Světový tisk Pavlovo vítězství vidí jako překvapivě jasné, všímá si tvrdé kampaně

Petr Pavel v prezidentských volbách v České republice porazil Andreje Babiše překvapivě jasně. Uvedla to agentura DPA. Zpravodajská relace Tagesschau německé veřejnoprávní televize ARD si všímá toho, že Česko má za sebou tvrdou předvolební kampaň plnou dezinformací a výhrůžek. Saský deník Sächsische Zeitung napsal, že někdejší generál NATO porazil populistického expremiéra Babiše.

Volební štáb Petra Pavla

"Jedenašedesátiletý (Pavel), který se nově vydal do politiky, v rozhodujícím druhém kole volby překvapivě jasně porazil populistického expremiéra Andreje Babiše," napsala agentura DPA. Ta čtenářům vysvětlila, že Petr Pavel je generálem ve výslužbě, který působil ve vrcholných pozicích Severoatlantické aliance. Poukázala také na to, že účast ve volbách byla poměrně vysoká.

"Bývalý voják, který byl dříve v Česku náčelníkem generálního štábu, tak počátkem března vystřídá současného prezidenta Miloše Zemana, který často svými kontroverzními výroky rozděloval," poznamenala DPA.

Dominantním tématem předvolební kampaně se podle německé agentury stala ruská invaze na Ukrajinu. DPA napsala, že Pavel se zasazoval o větší podporu Kyjeva a Čechům slíbil vrátit klid a řád. "Babiš se snažil bývalého výsadkáře vykreslit jako válečného štváče. Požadoval jednání s Moskvou a oznámil, že Polsku v případě útoku nepošle vojáky," uvedla s tím, že těmito slovy vyvolal expremiér pozdvižení doma i v zahraničí. Babiš později svá slova opravil a řekl, že Polsku i Pobaltí by Česko vojensky pomohlo tak, jak to plyne z aliančních závazků.

"Pozorovatelé nyní očekávají nejen generační obměnu, ale změnu stylu Pražského hradu, který je sídlem prezidenta. Zeman často polarizoval kontroverzními prohlášeními o migrantech, muslimech a médiích," napsala DPA.

"Byla to náročná volební kampaň s dezinformacemi a výhrůžkami smrtí," uvedla relace Tagesschau s tím, že předvolební klání bylo plné ostrých střetů a že zejména Pavel čelil dezinformační kampani. "V prezidentských volbách v Česku zvítězil prozápadní bývalý generál NATO. Populistický expremiér Babiš dostal výrazně méně hlasů," poznamenala. Dodala, že poražený Babiš je stejně jako dosluhující prezident Zeman znám svými euroskeptickými a protiimigračními postoji.

O vítězi voleb v Česku dnes odpoledne informovala všechna velká německá média, mimo jiné magazín Der Spiegel, deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), list Süddeutsche Zeitung nebo bavorská televize BR. Deník Süddeutsche Zeitung napsal, že Babiš v kampani útočil především na vládu premiéra Petra Fialy a vyvolával strach z rozšíření válečného konfliktu na Ukrajině do zemí Evropské unie.

Pavel mobilizoval voliče, kampaň začal brzy, působil klidně, píše slovenský tisk

Zvolený český prezident Petr Pavel dokázal přesvědčit lidi, že je hrdina, o své komunistické minulosti komunikoval otevřeně, podařilo se mu mobilizovat voliče v regionech, kampaň začal brzy a vystupoval klidně, napsal dnes slovenský list Sme k důvodům Pavlova vítězství nad šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem v rozhodujícím kole prezidentských voleb. Také list Denník N uvedl, že Pavlovi vyšla dlouhá kampaň. Výsledek českých prezidentských voleb zaznamenala všechna přední slovenská média.

"Česko má za sebou třetí přímé volby prezidenta a při všech na první pohled šlo o volbu proti někomu. Nyní byl tím ´strašákem´ Andrej Babiš - expremiér, bývalý ministr financí, jeden z nejbohatších Čechů s pochybným způsobem zbohatnutí, který čelí podezření z konfliktu zájmů," uvedl list.

Podle něj ve volbách do velké míry rozhodovalo o tom, zda se na Pražský hrad dostane Babiš, který má sice stabilní voličskou podporu, ale současně velkou část společnosti odpuzuje natolik, že by ve druhém kole hlasovali zřejmě za jakéhokoliv jeho soupeře.

"Když před třemi lety začal Petr Pavel objíždět Česko, čelil výtkám, že vystupuje jako nudný voják. Nakonec mu jeho dlouhá kampaň vyšla. Donedávna ještě nevýrazný Pavel se po vydařeném volebním finiši stal čtvrtým prezidentem v éře české samostatnosti," napsal Denník N.

Podle listu Pravda nejsou výsledky voleb překvapením, protože více či méně kopírují všechny průzkumy veřejného mínění po jejich prvním kole. Pradva dodala, že poslanec Babiš se sice na Hrad nedostane, ale na jeho působení v politice se nic nemění.

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější