Spotřebitelské ceny vzrostly v Japonsku nejrychlejším tempem za sedm let

Jádrové spotřebitelské ceny vzrostly v Japonsku v červnu meziročně o 2,2 procenta, což je nejrychlejší tempo za sedm let. Už třetí měsíc jsou nad dvouprocentním cílem japonské centrální banky. S odvoláním na statistiku, kterou dnes zveřejnila japonská vláda, o tom informovala agentura Kjódó. Japonská ekonomika čelí tlaku vysokých světových cen surovin, které zvýšily náklady na dovoz do země.

Japonsko, ilustrační foto

Růst cen odpovídá odhadu analytiků. V dubnu a květnu rostl ukazatel tempem 2,1 procenta. Vývoj zpochybňuje názor japonské centrální banky, která měla za to, že nárůst cen ve třetí ekonomice světa bude přechodný, připomněla agentura Reuters.

Jádrový index spotřebitelských cen, který nezahrnuje čerstvé potraviny, zaznamenal desátý měsíc meziročního růstu v řadě. Odhaluje zranitelnost Japonska chudého na zdroje vůči prudkému růstu světových cen energií. Velkou roli při zvyšování cen dovážených energií a surovin sehrál také slabý jen.

Cena leteckého petroleje v červnu meziročně stoupla o 23,4 procenta, cena benzinu o 12,2 procenta. Ceny potravin bez započtení těch, které rychle podléhají zkáze, vzrostly o 3,2 procenta, což je nejrychlejší tempo od roku 2009.

Témata: ekonomika | Japonsko

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější