Soud s ruským vojákem pokračuje, prokurátor chce doživotí

Ukrajinský prokurátor dnes požádal o trest vězení na doživotí pro ruského vojáka, obžalovaného z válečného zločinu kvůli zastřelení civilisty na Ukrajině. Agentura AFP to uvedla ze soudní síně v Kyjevě, kde se koná první proces svého druhu od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Soud má podle stanice CNN pokračovat v pátek.

Ilustrační fotografie.

Jedenadvacetiletý příslušník tankové jednotky Vadim Šišimarin ve středu přiznal vinu, dnes vypověděl, že jednal na přímý rozkaz, uvedla reportérka listu The Guardian.

Jedenadvacetiletý Šišimarin je souzen kvůli tomu, že v prvním týdnu války zabil výstřelem do hlavy 62letého muže ve vesnici Čupachivka v Sumské oblasti na severovýchodě země.

"Můj manžel byl řidič traktoru. Nevlastníme žádné zbraně, byl v civilním oblečení," řekla dnes ve své svědecké výpovědi manželka zastřeleného muže. "Kvůli čemu jste přišli, před kým (jste nás měli) bránit? Vy jste mne ubránili před mým mužem, kterého jste zavraždili?" ptala se vdova podle BBC. "Byl pro mne vším. Byl mým ochráncem," dodala o svém muži Oleksandrovi.

Vdova podle agentury Unian před soudem uvedla, že požaduje pro okupanta doživotí, ale že nebude proti, pokud ruského vojáka vymění za zajaté ukrajinské vojáky z oceláren Azovstal v Mariupolu. "Jestli (Šišimarina) vymění, a to i za naše obránce z Mariupolu, nebudu proti, budu pro," řekla.

Ukrajinská prokuratura uvádí, že Šišimarin dostal od dalšího vojáka rozkaz civilistu zabít, aby ukrajinskou armádu neinformoval o přítomnosti Rusů. Následně přes otevřené okno automobilu vypálil několik ran z útočné pušky, zasáhl civilistu do hlavy a muž na místě zemřel. Obžalovaný dnes u soudu řekl, že nejdříve na muže vystřelit odmítl, pak ale kvůli pohrůžce od dalšího vojáka rozkaz splnil. Manželku zabitého muže pak požádal o odpuštění.

"Uvědomuji si, že mi odpustit nemůžete, ale prosím o odpuštění," řekl seržant Šišimarin Kateryně Šelipovové podle agentury AP.

"Nechtěl jsem ho zabít. Vystřelil jsem, aby mi (ostatní vojáci) dali pokoj," prohlásil. Podle BBC vypověděl, že vypálil krátkou dávku ze zbraně a že tělo zabitého neviděl. Poté mu někdo z vojáků v autě říkal, ať si to tak nebere, že v prvé řadě musí vojáci zachránit sami sebe.

Ukrajinská novinářka, která hovořila s Šišimarinovými ruskými příbuznými, napsala, že jeho otec si přeje synův návrat domů."Prostě domů, co nejdříve. Vraťte ho, vyměňte ho jako zajatce," prohlásil. Vojákova babička označila soud za "hrůzu a blábol" a vnuka hájila, že "to je válka" a v ní "se stává všelicos".

Reportér stanice Sky News informoval o tom, že dnes před soudem v Charkovské oblasti stanuli další dva ruští vojáci - Alexandr Bobykin a Alexandr Ivanov, kteří čelí obžalobě z porušení válečného práva, protože se svou jednotkou ostřelovali civilní objekty raketami Grad. Oba přiznali vinu.

Podle Waghorna muži u soudu uvedli, že jim bylo řečeno, že jejich jednotka bude provádět společné cvičení s běloruskou armádou. Poté ale dostali rozkaz přesunout se na Ukrajinu a ostřelovat Charkov.

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku

29.03.2024 12:25 Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana…

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Související:

Nejnovější