Střelba v centru Prahy. Zemřelo 14 lidí, útočník je po smrti

Střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze si vyžádala 14 obětí a 25 zraněných. Na místě zasahovala policie, pachatel byl eliminován. Pracuje se s verzí, že je zodpovědný i za páteční dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese. Jde o nejhorší případ střelby v historii Česka.

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté zasahovali ve čtvrtek odpoledne také v Hostouni na Kladensku, někteří z nich byli vybaveni samopaly. Jak vyšlo najevo, útočník doma zastřelil svého otce, až pak se vydal do Prahy.

Strážci zákona po něm začali pátrat už po poledni, oznámení o střelbě přijali kolem třetí hodiny odpoledne. Zásah na místě činu bude pokračovat i přes noc. 

Policie o střelbě poprvé informovala po 15. hodině na sociální síti X. Před čtvrtou hodinou policie uvedla, že střelec byl zneškodněn. "Střelec byl eliminován!!! Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných," píší policisté.

Během útoku se studenti schovávali v učebnách i na střechách, jak dokládají videa a příspěvky na sociálních sítích. Podle webu AKtu.cz útočník střílel ze střechy s dlouhou zbraní s optikou.

"Jsem šokován událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala. Chci poděkovat občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek a poskytují maximální součinnost," napsal na X prezident Petr Pavel.

Dnešní střelba v Praze je co do počtu mrtvých nejtragičtějším útokem v historii Česka. Na druhém místě je střelba v Uherském Brodě, kde zemřelo v roce 2015 osm lidí. Při střelbě v nemocnici v Ostravě v roce 2019 zemřelo šest lidí.

Témata: střelba | Policie ČR

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Související:

Nejnovější