Stavební výroba v Česku se loni vrátila k růstu

Stavební výroba v Česku se loni vrátila k růstu, meziročně se zvýšila o 1,4 procenta po předchozím poklesu o 6,2 procenta. Stoupla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. V prosinci stavebnictví zrychlilo meziroční růst na 8,1 procenta z listopadových dvou procent. Z hlediska růstu výroby to byl loňský nejúspěšnější měsíc ve stavebnictví. Meziměsíčně byla výroba vyšší o 1,8 procenta. Vyplynulo to z dnes zveřejněných informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Stavebnictví, ilustrační fotografie.

Podle ředitele odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radka Matějky se české stavebnictví v průběhu roku potýkalo s mimořádným růstem cen a nedostatkem stavebních kapacit, přesto pozemní i inženýrské stavebnictví celkově stouplo.

Z hlediska meziročních indexů pak byl nejúspěšnějším měsícem roku 2021 prosinec, kdy produkce vzrostla hlavně díky pozemnímu stavitelství.

"Nutno dodat, že základna z předchozího roku byla velmi nízká. Po třech měsících poklesů meziročně rostlo také inženýrské stavitelství a oba segmenty stouply i meziměsíčně, což jsou pozitivní zprávy," doplnila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Témata: stavebnictví

Související:

Nejnovější