Trussová zvítězila ve volbě a stane se novou britskou premiérkou

Novou premiérkou Velké Británie se stane Liz Trussová (47), která byla zvolena šéfkou Konzervativní strany. Svůj hlas jí odevzdalo 81.326 konzervativců. Její oponent Rishi Sunak získal 60.399 hlasů. Královna Alžběta II. novou šéfku vlády jmenuje do funkce v úterý na skotském zámku Balmoral.

Liz Trussová

Trussová v krátkém projevu po dnešním oznámení výsledků vnitrostranických voleb poděkovala "svému příteli" a končícímu premiérovi Borisi Johnsonovi. Ten se v reakci na dlouhotrvající krizi důvěry veřejnosti i spolustraníků ve svou osobu rozhodl v červenci odejít z funkce.

Johnson i Sunak po vyhlášení výsledků hlasování na twitteru napsali, že by se konzervativci nyní měli sjednotit za novou premiérkou.

"Budu vládnout konzervativně. Prosadím odvážný plán snížení daní, který přinese růst naší ekonomice. Vyřeším krizi cen energií," prohlásila Trussová. Slíbila také "velké vítězství" Konzervativní strany ve volbách v roce 2024.

Trussová a Sunak se o přízeň konzervativců ucházeli celé léto, kdy cestovali napříč Británií a setkávali se s členy strany. "Naši dva skvělí kandidáti podstoupili 14 hodin rozhovorů a odpověděli na více než 600 otázek," řekl Andrew Stephenson, místopředseda Konzervativní strany, než na pódium uvedl předsedu konzervativního Výboru 1922 Grahama Bradyho, který oznámil výsledky hlasování.

Konzervativci, kteří zvolili novou premiérku, se od průměru britské veřejnosti liší například tím, že 63 procent z nich jsou muži, většina z nich žije v Londýně a na jihu Anglie a 76 procent z nich se v roce 2016 vyslovilo pro odchod Británie z Evropské unie.

Do funkce Alžběta II. uvede Trussovou v úterý ve 14:30 SELČ na Balmoralu. V Británii je přitom už od doby královny Viktorie v 19. století zvykem, že noví premiéři jsou uváděni do funkce v Buckinghamském paláci. Změna místa pravděpodobně vyvolá další spekulace o zdravotním stavu šestadevadesátileté panovnice, která v posledních měsících kvůli zdravotním obtížím odřekla účast na několika veřejných akcích, uvedl analytik BBC Sean Coughlan.

Královna v úterý nejprve oficiálně odvolá z funkce Johnsona a poté povolá Trussovou, které se zeptá, zda je připravena sestavit vládu. Je zvykem, že končící předseda vlády před cestou ke královně pronese projev před premiérským sídlem v Downing Street.

Politický redaktor listu Independent Andrew Woodcock v rozhovoru s BBC uvedl, že nový britský premiér má běžně čas užít si po svém uvedení do funkce krátké "líbánky". Trussová ale vejde "přímo do hurikánu". "Lidé čelí chudobě, firmám hrozí krachy. Potřebujeme řešení velice, velice rychle," řekl Woodcock.

Trussová v rozhovoru s BBC uvedla, že svoji vizi energetické politiky, která přinese řešení rostoucích životních nákladů, představí do týdne.

Sunak a Trussová jako dva soupeřící kandidáti vzešli z několikakolového hlasování 357 konzervativních poslanců. Mezi zbylými dvěma kandidáty pak vybírala široká členská základna strany. V červencovém průzkumu společnosti YouGov uvedla polovina dotázaných členů, že kvůli skandálům, které poznamenaly Johnsonovo působení, je pro ně důležitá "čestnost a integrita" nového lídra.

Respondenti téhož průzkumu také projevili vůli vrátit se ke "konvenčnímu konzervatismu" s důrazem na snižování daní a státních výdajů, což je v souladu s programem Trussové. Někteří odborníci, s nimiž hovořila televize Sky News, nicméně o ekonomických vizích budoucí premiérky řekli, že jsou "jako z fantastického příběhu".

Fiala popřál Trussové úspěchy, věří v další spojenectví s ČR a EU

Premiér Petr Fiala (ODS) popřál Liz Trussové mnoho úspěchů v její nové roli britské premiérky a šéfky tamní Konzervativní strany. Fiala věří, že Británie bude dál cenným spojencem Česka a Evropské unie. Předseda vlády to dnes uvedl na svém twitterovém účtu. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří v ještě lepší bilaterální vztahy, Trussovou by rád uvítal v Praze.

Trussová v hlasování konzervativců získala 81.326 hlasů a předčila svého oponenta Rishiho Sunaka se 60.399 hlasy. Královna Alžběta II. novou šéfku vlády jmenuje do funkce v úterý na skotském zámku Balmoral. Předtím oficiálně odvolá z funkce končícího premiéra Borise Johnsona.

Fiala poblahopřál Trussové k vítězství. "Přeji jí hodně úspěchů v její nové roli. Věřím, že Velká Británie bude i nadále cenným spojencem České republiky a Evropské unie," doplnil.

Lipavský na twitteru označil Trussovou za svou dobrou přítelkyni a připojil společnou fotografii z její květnové návštěvy Prahy v roli šéfky britské diplomacie. "Již nyní máme s Británií skvělou bilaterální spolupráci. Těším se, že ji ještě vylepšíme!" uvedl. Trussovou by jako předsedkyni vlády rád uvítal v Praze. Britská premiérka dostane pozvání na říjnový neformální unijní summit na Pražském hradě.

Šéfka EK očekává, že Británie bude pod vedením nové premiérky dodržovat dohody

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes pogratulovala Liz Trussové k nové roli britské premiérky a šéfky Konzervativní strany. Očekává, že Británie pod jejím vedením dodrží všechny aspekty dohody o brexitu, napsala agentura Reuters. Mnoho úspěchů Trussové popřáli i německý kancléř Olaf Scholz nebo indický premiér Naréndra Módí.

"Evropská unie a Spojené království jsou partneři. Čelíme společně mnoha výzvám od změny klimatu po ruskou invazi na Ukrajinu. Těším se na konstruktivní vztahy při plném respektování našich dohod," napsala šéfka EK von der Leyenová na twitteru.

Německý kancléř uvedl, že "v těchto těžkých časech se těší na spolupráci" s Trussovou. "Spojené království a Německo budou nadále úzce spolupracovat jako partneři a přátelé," prohlásil Scholz na twitteru.

Trussové poblahopřál a popřál hodně štěstí v nové funkci i indický premiér. "Jsem přesvědčen, že pod vaším vedením bude komplexní strategické partnerství mezi Indií a Spojeným královstvím dále posíleno," uvedl na twitteru Módí.

Ke gratulacím se připojil také australský premiér Anthony Albanese, který prohlásil, že "se těší na konstruktivní vztahy a přátelství" mezi oběma zeměmi.

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Rusko zničilo většinu ukrajinských tepelných elektráren

13.04.2024 21:55 Vlna ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, kterou Moskva spustila minulý měsíc,…

Papež František se obává probíhající války mezi Izraelem a Hamásem

13.04.2024 19:12 Papež František vyjádřil svou obavu z probíhající války mezi Izraelem a palestinským radikálním…

Související:

Nejnovější