STAN chce v komunálních volbách uspět ve všech krajských městech

STAN chce v komunálních volbách uspět ve všech krajských městech. Za úspěch bude považovat, když se kandidáti dostanou do zastupitelstev více než sedmi krajských měst. V Praze, kde prošlo hnutí od června změnami v souvislosti s korupční kauzou Dozimetr, věří v zisk nad osm procent. V senátních volbách by byl rád, kdyby klub zůstal stejně velký, jakýkoli mandát navíc bude úspěch.

Vít Rakušan (STAN)

Novinářům to dnes řekl ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan poté, co odevzdal svůj hlas v Kolíně. Letos poprvé tam do zastupitelstva nekandiduje.

Rakušan jako starosta vedl Kolín pod hnutím Změna pro Kolín, které sdružuje nezávislé kandidáty a členy STAN, v letech 2010 až 2019. "Beru to nikoliv jako ukončenou komunální kariéru, ale jako přestávku v komunální kariéře," řekl dnes Rakušan. Voliči v Kolíně mu v posledních dvou obecních volbách dali nejvyšší počet preferenčních hlasů. V komunální politice podle něj dostávají politici každodenní zpětnou vazbu. Volební účast očekává v Kolíně podobnou jako v posledních volbách, tedy kolem 40 procent. "Zklamalo mě, že je menší zájem kandidovat v komunálních volbách, než byla v předešlých letech," řekl. Svědčí to podle něj o náročnosti komunální politiky.

V celé republice bude Rakušan za úspěch pro STAN považovat to, když se kandidáti dostanou do zastupitelstev více než sedmi krajských měst. "Tentokrát jsme kandidátky sestavili ve všech krajských městech a chceme se dostat do všech nebo alespoň do většího počtu než sedmi," řekl. Úspěch bude, když hnutí získá 3000 mandátů a zachová počet starostů a starostek. V Praze věří v zisk nad osm procent.

V senátních volbách obhajuje hnutí STAN pět mandátů, ve 14 regionech postavilo své vlastní kandidáty. "Byl bych rád, kdyby náš senátorský klub zůstal v té velikosti, jako je, je to druhý nejsilnější senátorský klub," řekl Rakušan. Jakýkoliv mandát navíc podle něj bude velký úspěch. Senátní volby podle něj mají silný regionální aspekt a nejsou referendem o vládě. "Hraje se hlavně o to, aby Senát byl stále tou důstojnou horní komorou, která zvládne někdy zaujímat stanoviska, ať už vládne kdokoliv, která dávají na společenskou diskuzi nový pohled," doplnil.

Pozici kolínského starosty obhajuje Michael Kašpar (Změna pro Kolín). V minulých komunálních volbách získal v Kolíně po Rakušanovi druhý nejvyšší počet hlasů. V Kolíně se o hlasy voličů uchází devět politických uskupení. V roce 2018 vyhrálo hnutí Změna pro Kolín, v 27členném zastupitelstvu získalo 21 mandátů. Město vede v koalici s Volbou pro Kolín a Kolíňáky, obě uskupení získala po jednom mandátu. Na druhém místě skončilo hnutí ANO se třemi mandáty. Jednoho zastupitele má v Kolíně KSČM.

Změna pro Kolín vyhrála v Kolíně troje poslední komunální volby, v roce 2014 získala 64 procent a 20 mandátů, v roce 2018 téměř 63 procent a 21 mandátů, starostou se stal Rakušan, funkci opustil v červnu 2019 kvůli působení v celostátní politice. Od dubna 2019 je předsedou hnutí STAN, od loňského prosince prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra. Ke konci loňského roku rezignoval na funkci kolínského radního, zastupitelem města zůstal.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější