Státní zastupitelství opět žádá Sněmovnu o vydání Babiše ke stíhání

Pražské městské státní zastupitelství předalo dnes odpoledne v souvislosti s žádostí o vydání dosluhujícího premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání spis ke kauze Čapí hnízdo mandátovému a imunitnímu výboru Sněmovny. ČTK to sdělil mluvčí žalobců Aleš Cimbala.

Andrej Babiš

Případ se týká údajného dotačního podvodu. Členové výboru budou mít možnost seznamovat se s dokumenty tři týdny. Babiš vinu v případu Čapí hnízdo dlouhodobě odmítá, stíhání je podle něj politické a na objednávku.

O zpřístupnění spisu požádal výbor státního zástupce Jaroslava Šarocha zhruba před měsícem. Podle místopředsedy výboru Milana Ferance (ANO) budou mít členové spis k dispozici ve Sněmovně od středečního rána ve všední dny do středy 29. prosince. "Když jsme o tom mluvili, všichni projevili zájem se se spisem seznámit," řekl ČTK. Feranec, jenž byl členem výboru i v minulém volebním období, si projde jen materiály, které nebyly součástí spisu zhruba před čtyřmi lety.

Dokumenty jsou podle Ferance v určené místnosti ve Sněmovně a poslanci budou muset dodržovat některá režimová opatření. V místnosti bude moci být vždy jen jeden a bude se muset zapsat. Členové výboru u sebe nebudou smět mít záznamová zařízení, jako jsou mobilní telefony nebo fotoaparáty, poznamenal Feranec. V projednávání žádosti státního zástupce o Babišovo vydání by měl výbor podle něho pokračovat v lednu.

Je možné, že si výbor pozve Šarocha i Babiše, což je při projednávání žádostí o vydání poslanců k stíhání rovněž běžný postup. Zájem o vystoupení před členy výboru mohou projevit i sami.

Babiš byl v říjnových volbách znovu zvolen poslancem, čímž se mu obnovila imunita v plném rozsahu. Jeho stíhání je přerušeno, o vydání nyní bude muset znovu rozhodnout Sněmovna v novém složení. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení.

"Spisový materiál související s věcí v mediálním prostoru označovanou jako kauza Čapí hnízdo byl dnešního dne okolo 13:30 hodin předán mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Spisový materiál byl poskytnut (...) v souvislosti s potřebou členů mandátového a imunitního výboru seznámit se s podklady pro posouzení a rozhodnutí o žádosti zdejšího státního zastupitelství o vydání poslance k trestnímu stíhání," uvedl Cimbala. Výbor vydává doporučení plénu, zda má poslance k stíhání vydat, nebo ne.

Kromě Babiše je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). I ona v minulosti odmítla protizákonné jednání. Policie oba obviněné stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačnímu podvodu.

Cimbala dodal, že součástí předaného spisového materiálu je i znalecký posudek. Server Seznam Zprávy už dříve uvedl, že dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch zadal soudnímu znalci ověřit, zda byl na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován podpis premiérova syna Andreje Babiše mladšího, který byl v kauze také původně obviněn a jeho stíhání bylo později zastaveno. Podle webu Babiš mladší během zářijového výslechu zpochybnil, že jeho podpis na smlouvě k nabytí čtyř akcií Farmy Čapí hnízdo je autentický.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Související:

Nejnovější