TikTok řeší zákonodárci ve Velké Británii i USA

Britský parlament zakáže čínskou aplikaci TikTok na všech služebních zařízeních a v širší parlamentní síti s odkazem na kybernetickou bezpečnost. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Mluvčí TikToku opatření označil za chybné a uvedl, že vychází z mylných představ o společnosti. Stejný krok minulý týden učinila i britská vláda, jež následovala řadu západních zemí, které tak již z bezpečnostních důvodů učinily.

TikTok

"V návaznosti na rozhodnutí vlády zakázat TikTok na vládních zařízeních rozhodly komise Dolní sněmovny i Sněmovny lordů, že TikTok bude zablokován na všech parlamentních zařízeních a v širší parlamentní síti," uvedl mluvčí obou komor britského parlamentu. "Kybernetická bezpečnost je pro parlament nejvyšší prioritou," dodal.

"Jsme zklamáni, že navzdory našim žádostem nám nebyla nabídnuta žádná příležitost k řešení obav, a žádáme pouze o to, abychom byli posuzováni na základě faktů a bylo s námi zacházeno stejně jako s našimi konkurenty," uvedl v prohlášení mluvčí aplikace TikTok.

Dodal, že společnost začala připravovat plán další ochrany údajů svých evropských uživatelů, který zahrnuje ukládání dat britských uživatelů v evropských datových centrech a za zpřísněné kontroly.

Aplikace pro sdílení videí, kterou vlastní pekingská společnost ByteDance, se dostává pod stále větší drobnohled kvůli obavám, že by se uživatelská data mohla dostat do rukou čínské vlády. Aplikaci na služebních zařízeních již zakázaly Spojené státy, Kanada, Belgie i úřady Evropské unie.

Britský parlament zákaz aplikace oznámil ve chvíli, kdy šéf TikToku čelil otázkám amerického kongresového výboru. Kongresmani jsou přesvědčení, že by aplikace měla být zakázána, protože představuje potenciální hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států.

V Česku zakázala TikTok používat například Sněmovna na všech svých zařízeních a doporučila smazat tuto aplikaci i ze soukromých přístrojů. Před používáním TikToku na zařízeních s přístupem do významných informačních systémů varoval na začátku března Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Aplikaci pokládá za bezpečnostní hrozbu. Řada úřadu i soukromých firem potom její používání zakázala nebo to doporučila.

Šéfovi TikToku se nepodařilo uklidnit členy amerického kongresového výboru

Šéfovi sociální sítě TikTok Shou Zi Chewovi se dnes nepodařilo uklidnit skepticky naladěné členy výboru pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů ohledně bezpečnosti dat a moderace obsahu na platformě. Pro zákaz TikToku se vyslovili přední senátoři jako demokrat Michael Bennet či republikán Marco Rubio. Aplikaci používá přes 150 milionů Američanů, tedy necelá polovina populace. Klíčovým tématem "grilování" byla obava z toho, že k jejich osobním datům může získat přístup Peking. Síti tak v USA dál hrozí zákaz.

Tahanice o TikTok jsou součástí širšího globálního soupeření mezi Čínou a USA a jejich západními spojenci o technologickou a ekonomickou převahu, napsala dnes agentura AP. Britský parlament zakáže čínskou aplikaci TikTok na všech služebních zařízeních a v širší parlamentní síti s odkazem na kybernetickou bezpečnost. Obdobný krok již dříve oznámily například Evropská komise či Evropský parlament, Kanada, Belgie, Dánsko či česká ministerstva vnitra a zahraničí.

Mateřskou společností sítě je pekingská technologická firma ByteDance, která má v rámci své řídící struktury také výbor složený z členů čínské komunistické strany. "Dovolte mi, abych to prohlásil jednoznačně: Společnost ByteDance není agentem Číny ani žádné jiné země," konstatoval dnes americkými před zákonodárci Shou.

Šéfka výboru, republikánka Cathy Rodgersová řekla, že TikTok je hrozbou pro americkou národní bezpečnost i pro děti, které jej používají. Shou úvodem slyšení před kongresmany argumentoval, že TikTok "bere obavy z ohrožení národní bezpečnosti vážně", není "vlastněn ani ovládán" čínskou vládou a že "60 procent jeho podílu vlastní světoví investoři a tři z pěti členů jeho správní rady jsou z Ameriky".

K tématu hrozby pro dětské uživatele Shou řekl, že ačkoliv je většina uživatelů TikToku dospělých, TikTok bere dopady sítě na děti vážně, a proto jsou na ní nyní dostupnější videa o vědě, technologiích nebo matematice, která mají na platformě podle Shoua už 116 miliard zhlédnutí. Republikánský poslanec Morgan Griffith šéfovi TikToku řekl, že jeho vnoučata omezení zavedená platformou pro mladší 18 let s lehkostí obcházejí.

Shou firmu opakovaně bránil odkazováním na Project Texas, do kterého TikTok investuje 1,5 miliardy dolarů (32,7 miliardy Kč). Všechna data, která generují američtí uživatelé, mají skončit na amerických serverech spravovaných firmou Oracle. V USA TikTok tato data ukládá od loňského října. Tento měsíc začala společnost mazat všechna historická data amerických uživatelů ze serverů, které nejsou součástí systému Oracle, uvedl Shou. Dokončení tohoto procesu očekává ještě v letošním roce.

Rodgersová ve druhé sérii "grilování" požadovala po Shouovi jednoslovné odpovědi na otázky, zda TikTok cenzuruje politicky citlivá témata pro čínskou komunistickou stranu, konkrétně čínské zacházení s ujgurskou muslimskou menšinou, masakr na náměstí Nebeského klidu nebo otázku Tchaj-wanu. Shou odpověděl, že veškerý takový obsah je síti dostupný.

Shou Zi Chew je 40letý singapurský podnikatel, který studoval v Británii a Spojených státech. Pracoval v britských, amerických i čínských společnostech, poté nastoupil jako finanční ředitel do ByteDance v Pekingu.

Témata: TikTok | USA | Velká Británie

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější