EU na summitu diskutovala o plánu poskytnout příští rok Ukrajině 18 miliard eur

Tématem summitu Evropské unie byl dnes mimo jiné plán finanční podpory Ukrajiny v příštím roce, který by vyčlenil na okamžité potřeby ukrajinského státu 18 miliard eur (přes 440 miliard Kč). Po ukončení vrcholné schůzky to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž už přípravu schématu dostali na starost unijní ministři financí. Lídři v závěrech summitu vyzvali komisi i ministry, aby na tomto "více strukturálním řešení" pracovali.

Ursula von der Leyenová

"Pro Ukrajinu je velmi důležité mít předvídatelné, stabilní příjmy," řekla šéfka unijní exekutivy na tiskové konferenci. "Diskuse byla o přibližně půldruhé miliardě eur měsíčně financovaných Evropskou unií. Takže to by znamenalo celkovou částku 18 miliard pro příští rok," dodala v souvislosti s dnešní debatou prezidentů a premiérů členských zemí.

Podle von der Leyenové dává Kyjev najevo, že každý měsíc potřebuje na podporu financování základních funkcí státu tři až čtyři miliardy eur. Tuto mezeru v ukrajinském hospodaření by měly společně pokrýt EU, Spojené státy a finanční instituce, míní předsedkyně EK.

"Pověřili jsme ministry financí, aby vypracovali příslušný mechanismus, ale bylo důležité také dát Ukrajině tento signál, že velmi dobře víme, jak důležitý pro ni tento spolehlivý tok příjmů je," uvedla.

Na podpoře ukrajinských veřejných financí se podílí mimo jiné Mezinárodní měnový fond (MMF), jehož zástupci tento týden jednali ve Vídni s ukrajinskými činiteli. Šéf mise MMF Gavin Gray uvedl, že rozhovory se týkaly také rozpočtu na rok 2023 a "souvisejících externích finančních potřeb".

EU zatím takzvanou makrofinanční pomoc Ukrajině neposkytuje pravidelným způsobem. Po invazi ruských vojsk nejdříve poskytla půjčku ve výši 1,2 miliardy eur, následně se dohodla na devítimiliardovém balíku, z něhož zatím uvolnila šest miliard, rovněž v podobě úvěrů.

Summit nyní Evropskou komisi vyzval, aby prezentovala "více strukturální řešení pro poskytování podpory Ukrajině", a Radě EU zadal, aby se tématem také zabývala. Unijní činitel, který s novináři hovořil pod podmínkou zachování anonymity, tento týden na dotaz ČTK uvedl, že na potřebě systematičtější podpory Kyjeva panuje v EU shoda. Kromě celkové výše podpory se musí unie dohodnout také na tom, jak velkou část z ní bude chtít od Kyjeva splatit.

"Mluvili jsme o tom… abychom nastavili dlouhodobou a předvídatelnou podporu Ukrajiny i v oblasti financování, abychom garantovali fungování ukrajinského státu během války," shrnul dnešní debatu lídrů členských zemí český premiér Petr Fiala. Kromě toho šéfové vlád a hlavy států sedmadvacítky vyzvali k "včasnému" poskytnutí zbývajících tří miliard eur z výše zmíněného balíku.

Unijní summit se dotkl také dalších aspektů války Ruska proti Ukrajině, například íránské podpory agresora, kterou Západ v posledních dnech pozoruje. Evropská rada tuto podporu v závěrech odsoudila a přivítala nové sankce proti několika íránským jednotlivcům a entitám. Ty se podle Fialy i díky českému předsednictví v Radě EU podařilo schválit "skutečně v rekordním čase".

Co se týče sankcí proti Rusku, zdůraznili lídři sedmadvacítky důležitost "efektivního uplatňování" těch existujících, ovšem vyjádřili i připravenost sankční režim dál posilovat, a to také v případě Běloruska. O návrzích nových protiruských sankcí se ale nemluvilo, řekl novinářům Fiala.

Část lídrů EU chce ráznější přístup k Číně, státy ale nejsou jednotné

Evropská unie nesmí být ve vztahu k Číně naivní, ale měla by se zároveň vyvarovat permanentní konfrontace. Po jednání prezidentů a premiérů členských zemí to prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel. Řada unijních lídrů dnes volala po ráznějším přístupu vůči Pekingu, na konkrétních závěrech se ale summit neshodl. Francouzský prezident Emmanuel Macron hovořil o přehodnocení obchodních vztahů, český premiér Petr Fiala o ukončení nezdravé závislosti. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové bude pro evropský blok klíčová nezávislost na čínských technologiích a surovinách, zejména polovodičích.

Šéfové unijních států se bavili o tom, jak přistupovat k Pekingu v době rostoucích hrozeb vůči Tchaj-wanu a očekávaného upevnění neomezené role prezidenta Si Ťin-pchinga v čele země na probíhajícím kongresu čínských komunistů.

"Diskuse ukázala, že jsme svědky významné akcelerace trendů a napětí," prohlásila von der Leyenová o jednání lídrů.

Premiéři Belgie či Finska dnes mluvili o tom, že Čínu je nutné začít brát více jako soupeře než partnera, což podporují i další země. Lídři zdůrazňovali význam lidských práv a demokracie a nebezpečí rozšiřování čínského vlivu. Zásadním tématem pro ně bylo snížení průmyslové závislosti na Pekingu.

"Zbavit se závislosti na Číně tam, kde nás to činí vydíratelnými, a tam, kde takováto závislost není zdravá a je nebezpečná," prohlásil po jednání Fiala. EU by podle něj na druhé straně neměla rozbít ekonomické vztahy a nepřestat se s Čínou bavit.

Unijní lídři budou mít příležitost reflektovat další posilování regionálního vlivu Pekingu na prosincovém summitu se zeměmi jihovýchodní Asie v Bruselu.

Von der Leyenová zdůraznila, že pro EU je nyní zásadní příprava pravidel, která jí pomohou zbavit se závislosti na Číně. Příští rok podle ní začnou platit normy umožňující vyrábět v EU více nedostatkových polovodičů a omezit také dovoz čínských surovin.

Macron prohlásil, že unie by si měla na Pekingu vymoci dodržování stejných obchodních pravidel pro obě strany. Unie například chystá v reakci na čínské praktiky pravidla, která mají omezit přístup na jednotný trh firmám masivně podporovaným státem. EU podle něj v minulosti udělala chybu, když Číně prodávala součásti pro strategickou infrastrukturu.

Některé státy včetně Německa s ohledem na ekonomické zájmy na druhé straně nechtějí k Pekingu přistupovat příliš konfrontačně. Podle diplomatů se v EU ozývají kritické hlasy na adresu chystané návštěvy Olafa Scholze v Pekingu. Německý lídr dnes potvrdil, že do Číny skutečně v listopadu v rámci obchodní delegace vyrazí, podrobnosti však nesdělil. Kritice Bruselu čelí plán zvažovaný německou vládou, která by mohla povolit čínské státní rejdařské společnosti Cosco koupit podíl v hamburském přístavu. Evropská komise se obává, aby se Čína nedostala ke strategickým informacím o přístavu.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější