Téměř tři sta Čechů žádá o zapojení do ukrajinské armády

Ministerstvo obrany ČR eviduje 284 žádostí o zapojení se do ukrajinských ozbrojených sil, uvedla dnes na dotaz ČTK vedoucí tiskového oddělení Jana Zechmeisterová. Počet českých obyvatel, kteří chtějí pomoci ukrajinské armádě v boji s ruskou invazí, tak v porovnání se středečními údaji ministerstva vzrostl zhruba na trojnásobek.

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Zároveň ale odpovídá počtu zájemců, kteří se s žádostí o prezidentskou výjimku pro zapojení do cizí armády obrátili do středy na Pražský hrad.

Premiér Petr Fiala (ODS) se s prezidentem Milošem Zemanem ve čtvrtek dohodl na tom, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí. Premiér uvedl, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnou individuální schválení.

Zechmeisterová uvedla, že aktuální počet žádostí byl evidován k pátečním 12:00. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes ČTK na dotaz, zda a o kolik se zvýšil počet zájemců, kteří požádali Kancelář prezidenta republiky o výjimku pro účast v ukrajinské armádě, sdělil, že "je nutno se obrátit na ministerstvo obrany". Ve středu ČTK řekl, že se na Hrad obrátilo zhruba 300 zájemců, kteří jsou postupně odkazováni na standardní postup prostřednictvím ministerstva obrany.

Na ukrajinské velvyslanectví v Praze se podle jeho tiskové atašé Tetiany Okopné prozatím lidé obracejí jen s tím, že "chtějí získat více informací o službě v cizinecké legii, a to jak telefonicky, tak přes sociální sítě". Proto v současné době není možné přesně sdělit počet zájemců, uvedla Okopna.

Zájem o službu v cizích armádách se zvýšil po ruské invazi na Ukrajinu a poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval cizince, aby Ukrajině pomohli. Ministerstvo obrany žádosti posoudí společně s ministerstvy vnitra a zahraničí, teprve poté jdou žádosti do vojenské kanceláři prezidenta a prezidentovi samotnému. Čeští občané mají službu v cizí armádě zakázanou. Pokud do ní chtějí vstoupit, musí požádat prezidenta republiky o výjimku.

Do boje proti Rusku se přihlásilo téměř 20 tisíc cizinců

Téměř 20.000 zahraničních dobrovolníků se už ukrajinským úřadům přihlásilo do bojů proti Rusku. Oznámil to dnes ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle kterého jsou zájemci z 52 různých států světa.

"Momentálně jich je okolo 20.000, pocházejí převážně z evropských zemí," citovala agentura AFP šéfa ukrajinské diplomacie. Kuleba také uvedl, že chápe potřebu bojovat, mnohem důležitější je ale podle něj politická, ekonomická a vojenská pomoc západních zemí, zejména podpora vzdušné obrany.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na konci února ohlásil utvoření mezinárodní legie, která by ozbrojeným silám jeho země pomohla bojovat s Ruskem. Ukrajinská vláda v sobotu spustila webové stránky pro zájemce o službu v této cizinecké legii. Zájemci se mají hlásit na ukrajinských velvyslanectvích ve svých zemích.

O zapojení do bojů Ukrajinců proti ruským silám požádalo podle českého ministerstva obrany i 284 Čechů. Čeští občané mají službu v cizí armádě zakázanou, pokud do ní chtějí vstoupit, musí požádat o výjimku. Premiér Petr Fiala se s prezidentem Milošem Zemanem ve čtvrtek dohodl na tom, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí; kolektivní souhlas podle něj udělit nelze, kvůli počtu žádostí nelze žádosti posoudit ani individuálně.

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Související:

Nejnovější