O podmíněném propuštění Bartáka rozhodl ve čtvrtek Okresní soud v Jablonci, pravomocný se stal verdikt dnes.

Ilustrační foto

Státní zástupce se totiž vzdal práva stížnosti. Lékař si ve věznici Rýnovice odpykával dvanáctiletý trest za znásilnění, vydírání a sexuální nátlak, do jeho vypršení mu zbýval zhruba rok.

"Státní zastupitelství nám sdělilo, že se vzdává práva stížnosti, takže to usnesení tím nabylo právní moci a soud podnikl kroky k tomu, aby byl pan Barták propuštěn," řekl dnes ČTK mluvčí jabloneckého soudu Jaroslav Kneř. Státní zastupitelství mělo na podání stížnosti tři dny, své rozhodnutí sdělilo soudu hned první den.

Mluvčí věznice další podrobnosti k propuštění Bartáka nesdělila. "Vzhledem k tomu, že nedal žádný souhlas k poskytování informací, nic víc k tomu sdělit nemohu," uvedla.

Soud o předčasném propuštění Bartáka rozhodl zejména na základě odborných závěrů znalců. "Byly zpracované posudky na psychický stav pana odsouzeného a na tomto základě tedy soud učinil závěr takový, že lze jeho žádosti vyhovět, že nebude představovat jeho propuštění nějaké riziko," řekl ve čtvrtek Kneř.

U soudu Barták podle serveru iRozhlas uvedl, že bude bydlet u své rodiny, se kterou má stále dobré vztahy, a žít ze starobního důchodu. Aby ale splatil dluhy, které se mu během pobytu za mřížemi nahromadily, chce se vrátit ke své původní profesi. „Kdybych ještě pracoval, tak bych si vzal jako zdravotní sestru nějakou starší zkušenou paní, se kterou bych to už doklepal,“ citoval Bartáka iRozhlas.

Barták v letech 2006 až 2011 napadl deset asistentek a matce jedné z nich vyhrožoval. Ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho úkoly a naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací. Soudy lékaři uložily souhrnný trest za šest znásilnění, pět případů vydírání a také za sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami.

Barták dál čelí obžalobě z toho, že v roce 2013, kdy si už odpykával trest v liberecké věznici za předchozí odsouzení, ze msty za předchozí odsouzení plánoval vraždy advokáta, kněze a bývalého šéfa vojenské tajné služby. Barták se od počátku hájí tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně. Podle něj jde o spiknutí proti němu. Obžaloba tvrdí, že vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun a využít je k útěku z vězení za pomoci vrtulníku. Liberecký krajský soud případ řeší od roku 2014, konečný verdikt ale zatím nevynesl.

Témata: Jaroslav Barták | soudy

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Policie informovala o anonymní hrozbě vůči univerzitám

11.03.2024 11:04 Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na…

Vražda v Hořovicích: Zemřely dvě děti a žena, podezřelým je její partner

25.02.2024 09:25 Středočeská policie vyšetřuje od soboty případ trojnásobné vraždy v bytovém domě v Hořovicích na…

Související:

Nejnovější