STAN porušoval před volbami koaliční dohodu, tvrdí Piráti

Zástupci hnutí Starostové a nezávislí (STAN) porušovali před volbami koaliční dohodu, vyplývá podle serveru Neovlivní.cz z interní analýzy, kterou si nechali zpracovat Piráti. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ČTK sdělil, že se jedná o dílčí část analýzy volebního výsledku.

Volební štáb Pirátů a STAN

Záležitost nejprve proberou stranické orgány, jejich závěry pak projednají Piráti se STAN. Šéf Starostů Vít Rakušan ČTK napsal, že o příčinách volebního výsledku se mělo nejprve jednat v rámci koalice, pohled STAN na důvody výsledků je jiný. Možné porušení koaliční smlouvy odmítá.

Uskupení Pirátů a STAN v říjnových volbách do Sněmovny získala 37 mandátů za 15,6 procenta hlasů. Kvůli preferenčním hlasům však v dolní komoře zasedne 33 poslanců za STAN a čtyři za Piráty, kteří do koalice vstupovali jako silnější uskupení.

Zástupci STAN podle analýzy opakovaně porušili příslušná ustanovení koaliční smlouvy a pravidel osobnostní kampaně, uvedl server Neovlivní.cz. "Minimálně v devíti případech vyzvali ke kroužkování přímo kandidáti STAN. Senátorský klub STAN a jeho konkrétní členové samostatně opakovaně podporovali formou videí nebo facebookových statusů kroužkování kandidátů STAN," cituje server z analýzy.

Díky preferenčním hlasům například uspěla ve Středočeském kraji zastupitelka Dolních Břežan a Rakušanova spolupracovnice Barbora Urbanová. "V den voleb vyzval ke kroužkování své asistentky předseda STAN ve sponzorovaném příspěvku. Tato asistentka byla na 12. místě kandidátky, tedy na nevolitelném místě. Následně získala mandát poslankyně," stojí v analýze.

Bartoš uvedl, že členům strany předal první část analýzy dnes ráno. "Jedná se o část týkající se porušení koaliční smlouvy ze strany STAN. Dokument jsme stejně tak zaslali i hnutí STAN. Celou věc nyní projednají stranické orgány Pirátské strany, následně o našich závěrech budeme jednat s hnutím STAN," řekl. Zdůraznil, že se jedná o dílčí část komplexní analýzy. "Stejně tak analyzujeme vlastní chyby. Stěžejní je pro nás nicméně i nadále jednání o vznikající vládě a budoucnosti této země, tedy prosazování našeho programu," dodal.

Rakušan ČTK napsal, že o příčinách volebního výsledku se mělo jednat nejprve v rámci koalice, ne prostřednictvím médií. "STAN byl připraven vyměnit si vzájemně své analýzy. Náš pohled na důvody volebního výsledku je zcela jiný, ale sdělíme ho nejprve Pirátům. Ale hlavně se teď chceme plně soustředit na sestavování nové vlády," uvedl. Piráti a STAN jednají o většinovém kabinetu s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Dokument podle serveru také upozorňuje, že STAN měl na starosti tzv. mikrotargeting, kdy kampaň podle dat cílí na základě individuálních preferencí na úzké skupiny lidí či jednotlivce. "STAN cíleně podporoval pouze své kandidáty, ze kterých se polovina dostala do Sněmovny. Na podporu mikrotargetingu STAN byla vynaložena více než dvakrát vyšší částka než na Piráty. Piráti přitom vložili do kampaně dvě třetiny finančních prostředků," stojí v analýze.

Rakušan uvedl, že na osobnostní kampani byla shoda a podpořila ji i koaliční rada. "Že ji dělali Piráti jen ve velmi omezené míře, ale také dělali, je fakt. To ovšem není problémem či chybou kandidátů za STAN. Koaliční smlouvu jsme neporušili, o všem Piráty informovali," doplnil.

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Související:

Nejnovější