Tři lidé včetně školačky zemřeli po otravě oxidem uhelnatým

Tři lidé v Opavě zemřeli po otravě oxidem uhelnatým. Byla mezi nimi i dívka školního věku. Kotel v koupelně činžovního domu měl zřejmě technickou závadu. Hasiči a strážníci mrtvé obyvatele bytu našli dnes dopoledne, když je zalarmovali sousedé, kteří se o ně obávali. ČTK to sdělil policejní mluvčí René Černohorský. Večer hasiči informovali o dalším případu úniku oxidu uhelnatého v Příboře, do nemocnice musel být odvezen jeden člověk.

Záchranná služba

Tragédie se stala v činžovním domě v Polní ulici. Sousedé nejprve klepali na dveře bytu v prvním nadzemním podlaží, když nikdo neotvíral, zavolali na tísňovou linku městských policistů. Strážníci povolaní okolo 10:45 si povolali i hasiče. "Po násilném otevření předmětného bytu byly v obývacím pokoji nalezeny bez známek života tři osoby a jedno zvíře, pes. Ani přivolaná osádka sanitního vozidla již nedokázala zemřelým osobám pomoci," uvedl Černohorský.

Dodal, že nalezen byl muž narozený v roce 1965, žena ročník narození 1976 a děvče narozené v roce 2012. "Přítomní hasiči bezprostředně naměřili vysokou hodnotu oxidu uhelnatého ve všech obytných prostorách bytu, byt odvětrali a v koupelně bytu zjistili, že kotel - karma vykazuje svou světelnou signalizací nějakou technickou závadu," uvedl mluvčí. Policejní i hasičští vyšetřovatelé zjišťují, jak se tragédie stala. Prověří technický stav kotle, či zda měl pravidelné revize.

Mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl uvedl, že přestože záchranáři byli u postižených během několika minut od nahlášení, záchrana už nebyla možná. "Zasahující lékař u všech zjistil přítomnost jistých známek smrti, jejich záchrana již nebyla možná," uvedl Humpl. U zemřelých byly nařízeny zdravotní pitvy.

V minulosti se ročně otrávilo oxidem uhelnatým kolem tisíce lidí a přibližně stovka jich kvůli tomu každý rok zemřela, v posledních letech se i v souvislosti s instalací novějších kotlů počet těchto případů snižuje. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS) bylo v roce 2020 případů otravy 269, zemřelo při nich 62 lidí.

Jen moravskoslezští záchranáři každoročně ošetří několik desítek lidí s otravou oxidem uhelnatým. Otravy nejčastěji způsobují domácí topeniště - kamna, krby, kotle nebo ohřívače vody. K otravám přispívá zateplení, výměna oken, a tedy větší utěsnění obydlí, což brání přirozenému pohybu vzduchu a větrání. Tragédiím mohou zabránit detektory oxidu uhelnatého, které signalizují nebezpečný plyn již při velmi malých koncentracích, kdy ještě není přímo ohroženo zdraví ani život lidí, kteří jej dýchají.

Mluvčí hasičů Jakub Kozák uvedl, že detektor uvnitř bytu nainstalován nebyl. "Otravy oxidem uhelnatým z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou i v našem kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám těchto zařízení a také k nákupům detektorů. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem 1000 korun," dodal Kozák. Připomněl, že oxid uhelnatý je velmi zrádný, protože jde o neviditelný plyn bez zápachu. Ještě dnes večer hasiči museli zasahovat u dalšího případu, a to v rodinném domě v Příboře. Přestože už před jejich příjezdem se v domě začalo větrat, nebezpečný plyn naměřili. "Zdravotníci odvezli do nemocnice jednu osobu, další tři zkontrolovali na místě," uvedl Kozák.

Dnešní otrava oxidem uhelnatým patří k nejtragičtějším událostem svého druhu. V červnu 2010 zemřela v Poděbradech na Nymbursku trojice Rumunů, kteří se otrávili zplodinami z kotle kvůli zanesené spalinové cestě, roli sehrálo i extrémně teplé počasí. Také tři lidé zemřeli v lednu 2014 v bytě v Brně-Komárově, kde si nájemníci v bytě přitápěli provizorními kamny v nedostatečně odvětraných prostorách. V posledních letech pak zemřelo na otravu oxidem uhelnatým více lidí třeba v březnu 2018, kdy se otrávila dvojice lidí ve Varnsdorfu na Děčínsku nebo v únoru 2020 dvě seniorky v Mořkově na Novojičínsku.

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Související:

Nejnovější