Spojence znepokojily zprávy o dopadu ruských raket na území Polska

Za nebezpečnou eskalaci ze strany Moskvy považují členské země NATO zprávy o tom, že ruské rakety dopadly na území Polska nedaleko hranice s Ukrajinou. Nejen polští spojenci v alianci, ale i předseda Evropské rady Charles Michel vyjádřili Varšavě podporu. Estonsko dalo najevo, že je připraveno bránit každý centimetr území Severoatlantické aliance a radí se svými spojenci o jednotné a rázné reakci. Podobně se vyjádřil litevský prezident Gitanas Nauséda. Podle polských médií explodoval zemědělský objekt a zemřeli při tom dva lidé.

NATO

Severoatlantická aliance sleduje situaci ohledně dnešního výbuchu v Polsku a vede konzultace s členskými státy. Uvedl to šéf NATO Jens Stoltenberg po telefonátu s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Dodal, že je důležité, aby byla všechna fakta ověřena. Dudovi vyjádřil soustrast.

Představitelé některých členských států NATO vyzvali ke koordinaci spojenců. Další vyzývají k objasnění toho, co se v Polsku opravdu stalo. Polsko přezkoumává, zda má požádat o konzultace na základě článku 4 smlouvy NATO, uvedl dnes večer mluvčí vlády ve Varšavě. Článek 4 hovoří o tom, že státy spolu budou konzultovat vždy, když podle názoru kteréhokoliv z nich bude ohrožena jeho územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost.

"Je to mimořádné závažný incident," řekl estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu. "NATO bude pochopitelně bránit každý centimetr svého území a Estonsko se drží svého závazku kolektivní obrany," uvedl. "Radíme se s našimi spojenci o jednotné a rázné reakci," dodal.

Lotyšský premiér Krišjánis Kariňš na středu svolal mimořádnou schůzku vlády, aby od příslušných ministrů a dalších činitelů dostal informace o bezpečnostní situaci v regionu a aby země byla připravena na další kroky. "Lotyšsko a jeho spojenci v NATO jsou připraveni v jakékoliv situaci bránit své občany a území," řekl Kariňš.

"Jsem šokován zprávami o tom, že raketa nebo další munice zabíjela lidi na území Polska," napsal na twitteru šéf Evropské rady Michel. Dodal, že kromě polských představitelů se o incidentu radí s dalšími členy sedmadvacítky a jinými spojenci. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell je v kontaktu s unijními ministry zahraničí, aby dostal více informací o situaci v Polsku.

Slovenský premiér Eduard Heger na twitteru napsal, že ho zprávy o explozích ve východopolské vsi Przewodów velmi znepokojily. Polskému premiérovi Mateuszovi Morawieckému vyjádřil solidaritu a plnou podporu. "Situaci budeme konzultovat s Polskem a dalšími spojenci," dodal. Podle slovenského ministra obrany Jaroslava Nadě musí Rusko vysvětlit, co se stalo. "Ruská lehkovážnost se vymyká zpod kontroly," uvedl.

Český premiér Petr Fiala i ministryně obrany Jana Černochová se shodují na tom, že pokud Polsko potvrdí, že jeho území zasáhly ruské rakety, půjde o další vyostření situace ze strany Ruska. Podle Černochové by šlo o eskalaci, i kdyby šlo o omyl.

Incident na polském území odsuzuje i Belgie, uvedl její premiér Alexander De Croo. "Belgie stojí při Polsku, všichni jsme součástí rodiny NATO, která je jednotná více než kdy v minulosti," napsal. Podle nizozemského premiéra Marka Rutteho je "nyní důležité zjistit, co se přesně stalo". Francouzské ministerstvo obrany uvedlo, že prezident Emmanuel Macron požádal o potřebné ověření událostí z východního Polska.

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Američané mohou chystat další vojenskou pomoc Kyjevu. Sněmovna je pro

20.04.2024 21:00 Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí…

Český europoslanec chce zpřísnit pravidla pro ukrajinský dovoz

20.04.2024 17:32 Europoslanec Martin Hlaváček (za ANO) se už podruhé snaží na půdě Evropského parlamentu dosáhnout…

KLDR opět testovala nové zbraně

20.04.2024 12:24 Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy …

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

Související:

Nejnovější