Spolu a ANO vyzvaly pražskou městskou radu, aby nedělala zásadní rozhodnutí

Zástupci pražské koalice Spolu a hnutí ANO se dnes shodli na tom, že současná městská rada by už neměla činit žádná důležitá rozhodnutí. Diskutovali o programových bodech, jako jsou doprava, bydlení nebo energetika. O vzniku magistrátní koalice strany nejednaly a neřešily ani žádné personální otázky. Novinářům to po schůzce řekli zástupci Spolu a ANO.

Bohuslav Svoboda

Představitelé Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) zopakovali, že stále prosazují vznik koalice na vládním půdorysu, tedy s Piráty a STAN. Ve volbách v Praze Spolu vyhrála před ANO a Piráty.

"Shodli jsme se na tom, že by současné vedení města už nemělo činit žádné kroky, které by zavazovaly budoucí radu, nemělo by dělat nějaká zásadní rozhodnutí z hlediska třeba financí a mělo by pouze udržovat chod radnice," řekl poslanec a pražský lídr ANO Patrik Nacher. Jednotliví radní by podle něj měli začít připravovat dokumenty nutné pro předání vlády nad městem svým následovníkům, ať už jimi bude kdokoliv.

Lídr Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) již v týdnu odeslal otevřený dopis primátoru Zdeňku Hřibovi (Piráti) s výzvou, aby rada nečinila závazná rozhodnutí. "Vyzvali jsme je, aby primátor a rada nedělali jiné kroky, než které jsou nutné k zachování chodu města, a zdrželi se všech rozhodnutí a kroků, které by znamenaly zásadní zásahy do hospodaření a do struktury města a městských organizací," řekl Svoboda. "Zákon hovoří jasně. Rada města má odpovědnost za vedení města až do zvolení rady nové," uvedl v reakci na Svobodův dopis Hřib.

Vyjednávací týmy Spolu a ANO dnes diskutovaly o některých programových bodech, například energetické soběstačnosti města, školství a bydlení. Zástupci stran se shodli na tom, že musí být dokončeny audity firem, které figurovaly v korupční kauze Dozimetr. Diskutovali rovněž o pomoci města lidem ohroženým energetickou krizí.

Přestože se strany shodly na tom, že jsou otevřeny dalšímu jednání, Spolu zopakovalo, že chce sestavit koalici na půdorysu té vládní. Nacher řekl, že ANO toto rozhodnutí respektuje, zároveň však nechce pouze nečinně přihlížet a s nikým nejednat. ANO se v pátek sejde s Piráty a Spolu má na příští týden naplánovány schůzky s Prahou Sobě a Piráty.

O pražské koalici zatím jednají Spolu, Piráti a STAN, ale doposud bez výsledku. Debatu komplikuje pirátský požadavek, že nebudou zasedat v radě s trestně stíhanými politiky, což Spolu odmítá jako nemístné zasahování do svých personálií. V radě by za KDU-ČSL měl podle plánů Spolu zasednout Jan Wolf, který je obžalován v kauze sportovních dotací na magistrátu. Ustavující zasedání nových obecních zastupitelstev se podle zákona o obcích musí uskutečnit nejpozději 24. října. Oznámení o konání ustavujícího zastupitelstva musí být na úřední desce obce zveřejněno do 17. října.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější