Podpis Babiše ml. je asi zfalšovaný. Připomíná písmo expremiéra, řekl Znalec

Podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií společnosti Farma Čapí hnízdo pravděpodobně není pravý. U soudu to dnes uvedl písmoznalec Aleš Čulík. Zároveň řekl, že našel podobnosti s písmem staršího z Andrejů Babišů, tedy obžalovaného expremiéra a předsedy opozičního hnutí ANO. Podle znalec ale nelze učinit kategorický závěr, a to kvůli nedostatku srovnávacího materiálu.

Andrej Babiš ml.

Babiš mladší tvrdí, že předmětnou listinu nepodepsal. Trvá také na tom, že jeho otec ho nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt na Krym, aby proti němu nemohl svědčit v kauze dotačního podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo.

Čulík zkoumal v kauze pravost celkem tří podpisů Babiše juniora. U pražského městského soudu řekl, že nalezl rozdílné znaky, ale že jeho závěr je "ve formě pravděpodobnosti". Při porovnání s písmem Babiše staršího pak našel "podobnosti, které mohou nasvědčovat autorství". Formulovat jednoznačný závěr by podle něj ale bylo předčasné, protože nejdřív by se musel doplnit srovnávací materiál k písmu Babiše juniora. Tento materiál se shání obtížně, protože Babišův syn není českým občanem a žije ve Švýcarsku, doplnil znalec.

Soudce chce vyslechnout Babišova syna, neví ale, zda k soudu přijde

Soudce Jan Šott, který řeší kauzu Čapího hnízda, stále neví, kdy a jakou formou vyslechne syna obžalovaného expremiéra Andreje Babiše (ANO). Původně ho předvolal na tento pátek, Andrej Babiš mladší ale soudu sdělil, že je ve Švýcarsku a nepřicestuje. Soudce poté domluvil se Švýcary videokonferenci na říjen, z médií pak ale zjistil, že Babiš junior nakonec v pátek hodlá na hlavní líčení přijít.

"Soud si není jistý. Pokud se pan svědek dostaví, vyslechneme ho osobně, je to z mnoha procesních důvodů lepší než videokonference," sdělil dnes v jednací síni pražského městského soudu Šott.

Babiš junior původně v kauze dotačního podvodu při stavbě Čapího hnízda rovněž čelil obvinění, jeho stíhání ale státní zástupce zastavil stejně jako stíhání dalších Babišových příbuzných. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho jeho otec nechal v roce 2017 odvézt proti jeho vůli na Krym, a to proto, aby mu znemožnil vypovídat právě v dotační kauze.

Dnešní program hlavního líčení otevřel soudce Šott čtením několika výpovědí svědků, které soud, státní zástupce ani advokáti obžalovaných nepokládali za nutné slyšet naživo - například někdejší účetní holdingu Agrofert. Babiš odcházel z dopoledního bloku jednání spokojený a čekajících novinářů se sám dožadoval, ať se ho zeptají na reakci. "Když je to pozitivní, tak se neptáte!" vtipkoval.

"Já jsem velice spokojenej, protože jsme slyšeli výpovědi sedmi svědků a z nich jednoznačně vyplývá, že obžaloba je nepravdivá. Dokonce ta první svědkyně, která byla členka rady regionálního rozvoje, kteří to schvalovali, řekla policii: ´proč jsem tady´? No protože Babiš. V tom máte všechno, děkuju za zveřejnění," shrnul svůj pohled na dění v soudní síni.

Na středu je pak mimo jiné předvolaná i Babišova manželka Monika. "Přijde, proč by nepřišla," odpověděl dnes předseda opozičního hnutí ANO na dotaz novinářů, zda se jeho žena dostaví. Soud předvolal i Moničina bratra Martina Herodese a premiérovu dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou. Všichni tři v minulosti vlastnili akcie firmy Farma Čapí hnízdo

Ve středu má svědčit i někdejší šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, ve čtvrtek zahájí svědecké výpovědi bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS).

Obžaloba tvrdí, že Babiš starší zajistil v roce 2007 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN Agro Pelhřimov (Agro a.s.), ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Akcie byly podle státního zástupce Jaroslava Šarocha zaplaceny z Babišova účtu. "Důvodem tohoto převodu akcií bylo účelové a formální vytvoření zdání, že společnost Agro a.s. je samostatný nezávislý malý nebo střední podnik, který není propojen se žádnou jinou společností," napsal.

Později Babiš podle obžaloby zajistil, aby bratr jeho partnerky získal většinu akcií, a to proto, aby jeho příbuzní neměli určité množství hlasovacích práv. Společnost tak podle obžaloby zdánlivě naplňovala definici nezávislého podniku, a mohla se ucházet o padesátimilionovou dotaci.

Babiše mladšího má soud v plánu vyslechnout buď v pátek osobně, nebo v říjnu prostřednictvím videokonference ze Švýcarska.

V kauze dotačního podvodu čelí vedle expremiéra Babiše obžalobě někdejší místopředsedkyně Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová, která žádost o dotaci podala. Oběma hrozí pět až deset let vězení.

Začátku soudu s Babišem si všímá řada velkých světových médií

Začátek soudu v dotační kauze Čapí hnízdo, ve které čelí obžalobě bývalý český premiér Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová, zaznamenala řada velkých světových médií. Obsáhlý článek mu věnoval například britský list The Guardian, podle nějž by případ mohl mít výrazný dopad na českou politickou scénu.

Německá stanice Deutsche Welle připomíná, že pražský soud začal kauzu údajného dotačního podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo projednávat "nedlouho před prezidentskými volbami plánovanými na začátek roku 2023, v nichž bude Babiš podle očekávání silným kandidátem, ačkoli oficiálně ještě kandidaturu neohlásil".

Babiš a Nagyová v první den hlavního líčení u soudu vinu popřeli. Expremiér označil své stíhání za politické a obžalobu za nepravdivou, nereálnou a nepodloženou důkazy.

Kauze se věnuje i agentura Bloomberg, která připomíná, že začátku soudu předcházelo dlouhé vyšetřování, zda firma propojená s Babišovým holdingem Agrofert podvodně nezískala evropské dotace ve výši 50 milionů korun.

Bloomberg ve svém článku Babiše označuje za politika, který "při své cestě k moci kritizoval tradiční politické představitele jako zkorumpované a nekompetentní". "Jako premiér přijal protiimigrační program a stal se jedním z nejbližších spojenců maďarského nacionalistického vůdce Viktora Orbána," píše agentura.

I Bloomberg připomíná, že Babiš, jehož strana ANO jasně vede v průzkumech veřejného mínění, zvažuje prezidentskou kandidaturu. "Průzkumy ukazují, že by s největší pravděpodobností postoupil do druhého kola, tam by ale mohl mít problémy," konstatuje agentura.

Britský deník The Guardian uvádí, že v případě usvědčení hrozí Babišovi pokuta i vězeňský trest. "Větší dopad by ale případ mohl mít na Babišovu politickou kariéru. Pokud by byl shledán vinným, mohlo by to zmařit jeho naděje na vítězství v lednových prezidentských volbách," píše list.

"Ačkoli Babiš ještě oficiálně kandidaturu neohlásil, objíždí zemi s karavanem a pronáší projevy, které analytici vnímají jako předvolební kampaň. Babiš přitom prezentuje populistické názory, kritizuje českou vojenskou pomoc Ukrajině či přijetí odhadovaných 400.000 uprchlíků," pokračuje The Guardian.

Britský deník si všímá i pondělní demonstrace spolku Milion chvilek, která před budovu soudu postavila takzvanou vězeňskou kancelář prezidenta Babiše "s pozlacenou toaletou a zlatou přikrývkou na vězeňském kavalci".

Zda by verdikt v soudu s Babišem mohl padnout ještě před prvním kolem prezidentských voleb, není zřejmé. Soudce Jan Šott uvedl, že délku trvání procesu nyní nelze odhadnout - záležet podle něj bude na vývoji dokazování, důkazních návrzích stran, dostupnosti svědků a řadě dalších faktorů.

Zpravodajská relace Tagesschau německé veřejnoprávní televize ARD podotýká, že kauza Čapí hnízdo "je jen jedním ze skandálů kolem expremiéra Babiše". "Babiš je také terčem opakovaných protestů, které jsou největší od sametové revoluce," uvádí Tagesschau.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější