První den voleb je u konce. Zájem mezi voliči je nízký

Ve druhém kole senátních voleb přišla do dnešního večera hlasovat v průměru asi desetina oprávněných voličů. Je to přibližně stejně jako v první den volebního finále v předchozích hlasováních.

Volby, ilustrační foto

Mezi jednotlivými obvody jsou však výrazné rozdíly. Například na Jihlavsku, kde se odehrává nejsledovanější duel letošních voleb mezi dosavadním předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a kandidátkou opozičního ANO Janou Nagyovou, přišla do volebních místností pětina voličů, některé komise dokonce hlásí volební účast vyšší než 30 procent. V jiných regionech přišlo hlasovat kolem pěti procent lidí, kteří mohou volit. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli volební komisaři a obecní úřady.

Lidé mohou ve 24 obvodech volit ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. Tři senátoři vzešli už z prvního kola voleb.

Zatím nejnižší účast ve druhém kole senátních voleb byla v roce 2016, kdy přišlo hlasovat 15,38 procenta voličů. Tehdy se volilo ve stejných okrscích jako letos. Nejvyšší účast byla před dvaceti lety, kdy dosáhla 32,6 procenta. Při posledních volbách do třetiny Senátu před dvěma lety byla volební účast ve druhém kole 16,37 procenta. V porovnání s minulým pátkem, kdy se konalo první kolo senátních voleb spolu s komunálními volbami, je zatím zájem voličů zhruba poloviční.

Účast ve druhém kole senátních voleb v obvodu Jihlava je podle volebních komisí oslovených ČTK vyšší než obvykle při druhém hlasování ve volbách do Senátu. Někde přišlo okolo 20 procent voličů, někde už i přes 30 procent. V Jihlavě měly dva okrsky účast do 21 procent, v další volební místnosti v Havlíčkově ulici už odevzdalo hlas 38 procent voličů. Účast tam je podle volební komise jen o něco nižší než minulý týden, kdy se zároveň s volbami do Senátu hlasovalo i v komunálních volbách. "Průběžně lidé chodí. Nejvíc jich tu bylo ve 14:00, to tu byla fronta," řekla členka volební komise.

Nadprůměrně vysoká je i volební účast v senátních volbách v obvodu Pardubice, okolo 20:00 činila zhruba 20 procent. Na obecní úřad v Mokošíně přišlo 19 procent voličů, do Domu chovatelů v Přelouči asi 23 procent. V pardubické Základní škole Spořilov volila pětina lidí včetně odsouzených z pardubické věznice.

V Praze 10 byla volební účast k 20:30 zhruba 12,5 procenta, v Praze 11 dosáhla asi 14 procent.

Volební účast v Jičíně ve volebním okrsku číslo 12 byla ve 20:30 na úrovni 16 procent, řekla ČTK zapisovatelka volební komise. Před 18:00 byla volební účast v celém Jičíně kolem deseti procent.

Ve volebním obvodu Plzeň-město se podle oslovených volebních komisí pohybuje účast od osmi do zhruba deseti procent, podle Jana Nového z krajského úřadu je to zatím deset až 12 procent.

Volební účast ve druhém kole ve dvou senátních obvodech na jihu Čech byla dnes večer výrazně nižší než před týdnem. Na Českokrumlovsku se pohybovala kolem 15 procent, na Táborsku na některých místech jen lehce nad deseti procenty. "S prvním kolem se zájem voličů vůbec nedá srovnat," řekla ČTK členka volební komise v Chotovinách na Táborsku.

Výrazně menší zájem voličů provází i druhé kolo senátních voleb v obvodu 34 - Liberec. Dvě hodiny před dnešním uzavřením volebních místností přišlo zatím k urnám deset procent zapsaných voličů. "Je to dlouhé, lidé nechodí," posteskla si zapisovatelka jednoho z okrsků na Králově Háji v Liberci Jana Žáková. Před týdnem tam v tuto dobou byla účast na 25 procentech.

Okrsky v Karlových Varech večer udávaly účast okolo šesti procent. Před šesti lety byla účast rovněž nízká, ve výsledku dosáhla 14 procent. "Přišlo dnes zatím 32 voličů. Dokonce přišel i jeden volič, který volil poprvé," komentovala klidnou až nudnou atmosféru ve volební místnosti jedna z komisařek. Do druhého kola tam postoupily kandidátky ANO a SPD.

Volební účast v Ústeckém kraji, kde si lidé vybírají svého budoucího senátora na Ústecku a Mostecku, zůstávala nízká i k večeru. Do 18:00 přišlo vhodit hlas do urny 4,5 procenta voličů, o dvě hodiny později účast činila zhruba o půl procenta víc. ČTK to sdělila mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková. V okrsku 2016 v ústecké části Mojžíř, kde žijí lidé se sociálními problémy, činila účast ve 20:00 zhruba procento. Naproti tomu volební komise v domově důchodců v Křížatecké ulici v Litvínově napočítala 9,31 procenta.

V Jihomoravském kraji byla k 21:00 nejvyšší volební účast ve volebním obvodu 79 Hodonín, kde přišlo zatím volit 14,77 procenta voličů, v obvodu číslo 49 Blansko je dosud účast v druhém kole senátních voleb 13,1 procenta. V obvodu číslo 58 Brno-město dnes zatím hlasovalo 12,51 procenta oprávněných voličů a v obvodu 55 Brno-město odevzdalo hlas 12,1 procenta voličů. V Kroměříži odevzdalo v senátních volbách kolem 20:00 svůj hlas 13 procent oprávněných voličů. Volební účast v Moravskoslezském kraji se podle Jana Berouska z krajského úřadu ve 20:00 pohybovala zhruba kolem sedmi procent.

Na rozdíl od prvního kola se senátní volby tento víkend nekonají ve všech 27 senátních obvodech. Volební místnosti v Praze 6, na Bruntálsku a Orlickoústecku zůstaly zavřené, protože lidé tam zvolili senátory už v prvním kole - Jiřího Růžičku (navržen TOP 09) z klubu Starostů, Ladislava Václavce (ANO) a Petra Fialu (KDU-ČSL).

Právo volit má zhruba 2,5 milionu občanů. V prvním kole přišly hlasovat více než dvě pětiny z nich, ve druhém kole bývá účast tradičně nižší.

Témata: Volby | Senátní volby

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější