Státní fond zažaloval Agrofert kvůli nevrácení dotací za 5 milionů

Kvůli nevrácení dotací za pět milionů korun státní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) zažaloval skupinu Agrofert. Uvedl to dnes server iROZHLAS.cz.

Agrofert

Podle fondu čtyři firmy Agrofertu, jehož tržby činily předloni zhruba 161 miliard korun, čerpaly neoprávněně dotace určené pro menší a střední podniky. Firmy chybu i vrácení dotací odmítly. Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský se k tomu podle serveru nechtěl vyjádřit.

Skutečným vlastníkem Agrofertu je podle státní Evidence skutečných majitelů poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), ačkoli kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v roce 2017 své akcie do svěřenských fondů. Sporné dotace od PGRLF získaly firmy ZEMOS, AGS AGRO České Budějovice, ZS Vilémov a SPV Pelhřimov z Agrofertu v letech 2010 až 2013, ještě před Babišovým vstupem do vlády. Fond loni při prověrce dospěl k závěru, že podporu na pojištění hospodářských plodin a zvířat dostaly tyto firmy neoprávněně, protože v době čerpání nesplňovaly statut malých a středních firem. Zažádal proto o vrácení peněz.

Firmy Agrofertu dotace za pět milionů korun vrátit odmítly, takže PGRLF sáhl k žalobě. "Bylo přikročeno k soudnímu řešení," řekla iROZHLAS.cz mluvčí fondu Barbora Šenfeldová. Bližší informace nechtěla uvést.

Kvůli sporu o vrácení dotací Agrofert nemůže čerpat další podporu od fondu. Podle dotačních podmínek totiž nesmí mít žadatel o podporu nedoplatky vůči státu či dalším institucím, včetně PGRLF. Fond je akciovou společností, jejímž jediným vlastníkem je ministerstvo zemědělství.

Témata: Agrofert

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější