Stavební výroba v Česku letos v lednu dál meziročně rostla

Stavební výroba v Česku letos v lednu dál meziročně rostla, a to o 6,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Pomohlo k tomu podle statistiků i lepší počasí. Polepšilo si jak inženýrské stavitelství, tedy stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, tak pozemní, což je stavba bytových i nebytových budov.

Stavebnictví, ilustrační fotografie.

Růst stavebnictví byl pomalejší než loni v prosinci. Tehdy ale stavebnictví posílilo podle revidovaných údajů o 9,8 procenta, což byl nejvyšší růst od dubna 2019.

"Stavební produkce si v lednu udržela růst a k dobrému výsledku zčásti přispěla nižší základna z loňského covidem poznamenaného roku a také příznivější počasí. Po pěti měsících výsledkem inženýrské stavby překonaly pozemní stavitelství, ale oba segmenty rostly podobným tempem," sdělila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová. Inženýrské stavitelství meziročně posílilo o 7,7 procenta a pozemní o 6,1 procenta.

Stavební úřady v lednu vydaly 6751 stavebních povolení, což bylo meziročně o 12,1 procenta více. Proti loňskému lednu také stoupla orientační hodnota vydaných stavebních povolení o 2,1 procenta na 33,5 miliardy korun.

Počet zahájených staveb bytů v lednu vzrostl oproti loňsku o 13,1 procenta na 2954. Dokončeno bylo 3556 bytů, meziročně o 18,1 procenta více. "Za růstem stojí kategorie bytových domů především v Praze a Středočeském kraji. Naopak dokončování rodinných domů, zejména v moravských krajích, vázne," doplnila Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebnictví letos v lednu meziročně mírně stoupl o 1,7 procenta. Zároveň se zvýšily i mzdy v oboru. Průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců ve stavebnictví vzrostla o 7,6 procenta.

Témata: stavebnictví

Související:

Nejnovější