Švejdar skončí u policie, s ministrem Rakušanem se dohodl na další spolupráci

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po dnešní schůzce s končícím policejním prezidentem Janem Švejdarem uvedl, že se dohodli na spolupráci ve zbývajících třech měsících do Švejdarova odchodu z funkce. Sdělil také, že nový šéf sboru vzejde z nabídkového řízení, případně následně z řízení výběrového. Švejdar novinářům řekl, že odchází, protože nechce blokovat jednání mezi ministerstvem vnitra a policií.

Jan Švejdar

Švejdar dnes Rakušanovi potvrdil své rozhodnutí požádat k 31. březnu o uvolnění ze služebního poměru, které oznámil už v polovině prosince na twitteru. Tehdy policejní prezident napsal, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. Oznámení zveřejnil poté, co se s Rakušanem - který tehdy ještě nebyl jmenovaným ministrem - počátkem prosince sešel. Ministr následně odmítl, že by na Švejdara ohledně odchodu vyvíjel tlak. Připustil ale, že se v některých otázkách neshodnou.

Nyní Rakušan na tiskové konferenci řekl, že se Švejdarem se domluvili na "nanejvýš profesionální" spolupráci. "Policie si teď nezaslouží destabilizaci, nezaslouží si žádné mediální přestřelky, nezaslouží si žádné vzkazy přes média mezi ministerstvem vnitra a policejním prezidiem. Naopak policie si zaslouží, abychom řešili aktuální problémy, které jsou na stole," prohlásil.

Příští nebo přespříští týden se proto Rakušan plánuje s těmito problémy seznámit za pomoci Švejdara na policejním prezidiu. Končícího šéfa sboru také požádal, aby mu představil pracovní verzi navrhované reformy policie.

"Ta první schůzka - byť pan ministr ještě nebyl ve funkci - proběhla myslím 7. 12. Já jsem z vyjádření pana ministra pochopil, že současná vláda i on chtějí změnu na pozici policejního prezidenta," řekl poté novinářům na policejním prezidiu ve stručném vyjádření Švejdar.

"Já jsem se sám rozhodl k tomu, že skončím ve služebním poměru, protože se domnívám, že doba, která Policii České republiky čeká, nebude vůbec jednoduchá. A já prostě nechci svojí osobou blokovat jednání mezi ministerstvem a policií a nechci být záminkou k tomu, že policie bude nějakým způsobem dehonestována," dodal.

Zároveň potvrdil, že se s Rakušanem věcně dohodl na standardní spolupráci. "Věřím tomu, že to tak bude," uzavřel.

První fází výběru Švejdarova nástupce bude v souladu se zákonem nabídkové řízení, které se týká členů bezpečnostních sborů zařazených v 11. platové třídě, i příslušníků zpravodajských služeb. Pokud se uchazeče nepodaří najít touto cestou, následovat bude výběrové řízení na funkci policejního prezidenta. Rakušan zmínil, že v řadách policie vidí čtyři nebo pět lidí, kteří by podle něj funkci mohli zvládnout. Konkrétní jména uvádět nechtěl, podle něj by mohlo jít o "polibek smrti".

Tématem, které na dnešní schůzce Rakušan se Švejdarem řešili, bylo očkování policistů. Švejdar loni v listopadu uvedl, že v souvislosti s povinným očkováním by policie mohla ztratit až 10.000 lidí, kteří dosud vakcinaci proti covidu-19 odmítají. Rakušan poté avizoval, že chce dotazníkovým šetřením specifikovat, jací policisté očkování odmítají a proč. Švejdar ho nyní ubezpečil, že proočkovanost policejního sboru stále stoupá, řekl Rakušan. Švejdarovi přislíbil, že ho přizve k přípravě příslušné vyhlášky, jejíž novou verzi chystá ministerstvo zdravotnictví. Zároveň zdůraznil, že konkrétní ustanovení této vyhlášky ještě nejsou známa.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější