Stanjura bude dál vést klub ODS, lidovce povede Výborný, TOP 09 Jakob

Dlouholetý předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura bude pokračovat v jeho čele i v nové Sněmovně. Místopředsedy klubu dnes poslanci občanských demokratů zvolili starostku Prahy 2 Janu Černochovou, ekonomického experta strany Jana Skopečka, odborníka na školství Jana Bauera, sněmovního veterána ODS Marka Bendu a dosavadního místopředsedu hospodářského výboru dolní komory Ivana Adamce. Oznámil to na twitteru předseda ODS Petr Fiala. Podle informací serveru EuroZprávy.cz pak povede poslanecký klub TOP 09 Jan Jakob a lidovců Marek Výborný.

Zbyněk Stanjura

První místopředseda ODS Stanjura vede klub od listopadu 2013. Všichni dnes zvolení funkcionáři klubu už byli členy jeho vedení v končící Sněmovně. O některých z nich se spekuluje jako o kandidátech na ministry.

Stanjura byl ministrem dopravy ve vládě Petra Nečase, na úřad tehdy přišel z postu šéfa klubu, kam se po vládním angažmá opět vrátil. Nyní se spekuluje o tom, že by v koaličním kabinetu ODS, lidovců, TOP 09, Starostů a Pirátů mohl vést ministerstvo financí. Černochová by mohla být ministryní obrany, Benda by se mohl stát ministrem spravedlnosti. Zástupci ODS včetně místopředsedy Martina Kupky ale označují otázku personálního obsazení ministerstev za předčasnou. Přednost mají podle nich rozhovory o programových prioritách.

Klub ODS bude mít jako druhý nejpočetnější v nové Sněmovně 34 členů, dosud měl 25. Koalice ODS, lidovců a TOP 09 se s koalicí Pirátů a Starostů v sobotu krátce po volbách dohodly, že sestaví vládu opřenou o svých 108 poslanců.

Předsedou poslaneckého klubu TOP 09 bude podle informací serveru EuroZprávy.cz nově zvolený poslanec Jan Jakob, což strana následně potvrdila na tiskové konferenci. Poslanecký klub lidovců povede bývalý předseda strany Marek Výborný.

Předsedou poslanců TOP 09 bude místopředseda strany Jan Jakob

Předsedou poslanců TOP 09 se stal místopředseda strany Jan Jakob, místopředsedy budou Helena Langšádlová a někdejší šéf klubu Michal Kučera, který se do Sněmovny vrátil po čtyřech letech. Novinářům to po dnešním prvním jednání klubu řekla předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 v rámci vítězné koalice Spolu získala ve volbách 14 mandátů a její poslanecký klub tak má dvojnásobnou velikost proti končícímu volebnímu období.

Starosta Roztok u Prahy Jakob je poslancem od letošního ledna. V dolní komoře nahradil někdejšího předsedu poslanců TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Ten složil mandát kvůli brzkému startu předvolební kampaně s tím, že kandidovat nebude.

"Klub tvoří lidé, za kterými je vidět kus odvedené práce. Díky tomu se v rámci klubu zvládneme plnohodnotně věnovat všem oblastem politiky. Je mi obrovskou ctí, že mě kolegové zvolili do pozice předsedy klubu," řekl na tiskové konferenci Jakob.

Lidovecký klub povede bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný

Poslanecký klub lidovců povede bývalý předseda strany Marek Výborný. Jeho místopředsedy budou Vít Kaňkovský, Marie Jílková a Jiří Navrátil. Vedení si dnes klub ustavil na prvním zasedání po víkendových volbách. ČTK o výsledku hlasování informovala mluvčí KDU-ČSL Kateřina Procházková. Na jednání klubu naváže v pražském síle KDU-ČSL - Paláci Charitas dnešní jednání celostátního výboru strany.

KDU-ČSL, která ve volbách kandidovala v rámci koalice Spolu s ODS a TOP 09, zaznamenala nejlepší výsledek ve své polistopadové historii, získala 23 mandátů. Dosud její klub vedl místopředseda Jan Bartošek. O něm se spekuluje jako o možném kandidátovi na post ministra obrany.

Koalice Spolu bude ve vedení Sněmovny usilovat o poměrné zastoupení. O počtech resortů nechtějí její členové spekulovat před středečním jednáním se zástupci Starostů a Pirátů. Podle dohody o rozdělení křesel, jak o ní dnes informovaly Lidové noviny, by měly mít dosavadní opoziční strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 ve vládě devět zástupců, šest koalice Pirátů a Starostů (PirSTAN).

Témata: Zbyněk Stanjura | ODS

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Související:

Nejnovější