Téměř čtvrtina žen viní z rozpadu vztahu hormonální antikoncepci

Téměř čtvrtina žen, které užívaly hormonální antikoncepci, tvrdí, že způsobila ukončení jejich vztahu nebo v něm alespoň sehrála nějakou roli. Ukázal to průzkum britské právnické firmy Stowe Family Law, o kterém informoval server Independent. Podle průzkumu se také 85 procent žen domnívá, že jejich manželství nebo vztah ovlivnily vedlejší účinky antikoncepce.

Ilustrační foto

Ze studie vyplývá, že přibližně 63 procent respondentek bylo nuceno vysadit některou z forem antikoncepce kvůli vedlejším účinkům léků, které podle nich změnily jejich vztah. Téměř devět z deseti žen, které užívaly hormonální antikoncepci, uvedlo, že měla vliv na jejich duševní nebo fyzické zdraví.

Výzkumníci, kteří se dotazovali 506 žen ve věku od 18 do 60 let, také zjistili, že více než sedm z deseti žen, které užívaly hormonální antikoncepci, trpělo výkyvy nálad. Téměř polovina z nich měla deprese a přibližně tři z deseti uvedly, že se potýkaly s úzkostí. Asi čtyři z deseti respondentek uvedly, že výkyvy nálad způsobily problémy v komunikaci, a šest z deseti žen uvedlo, že výkyvy nálad vyvolaly hádky.

Hormonální antikoncepce se používá k tomu, aby ženy neotěhotněly. Mezi běžné formy patří pilulky, nitroděložní tělíska, kožní náplasti, injekce či vaginální kroužky.

"Hormonální změny ovlivňují vztahy jemnými i méně jemnými způsoby," řekla jedna z vedoucích partnerek advokátní kanceláře Sarah Barrová-Youngová. "Vzestupy a poklesy estrogenu, testosteronu a progesteronu v menstruačním cyklu mohou mít silný vliv na to, jak se ženy cítí ohledně partnera i vztahu. U žen, které užívají hormonální antikoncepci, se dopad na vztahy zvyšuje," dodala právnička.

Barrová-Youngová poznamenala, že rozpad vztahu může být vyvolán nějakou výbušnou událostí, jako je nevěra, rozhodnutím jednoho z partnerů vztah ukončit, ale i pomalým prohlubováním propasti mezi dvojicí.

"Jedním ze společných faktorů, se kterými se setkávám, je, že se mezi dvojicí zcela rozpadla komunikace, takže nemohou vyřešit své problémy," uvedla Barrová-Youngová. "Hormonální změny, hlavně během těhotenství, po porodu a v menopauze, mohou mít i dramatický dopad na vztah a často se o nich hovoří jako o rozvodově nebezpečných zónách," dodala advokátka.

Právnička ale tvrdila, že podle jejích vlastních zkušeností je neobvyklé, aby takové změny přímo způsobily rozpad vztahu, ale spíše slouží k tomu, aby osvětlily a prohloubily již existující problémy.

Nový výzkum také zjistil, že téměř čtvrtina žen se obává, že vedlejší účinky hormonální antikoncepce budou mít v budoucnu škodlivé důsledky pro jejich vztah.

"Pokud se vztah již potýká s problémy a narušila se komunikace, nemusí být dostatečně odolný, aby přežil trable, které mohou přinést hormonální změny," uzavřela Barrová-Youngová.

Témata: ženy

Vědci spočítali, kolik lidí trpí obezitou. Číslo je alarmující

02.03.2024 10:10 Podle serveru BBC, který se odvolává na studii zveřejněnou v odborném časopise The Lancet, je na…

Související:

Nejnovější