Světové ceny potravin se v únoru vyšplhaly na další rekord

Světové ceny potravin se v únoru vyšplhaly na další rekord. Jejich index proti lednu vzrostl téměř o čtyři procenta, meziročně pak o více než 24 procent. V dnešní zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Upozornila přitom, že únorové údaje zatím plně neodrážejí důsledky nynějšího ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Ilustrační foto

Obavy z napětí v oblasti Černého moře měly na trhy se zemědělskými komoditami vliv ještě před vypuknutím tohoto konfliktu. Jeho delší trvání by podle analytiků mohlo mít výrazný dopad na export obilí, informovala agentura Reuters.

Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v únoru vystoupil na 140,7 bodu z revidovaných 135,4 bodu v lednu. Za jeho růstem stály zejména ceny rostlinných olejů a mléčných výrobků.

Podle FAO se na růstu cen potravin velkou měrou podílí zdražování energie, hnojiv a krmiv. To producentům potravin snižuje marže a odrazuje je od nových investic a rozšiřování produkce.

Dílčí index cen rostlinných olejů se meziměsíčně zvýšil o 8,5 procenta, index cen mléčných výrobků vzrostl o 6,4 procenta. Nárůst zaznamenaly rovněž indexy pro obilí a maso, zatímco index cen cukru klesl téměř o dvě procenta.

Témata: ceny potravin | obchody

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější