Soud uznal vinu Ratha, Metrostavu i dalších obžalovaných v korupční kauze

Odvolací pražský vrchní soud dnes uznal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými v druhé větvi korupční kauzy někdejšího politika. Rath v případu čelí obžalobě z přijímání úplatků a manipulace s tendry ve Středočeském kraji, za což mu prvoinstanční soud o rok prodloužil jeho již dříve uložený sedmiletý trest vězení.

David Rath

Senát uznal vinnými i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure, kterým tak hrozí zákaz účasti na veřejných zakázkách. Soud nyní čte rozsudek.

Ústřední trojicí dnes projednávané kauzy je stejně jako v první části případu někdejší hejtman Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Podle nepravomocného verdiktu pražského krajského soudu si na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů ve Středočeském kraji za stovky milionů korun. Obžalobě čelí ještě šest lidí včetně bývalého generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta. Nikdo z obžalovaných dnes k soudu nepřišel.

Metrostav má podle nepravomocného rozsudku zaplatit deset milionů korun a nesmí se po tři roky účastnit veřejných zakázek. Firma vinu odmítá. Zákaz by měl podle ní dopady i na fiskální politiku ČR a pro stavební firmu by znamenal snížení tržeb o 33 miliard korun.

Rath si už odpykával sedmiletý pravomocný trest uložený mu za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, letos byl propuštěn.

Rath se musí vrátit do vězení, soud mu prodloužil trest o rok

Odvolací pražský vrchní soud dnes prodloužil bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi již dříve uložený sedmiletý trest o rok. Uznal ho vinným v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy. Někdejší politik se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení. Rath podle pravomocného rozsudku přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.

Rath na dotaz ČTK uvedl, že rozsudek soudu bere takový, jaký je. Víc ho nechtěl komentovat. "Vyjádření dávat nebudu, vše již bylo řečeno a beru rozsudek takový, jaký je," napsal ČTK bývalý politik.

Rath musí podle verdiktu také zaplatit 13 milionů korun. Odvolací senát v čele s předsedou Alexanderem Károlyim o pět milionů zmírnil peněžitý trest, který mu v lednu 2020 uložil prvoinstanční soud. "Vzali jsme v potaz majetkové poměry obžalovaných," prohlásil soudce. Soud ale Rathovi ponechal zákaz činnosti, který krajský soud prodloužil o rok.

Soud nevyhověl odvolání státního zástupce, který žádal prodloužení Rathova trestu o dva a půl roku. Podle Károlyiho soud při rozhodování o přitěžujících a polehčujících okolnostech zohlednil délku řízení, ale i změny v trestním zákoníku týkající se hranice škody.

Ústřední trojicí dnes projednávané kauzy je stejně jako v první části případu někdejší hejtman Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Podle nepravomocného verdiktu si na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů ve Středočeském kraji za stovky milionů korun. Také Kottovým prodloužil soud tresty na osm let vězení, zaplatit musí po 15 milionech korun. Obhájkyně Kottových novinářům řekla, že s rozsudkem klienti nesouhlasí a zváží podání dovolání.

Rathův advokát Adam Černý po vyhlášení verdiktu řekl, že uložený trest považuje za velmi přísný, peněžitý trest podle něj Rath nemá jak zaplatit. "Myslím si, že po obdržení písemného vyhotovení zvážíme podání dovolání," řekl obhájce.

Obžalobě čelilo ještě šest lidí včetně bývalého generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta. Odvolací soud je všechny uznal vinnými, některým snížil uložené peněžité tresty či zákazy činnosti. Do vězení soud poslal Lucii Novanskou a Pavla Drážďanského, zbylé obžalované potrestal soud podmínkami.

Senát uznal vinnými i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure, uložil jim tříletý zákaz účastnit se soutěží o veřejné zakázky. Za korupci potrestal i ostatní obžalované firmy.

Rath si už odpykával sedmiletý pravomocný trest uložený mu za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Letos v lednu byl bývalý politik z vězení podmíněně propuštěn. Na svobodě jsou i manželé Kottovi.

Soud pravomocně zakázal Metrostavu účastnit se soutěží o veřejné zakázky

Největší česká stavební firma Metrostav a její dceřiná společnost Metrostav Infrastructure se nebudou moci po tři roky účastnit veřejných soutěží a plnit veřejné zakázky. Pravomocně o tom dnes rozhodl odvolací pražský vrchní soud. Společnosti uznal vinnými v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Metrostav je největší univerzální stavební společností na českém trhu. Podle jeho mluvčího Vojtěcha Kostihy verdikt neznamená, že by společnost nemohla stavět již vyhrané tendry.

Firma Metrostav se podle dnešního rozsudku dopustila podplácení a manipulací s veřejnými zakázkami. Její trestná činnost se týkala rekonstrukce pavilonu v kolínské nemocnici a přestavby části kladenské nemocnice. Společnost musí také zaplatit peněžitý trest deset milionů korun.

Délka zákazu podle předsedy odvolacího senátu Alexandera Károlyiho odpovídá závažnosti trestného jednání společnosti. Soud podle něj zvažoval i zvýšení peněžitého trestu, nakonec ale dospěl k závěru, že prvoinstanční rozhodnutí ponechá.

"Pokud bychom nezakázali účast na veřejných zakázkách společnosti Metrostav Infrastructure, mohl by se Metrostav na nich podílet například jako subdodavatel," odůvodnil soudce rozhodnutí potrestat i dceřinou firmu.

"Co je vysoutěžené a co je rozestavěné, to dostavět můžeme a to stavět začít můžeme," řekl po rozsudku novinářům Kostiha.

Rathovi dnes soud prodloužil již dříve uložený sedmiletý trest o rok. Někdejší politik se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení. Rath přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.

Ústřední trojicí dnes projednávané kauzy je stejně jako v první části případu někdejší hejtman Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Podle nepravomocného verdiktu si na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů ve Středočeském kraji za stovky milionů korun. Také Kottovým prodloužil soud tresty na osm let vězení, zaplatit musí po 15 milionech korun.

Obžalobě čelilo ještě šest lidí, soud je všechny uznal vinnými. Bývalému generálnímu řediteli Metrostavu Pavlu Pilátovi a tehdejšímu obchodnímu náměstkovi Jiřímu Andělovi uložil podmíněné tresty.

Metrostav je obžalován například i v případu údajných machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. Jeho vinu bude znovu posuzovat královéhradecký krajský soud. Liberecký soud se zase zabývá případem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun, kterou Metrostav prováděl. Firma figuruje i v případu údajně zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem.

Stavební skupina Metrostav má v současnosti 11 divizí. Koncern zahrnuje na pět desítek dceřiných firem, řídící osobou je Metrostav, a.s. Skupina ovládá například společnosti Subterra, Metrostav Slovakia, Metrostav Infrastructure, Metrostav Deutschland, Metrostav stavebniny, Metrostav Development, DSH - Dopravní stavby, PK Doprastav, rakouskou BeMo Tunnelling nebo inženýrskou a zeměměřičskou CCE Praha.

Metrostavu loni vzrostl čistý zisk meziročně o 15,5 procenta na 721,8 milionu korun. Tržby klesly o 18,2 procenta na 19,296 miliardy korun, což bylo zčásti způsobeno převodem zakázek na specializované dceřiné společnosti. V roce 2020 firmě vzrostl čistý zisk meziročně o 1,8 procenta na 625,1 milionu korun. Tržby jí klesly o 14,3 procenta na 22,8 miliardy korun. Přes pokles zůstal v Česku jedničkou na trhu. Zhruba dvě pětiny tržeb Metrostav vytvořil v zahraničí.

Metrostav se s trestem neztotožňuje, podá dovolání

Metrostav se neztotožňuje s trestem v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, a podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Společnost to uvedla v tiskové zprávě. Vzhledem k tomu, že dovolání nemá odkladný účinek, tak se firma musí podřídit trestu neúčastnit se tři roky veřejných zakázek a zaplatit deset milionů korun, což udělá.

"Rozsudek je pro nás překvapení. Neztotožňujeme se s ním a podáme dovolání u Nejvyššího soudu. Dovolání však nemá odkladný účinek, a proto se musíme udělenému trestu podřídit a vykonat jej, což uděláme. Peněžitý trest samozřejmě uhradíme," stojí v prohlášení Metrostavu.

Odvolací pražský vrchní soud dnes pravomocně uznal největší českou stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure v kauze vinnými. Podle rozsudku se dopustily podplácení a manipulací s veřejnými zakázkami. Její trestná činnost se týkala rekonstrukce pavilonu v kolínské nemocnici a přestavby části kladenské nemocnice.

"Je však třeba připomenout, že soud trestá kolektiv zaměstnanců, kteří se ničeho nedopustili, za čin, který se měl stát před deseti lety. Rozsudek poškozuje největší českou stavební společnost, která zaměstnává tisíce pracovníků a platí v Česku daně," uvedl Metrostav.

Firma si musí vyhodnotit, jak se tři roky bez veřejných zakázek ve fungování projeví. "Ale ve zkratce to znamená, že co je vysoutěžené a rozestavěné, to dostavět a začít stavět můžeme," řekl novinářům po vyhlášení rozsudku mluvčí skupiny Metrostav Vojtěch Kostiha. Připustil, že z ekonomického hlediska bude rozsudek problémem. "Velkým, nicméně jsme se na tyto varianty připravovali, budeme se s tím muset nějak popasovat, ale asi to zvládneme," řekl Kostiha.

Na přelomu let 2011 a 2012 šlo v kauze o úplatky za stovky milionů korun. Ústřední trojicí případu jsou někdejší hejtman Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Vinným byl mezi šesticí lidí uznán i bývalý generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát.

Metrostav je trestně stíhán i v dalších třech kauzách. Obžalobě čelí v případu údajných machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. Jeho vinu bude znovu posuzovat královéhradecký krajský soud. Liberecký soud se zabývá případem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun, kterou Metrostav prováděl. Firma figuruje i v případu údajně zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem.

Témata: soudy | David Rath

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

V pražské ZOO se letos narodila již druhá gorila

12.04.2024 09:41 V noci na dnešek přišlo na svět v pražské zoologické zahradě další mládě gorily nížinné. Jeho…

Česká pomoc Ukrajině bude pokračovat, ujistil Pavel Zelenského

11.04.2024 18:08 Prezident Petr Pavel ve čtvrtek osobně ujistil ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského o…

Sněmovna schválila novou definici znásilnění

10.04.2024 12:58 Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou…

Vážná nehoda v Polici nad Metují si vyžádala zraněné. Auto srazilo chodce

09.04.2024 18:51 Vážná nehoda se v úterý odpoledne stala v Polici nad Metují na Náchodsku. Auto u místního…

Související:

Nejnovější