Trump a Harrisová se poprvé střetli v duelu. Exprezident čelil ostrým útokům

V úterní prezidentské debatě Kamala Harrisová ostře zaútočila na Donalda Trumpa, kritizovala jeho postoje k potratům, jeho způsobilost pro úřad a jeho právní problémy. Její strategie směřovala k tomu, aby ho dostala do defenzivy a získala rozhodující výhodu v těsných volbách.

Donald Trump

Bývalá prokurátorka Kamala Harrisová (59) opakovaně zasáhla do slabin bývalého prezidenta Donalda Trumpa (78), což vedlo k tomu, že Trump reagoval podrážděně a předložil sérii nepravdivých odpovědí. Uvedla agentura Reuters.

Kamala Harrisová během debaty zmínila Trumpovy předvolební mítinky a poznamenala, že lidé často odcházejí předčasně „z vyčerpání a nudy“. Trump, který byl frustrován zástupem současných příznivců Harrisové, reagoval: „Moje shromáždění, máme největší shromáždění, nejneuvěřitelnější shromáždění v historii politiky.“ Následně se uchýlil k nepodloženému tvrzení, že haitští imigranti ve Springfieldu v Ohiu „jedí domácí mazlíčky“ obyvatel. Harrisová se tomu zasmála: „Mluvte o extrému.“

Kandidáti se zabývali otázkami jako imigrace, zahraniční politika a zdravotní péče, ale debata se zaměřila spíše na osobní útoky. Harrisová se agresivně soustředila na Trumpa, což vedlo k tomu, že Trump, který během kampaně útočil na Harrisovou rasistickými a sexistickými urážkami, začal být v debatě čím dál víc rozrušený.

Moderátoři se Trumpa zeptali na jeho červencové prohlášení, že Harrisová se nedávno „stala černochem“. Trump reagoval: „Mohlo by mi to být jedno. Cokoli chce být, je pro mě v pořádku.“ Harrisová, která má černošské a jihoasijské předky, odpověděla: „Je tragédií, že máme někoho, kdo chce být prezidentem, a kdo se v průběhu své kariéry neustále pokouší využít rasu k rozdělení amerického lidu.“

Harrisová také kritizovala Trumpa za jeho trestní odsouzení za zatajování tajných plateb pornohvězdě, jeho další obvinění a občanskoprávní rozsudek za sexuální napadení. Trump popřel pochybení a obvinil Harrisovou a demokraty z organizování případů bez důkazů. Zopakoval své nepravdivé tvrzení o volebním podvodu v roce 2020, označil Harrisovou za „marxistku“ a nepravdivě tvrdil, že migranti způsobují násilné trestné činy.

Debata, která se konala osm týdnů před volbami a několik dní před začátkem předčasného hlasování, představila klíčové příležitosti a rizika pro oba kandidáty před televizním publikem čítajícím desítky milionů voličů.

Překvapivý začátek debaty potřesením rukou

Debata začala překvapivým podáním ruky mezi Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem, což bylo první takové gesto od roku 2016. Harrisová, která se nedávno připojila ke kampani, kritizovala Trumpa za jeho omezení potratů a obvinila ho, že by podpořil celostátní zákaz, což Trump označil za lež. Trump naopak obvinil Harrisovou a demokraty z podpory nezákonného zabíjení novorozenců.

Kandidáti se střetli také v otázkách ekonomiky a zahraniční politiky. Harrisová napadla Trumpův plán na vysoká cla a kritizovala jeho vládu za nezaměstnanost, zatímco Trump obvinil Harrisovou z neúspěchu v boji proti inflaci a bez důkazů tvrdil, že imigranti z "blázinců" přecházejí jižní hranici USA. Oba kandidáti se dotkli konfliktů v Gaze a na Ukrajině, aniž by nabídli konkrétní řešení.

Debata, která se konala v National Constitution Center ve Philadelphii a byla bez živého publika, měla vliv na dynamiku kampaně v těsných volbách.

Ukrajina tvrdí, že zastavila ruský postup v Kurské oblasti

18.09.2024 21:21 Ruská protiofenziva zaměřená na znovuzískání území obsazených Ukrajinou v jihoruské Kurské oblasti…

Nový cíl války v Gaze. Izrael prozradil, o co mu teď půjde

18.09.2024 16:35 Izrael rozšířil své válečné cíle v Pásmu Gazy o zajištění návratu obyvatel do obcí na severu…

Putin chce, aby Rusko mělo druhou největší armádu světa

18.09.2024 13:03 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil navýšení počtu vojáků v ruských ozbrojených silách…

Fico oznámil zvýšení daní v rámci konsolidace veřejných financí Slovenska

17.09.2024 21:37 Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v…

Libanon hlásí mrtvé i zraněné. Členům Hizballáhu hromadně vybuchly pagery

17.09.2024 18:49 Nejméně osm lidí zemřelo a přes 2700 utrpělo zranění, když jim v úterý v Libanonu explodovali…

Síkela bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství

17.09.2024 12:25 Český ministr průmyslu Jozef Síkela má v nové Evropské komisi zastávat post komisaře pro…

Ruský útok v Charkově: Jeden mrtvý a desítky zraněných

16.09.2024 10:36 Nedělní ruský letecký útok na Charkov na východě Ukrajiny zabil čtyřiadevadesátiletou ženu. Dalších…

Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc

15.09.2024 20:34 Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc svých záchranných složek při…

Slovensko se chystá na velkou vodu. Bratislava kvůli Dunaji staví zábrany

14.09.2024 16:52 Extrémní srážky působí problémy také na Slovensku. Na Dunaji v Bratislavě se očekává třetí stupeň…

Česko není samo. Na hrozící povodně se připravují i sousední země

13.09.2024 15:57 Východní a jihovýchodní Německo se chystá na silné deště spojené s nárazovým větrem, které by měly…

Související:

Nejnovější