Kuba zůstala po úderu hurikánu Ian zcela bez elektřiny. Živel dorazil na Floridu

Hurikán Ian způsobil v noci na dnešek výpadek elektřiny na celém území Kuby, bez proudu se tak ocitlo 11 milionů lidí. Ian zasáhl tento karibský ostrov jako hurikán třetí kategorie v úterý a vyžádal si tam dvě oběti, zdevastoval i důležité tabákové plantáže, uvedla agentura AP. Nyní živel směřuje na Floridu, během dne zesílil na čtvrtý stupeň z maximálních pěti a provází ho vítr o rychlosti až 250 kilometrů za hodinu.

Hurikán Ian

Na Kubu udeřil hurikán Ian s vichrem o rychlosti až 200 kilometrů v hodině a přinesl též silné lijáky. Asi v šest večer místního času (o půlnoci SELČ) postihl zemi výpadek proudu, kubánská státní televize oznámila, že jde o mimořádnou situaci a že úřady pracují na obnovení dodávek. Práce na obnově budou pokračovat celou noc i dnes ráno (místního času), uvedl v televizi Lázaro Guerra ze státní energetické firmy. Problémy způsobil hurikán v tepelné elektrárně Antonio Guiteras ve městě Matanzas na západě země, která je nejdůležitějším dodavatelem elektřiny v zemi.

Dnes ráno místního času kubánské ministerstvo energetiky informovalo, že se podařilo obnovit dodávky proudu od tří regionů zprovozněním dvou velkých elektráren ve Feltonu a v Nuevitas. Situace se tedy zlepšila na východě a v centrální části země. Na západě Kuby, kterou hurikán více zasáhl, to bude trvat déle, uvedla státní energetická společnost UNE. Kromě západní části země je stále bez proudu i metropole Havana.

Kuba, která je už roky v hluboké ekonomické krizi, se s výpadky elektřiny, trvajícími i mnoho hodin, potýká dlouhodobě. V posledních roce jsou výpadky ještě častější a už loni přispěly i k masovým protivládním protestům. Podle agentury EFE trvají výpadky v některých oblastech i více než deset hodin. Důvodem je zastaralá energetická síť, její nedostatečná údržba i nedostatek surovin pro tepelné elektrárny. Celonárodní výpadek však je výjimečný.

Hurikán Ian zdevastoval zejména západ Kuby a zasáhl také provincii Pinar del Río, v níž se pěstuje velká část kubánského tabáku. Podle AP zpustošil jednu z nejdůležitějších tabákových farem v zemi. Bouře způsobila záplavy, poškodila domy a vracela stromy.

Ian teď míří na americký stát Florida, kde úřady už dříve vyzvaly k evakuaci 2,5 milionu obyvatel. Očekává se, že by nad teplými vodami Mexického zálivu mohl nabrat na síle až na čtvrtou kategorii a během dne by měl podle předpovědí udeřit na západní pobřeží.

Výpadek elektřiny na Kubě patří v posledních letech k největším na světě, v porovnání s jinými blackouty ale zasáhl relativně málo lidí. Například v červnu 2019 se bez elektřiny ocitlo na 48 milionů obyvatel Argentiny, Paraguaye a Uruguaye, po 13 hodinách byly dodávky obnoveny na většině zasaženého území. Ve stejném roce od března do června rozsáhlé několikadenní výpadky elektřiny opakovaně postihly téměř celou třicetimilionovou Venezuelu, která se rovněž s výpadky elektřiny trvajícími řadu hodin potýká už několik let.

Nejhorší výpadek elektřiny postihl Indii, kde v červenci 2012 zůstalo bez proudu na 670 milionů lidí, asi polovina obyvatel. V lednu 2001 rovněž v Indii se bez elektřiny ocitlo přes 200 milionů lidí v severních oblastech země. V Jižní Americe byl nejhorší dvouhodinový blackout, který v lednu 2002 ochromil život skoro poloviny Brazílie, což bylo zhruba 100 milionů lidí.

Střed hurikánu Ian udeřil na západním pobřeží Floridy silou téměř pátého stupně

Bouře Ian udeřila na západním pobřeží amerického státu Florida silou hurikánu téměř pátého stupně o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Bez proudu je na Floridě podle monitorovacího serveru PowerOutage 814.000 tisíc lidí.

Střed hurikánu dorazil k pevnině na úrovni města Fort Myers na jihozápadě Floridy a kolísavou rychlostí kolem 20 kilometrů v hodině bude pokračovat severovýchodním směrem. Miliony lidí musely opustit své domovy. "Je to skutečně obrovská bouře. Během uplynulé noci opravdu podstatně zesílila... čeká nás skutečně strašlivý den nebo dva," řekl floridský guvernér Ron DeSantis.

Úřady nařídily evakuaci 2,5 milionu lidí. Zákon nicméně nikoho nenutí, aby svůj domov opustil, uvádí agentura AP. V pohotovosti je podle guvernéra 30.000 pracovníků elektrické infrastruktury i průzkumné a záchranné týmy a 7000 příslušníků národní gardy z Floridy i okolních států.

Americký prezident Joe Biden vyzval obyvatele, aby se řídily pokyny úřadů. "Tato bouře je nesmírně nebezpečná. Spolehněte se na úsudek úřadů a odborníků. Buďte připraveni," řekl dnes Biden.

Americká pobřežní stráž informovala, že nedaleko floridských břehů se v bouři potopila loď s kubánskými migranty. Až 23 osob se pohřešuje, čtyři lidé doplavali ke břehu a jsou nyní v péči lékařů. Pobřežní stráž zahájila záchranné operace. Mezi Kubou a Floridou je v nejužším bodě zhruba 160 kilometrů moře.

Vítr v nejvíce zasažených oblastech v nárazech zvedá hladinu moře až o pět metrů a společně se silným deštěm způsobuje záplavy. Meteorologové i lovci bouřek hovoří o nebývalé síle hurikánu.

"Naprosto šílené. Jsem rád, že jsme udělali jen jeden průlet," komentoval své snímky z oka hurikánu Ian lovec bouří a pilot Nick Underwood, který v dalším příspěvku na svém twitteru poukázal i na výjimečné množství blesků, kterými se bouře projevovala ještě než se střetla s pevninou.

Biden dnes varoval ropné a plynařské společnosti, aby bouři Ian nepoužívaly jako záminku pro zdražení cen paliv. "Cena ropy poslední dobou klesala. Moji experti mě informovali, že bouře narušila produkci jen zhruba 190.000 barelů," řekl prezident. Podle jeho slov jde o "malý dočasný dopad", který neposkytuje "žádnou záminku pro zvýšení cen".

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Související:

Nejnovější