Státní zástupce požádá o vydání Babiše až nově zvolenou Sněmovnu

Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch požádá poslance o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo až po ustavující schůzi nové Sněmovny. ČTK to řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Andrej Babiš

Šaroch měl původně o návrhu policie na podání obžaloby rozhodnout do dneška, Babiš ale ve sněmovních volbách na začátku října znovu získal poslanecký mandát a tím i imunitu. Jeho stíhání je nyní přerušeno. Současné Sněmovně vyprší funkční období ve čtvrtek, v novém složení se poslanci poprvé sejdou 8. listopadu.

"Státní zastupitelství je ve své činnosti vázáno pouze trestním řádem, z tohoto důvodu musí nyní respektovat skutečnost, že jedna z obviněných osob získala opětovně poslanecký mandát a s ním spojenou imunitu. Vůči této osobě není v současné době možné provádět žádné úkony trestního řízení. O vydání této osoby k dalšímu trestnímu stíhání bude Poslanecká sněmovna požádána v návaznosti na její ustavení a ustavení příslušných orgánů Sněmovny," uvedl Cimbala. Žádost o vydání musí posoudit sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Stanovení termínu pro rozhodnutí do dnešního dne podle mluvčího nezohledňovalo průběh voleb, trestní řízení podle něj nelze podřídit tomu, kdy se mají volby uskutečnit. "Tudíž nebylo namístě jakkoliv predikovat volební výsledky a případné opakovaní mandátu obviněného. Nyní však musí státní zastupitelství reagovat na aktuální a platný stav, tj. získání nového mandátu, neboť mu toto ukládá právě trestní řád," vysvětlil Cimbala.

Cimbala dodal, že městské státní zastupitelství zatím Šarochovi nestanovilo novou lhůtu, dokdy by měl v případu rozhodnout, a to právě s ohledem na to, že je nutné počkat na rozhodnutí Sněmovny o žádosti o vydání Babiše. Zástupci koalice Spolu dnes novinářům řekli, že budou hlasovat pro Babišovo vydání.

Poslance ani senátora nelze podle ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Sněmovna už Babiše ke stíhání vydala dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení po sněmovních volbách, v nichž byl Babiš znovu zvolen. Babiš obhájil mandát i ve volbách na začátku října, jeho stíhání je tak nyní opět přerušeno.

Kromě Babiše je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Policie je stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu. Oba vinu dlouhodobě odmítají.

Policisté původně ukončili vyšetřování kauzy na konci května, Babiše i Nagyovou navrhli obžalovat. Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné premiérova syna Andreje Babiše mladšího.

„Je zjevné, že tato trestní věc trvá velice dlouho. Nadřízené Vrchní státní zastupitelství v Praze již dříve konstatovalo, že dozorový státní zástupce se ve věci dopustil nedůvodných průtahů. Za případ nese odpovědnost Městské státní zastupitelství v Praze, na které je možno obracet se s dalšími dotazy,“ sdělil ČTK viceprezident Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

Vrchní státní zastupitelství, které ve věci vykonává dohled, v září po prověrce zveřejnilo, že Šaroch pochybil, když bezodkladně nereagoval na nové informace, a že tak vznikly průtahy v trestním řízení.

Cimbala dnes uvedl, že Šaroch reagoval na informace, které se objevily ve veřejném prostoru. "K věci je též nutno dodat, že pokud svědci komunikují zásadní informace prostřednictvím veřejných sdělovacích prostředků, nikoliv prostřednictvím orgánů činných v trestním řízení, není v silách jedné osoby, dozorového státního zástupce, aby tyto informace zpracovával doslova obratem," upozornil Cimbala.

Mluvčí dodal, že městské státní zastupitelství přijalo opatření, která mají předcházet zjištěným nedostatkům, provedlo také vlastní interní dohled. Šéf státního zastupitelství Martin Erazím dospěl podle Cimbaly k závěru, že k předcházení nedostatků bude stačit vnitřní dohled, zkracování lhůt a průběžné vyžadování si informací o postupu dozorového státního zástupce. "K závěru, že by bylo namístě ve věci přistoupit k vyvození kárné odpovědnosti či uložení výtky dozorovému státnímu zástupci za současného stavu nedospěl," doplnil Cimbala.

Policisté znovu navrhli oba obviněné obžalovat 20. září. Server Seznam Zprávy v úterý uvedl, že Šaroch zadal soudnímu znalci ověřit, zda byl na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován podpis Babiše mladšího. Babiš mladší podle webu během zářijového výslechu zpochybnil, že jeho podpis na smlouvě k nabytí čtyř akcií Farmy Čapí hnízdo je autentický. Podle premiérova advokáta byla lhůta pro zpracování posudku stanovena na začátek listopadu.

Cimbala dnes potvrdil, že jeden z důkazů, který vzešel z doplněného dokazování, považoval Šaroch za dostatečný při dalším posouzení věci, v rámci interního dohledu mu ale bylo uloženo, aby důkaz doplnil o znalecké posouzení. "K zadání znaleckého posudku došlo již dne 5. října 2021 a jeho závěry bude případně možné využít i v nové žádosti o vydání adresované Poslanecké sněmovně," uvedl Cimbala. Podrobnosti o zadaném posudku nezveřejnil.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější