Třetina firem v Česku v reakci na zdražování energií omezí vytápění

Téměř třetina firem v Česku omezí v reakci na zdražování energií vytápění firemních prostor, tedy kanceláří nebo výrobních hal. Další čtvrtina plánuje, že bude investovat do úsporných energetických zařízení, která jsou méně energeticky náročná, například do úsporného osvětlení. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred mezi 200 podniky v Česku.

Ilustrační foto

Šetřit kvůli drahým energiím bude podle průzkumu velká část českých firem. Většina z nich (54 procent) chystá úspory v těch částech podniků, které neslouží přímo k výrobě, nebo mimo kanceláře, tedy ve společných prostorách, jako jsou chodby nebo šatny. Jen velmi malá část společností naopak zatím přemýšlí o tom, že by úspor dosáhly tím, že výrobu, služby nebo kanceláře sestěhují a budou využívat méně prostor než dosud.

Firmy podle průzkumu příliš neuvažují o tom, že by z důvodu úspor zaváděly povinný home office, tedy práci z domova. Sedm z deseti firem s ním nepočítá vůbec. A na druhé straně pouze 4,5 procenta společností ho chce povinně zavést na dva a více dní v týdnu.

"Výraznější využívání home office přináší určitou možnost aktuálních úspor. Firmy ale po dvou letech covidu a s tím spojenými omezeními mají s touto formou práce velké zkušenosti a jejímu dlouhodobějšímu využívání se nyní brání. Často totiž zjistily, že některým zaměstnancům se po čase při práci z domova snižuje pracovní morálka, což má vliv na firemní výkonnost. Ani potenciální ušetření na nákladech nedokáže v jejich očích tyto negativní dopady vyrovnat,“ komentovala výsledky průzkumu personální ředitelka Edenredu Gabriela Šimšová.

Pokud tedy firmy budou home office využívat, tak mnohem častěji na nepovinné bázi. K tomu se kloní 22 procent podniků. "Firmy vyhodnocují individuální řešení jako mnohem prospěšnější, což vidíme nejen u home officů, ale i v dalších oblastech personální práce. Dokáží tak reagovat na aktuální situaci i potřeby jednotlivých zaměstnanců a tato pružnost se jim vyplácí i ekonomicky," doplnila Šimšová.

Témata: firmy | energetika

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější