Starostové velkých italských měst vyzvali Draghiho, aby zůstal předsedou vlády

Starostové velkých italských měst vyzvali premiéra Maria Draghiho, aby zůstal předsedou vlády. Apelovali také na parlamentní strany, aby vyřešily krizi v široké vládní koalici a zabránily předčasným volbám. Učinili tak v dopise, který podle deníku Il Messagero podepsali starostové Říma, Milána, Turína, Florencie, Janova či Neapole. Předčasné volby, jež by se mohly konat na podzim, si podle průzkumu, který zveřejnil deník La Repubblica, nepřeje 53 procent Italů.

Mario Draghi

"Jako starostové, kteří dělají každý den obtížná rozhodnutí a řeší problémy naši občanů, vyzýváme Maria Draghiho, aby pokračoval v úřadu," píše se v dopise jedenácti starostů. Ti rovněž důrazně vyzvali všechny politické strany v parlamentu, aby myslely na obecné blaho a zájmy země upřednostnily před vnitrostranickými problémy.

Nestraník Draghi, který je premiérem od loňského února, podal ve čtvrtek demisi poté, co jeho vláda sice dostala v Senátu důvěru, hlasování se ale neúčastnil jeden z hlavních koaličních partnerů Hnutí pěti hvězd (M5S) expremiéra Guiseppeho Conteho. Ten považuje za nedostatečnou pomoc domácnostem a podnikatelům, kterou vláda nachystala v podpůrném balíku v hodnotě 23 miliard eur (562 miliard Kč). Podle analytiků se ale Conte snaží získat zpět přízeň voličů své straně zmítané už dlouho rozpory. Prezident Sergio Mattarella Draghiho demisi odmítl a vyzval ho, aby ve středu předstoupil před zákonodárce. Podle tisku to udělal v naději, že strany se dohodnou.

"Pokud bude rozpuštěn parlament, nebudeme moci schválit reformy a přijdeme o část prostředků od EU z koronavirového fondu obnovy," řekl o víkendu ministr zahraničí Luigi di Maio. Ten minulý měsíc kvůli neshodám s Contem, mimo jiné i o další vojenskou pomoc Ukrajině, opustil M5S a založil stranu Společně pro budoucnost. S ním odešlo z parlamentních frakcí M5S v obou komorách šest desítek zákonodárců. M5S tak v pozici nejsilnější strany v dolní komoře vystřídala krajně pravicová Liga, v Senátu mají tyto dvě strany stejně zástupců.

Podle průzkumu agentury Izi si většina Italů nepřeje předčasné volby a 55,5 procenta se domnívá, že pokud Draghi odstoupí, měla by být ustavena úřednická vláda, jež by zemi dovedla k řádným volbám. Ty se mají konat nejpozději koncem května příštího roku.

Rovněž šéf menší strany Živá Itálie Matteo Renzi se vyslovil pro pokračování vlády a v sobotu oznámil, že jeho strana začala sbírat podpisy pod petici za setrvání Draghiho v úřadu premiéra. Strana doufá, že do středy nasbírá 100.000 podpisů.

Pro předčasné volby, které by se konaly v době vrcholící energetické krize i schvalování italského rozpočtu, jsou dvě formace, obě krajně pravicové, Liga a strana Bratři Itálie, která ale není součástí vládní koalice. Další pravicová strana Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho se jasně nevyjádřila.

Draghi přitom začátkem loňského roku zabránil předčasným volbám, když vytvořil vládu široké vládní koalice, v níž jsou zastoupeny téměř všechny parlamentní strany, od středolevé Demokratické strany (PD) po krajně pravicovou Ligu. Od posledních parlamentních voleb v roce 2018 má Itálie už třetí vládu. První dvě sestavil Conte, ještě jako nezávislý. První se rozpadla v létě 2019, když z koalice odešla Liga, za pádem Conteho druhé vlády byly spory o plán obnovy ekonomiky a rozdělení téměř 200 miliard eur (skoro pět bilionů Kč) z evropského fondu na obnovu ekonomik po pandemii covidu-19.

Témata: Mario Draghi | Itálie

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější