Stovky demonstrantů žádaly v centru Prahy o výraznější pomoc Ukrajině

Několik stovek lidí se dnes vpodvečer sešlo na pražském Staroměstském náměstí, aby vyjádřili podporu Ukrajině a požádali o silnější vojensko-technickou pomoc pro tento stát. Na demonstraci nazvané Křídla pro Ukrajinu zazněl od řečníků požadavek na vytvoření bezletové zóny či chvála přístupu premiéra Petra Fialy (ODS), který odjel jednat do Kyjeva.

Demonstrace proti ruskému vpádu na Ukrajinu

Na akci, kterou uspořádala platforma Stojíme za Ukrajinou, dorazili demonstranti s modro-žlutými ukrajinskými vlajkami i s vlajkami Severoatlantické aliance. Třímali transparenty s nápisy jako „Běž domů, Ivane!“, "Airplanes for Ukraine" (Letadla pro Ukrajinu) či "Close the Sky" (Uzavřete nebe). Právě vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou podpořili v dnešních projevech senátoři Marek Hilšer z klubu STAN a Adéla Šípová (Piráti).

"Bezletová zóna je deštníkem, který může ochránit civilisty, kteří jsou nyní bombardováni. Je naše morální povinnost se jich zastat a nečekat," řekl Hilšer. „Kryse musíte šlápnout na krk dříve, než vám skočí na záda. Musíme hledat řešení, nesmíme hledat výmluvy," prohlásil.

Sociolog Fedor Gál pochválil předsedu vlády Fialu za "názor a odvahu". Zároveň zkritizoval prezidenta Miloše Zemana. "Probudil se až ve chvíli, kdy umírali lidé. Do té doby byl Putinova loutka, je spolupachatel," řekl k Zemanovu dlouhodobému sympatizování s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Mezi řečníky na pódiu se vystřídali také spisovatelka Tereza Boučková nebo Martin Svárovský, vedoucí programu bezpečnostních strategií centra Evropské hodnoty. Ten se vyslovil pro humanitárně-vojenskou akci i s rizikem zatažení dalších států do válečného konfliktu.

Organizátoři demonstrace na sociálních sítích uvedli, že pro Ukrajinu, která čelí ruské invazi, žádají například moderní protivzdušné systémy nebo dodávku letadel. Chtějí hledat nové a kreativní způsoby pomoci.

Připravili také otevřený dopis pro českou vládu a vlády západních zemí, v němž apelují na neustupování zlu. "Přestaňme se bát Putina. Je to Putin, kdo napadl suverénní zemi, je to Putin, kdo zastrašuje a vydírá svět - jadernými zbraněmi, kosmickým programem, zemním plynem, bombami," napsali. "Jako občané jsme připraveni na nepohodlí, připraveni na rizika," doplnili. Dopis, který podle jeho autorů podpořil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, bude možné podepsat jako online petici.

"Zatímco my nevíme, co dělat, a bojíme se jeho zloby a odplaty, Putin srovnává Ukrajinu se zemí. Bez lítosti vraždí i civilní obyvatelstvo, včetně dětí. Stejně bez lítosti nechává vraždit i své muže a chlapce, které do té nesmyslné války posílá. Nedopusťme, aby v tom pokračoval. Příště budeme na řadě my. Neustupujme zlu! Jako občané jsme připraveni na nepohodlí, připraveni na rizika. Prosíme, nebojte se odvážných činů, které Putinovu invazi a teror na Ukrajině zastaví. Jde o budoucnost nás všech!" napsali k petici organizátoři.

V závěru akce pozvali organizátoři veřejnost na demonstraci za Ukrajinu, která se uskuteční v neděli 3. dubna na Letenské pláni.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější