Tržní hodnota americké společnosti Apple se blíží třem bilionům dolarů

Tržní hodnota americké technologické společnosti Apple se blíží třem bilionům dolarů (zhruba 67,3 bilionu Kč). Loni v srpnu se výrobce telefonů iPhone stal první americkou firmou, jejíž tržní hodnota přesáhla dva biliony dolarů. Cena akcií firmy se dnes vyšplhala na téměř 175 dolarů za kus. K dosažení tržní hodnoty tří bilionů dolarů musí vystoupit na 182,85 dolaru, uvedla agentura Reuters.

iPhone, ilustrační fotografie.

Krátce před 19:00 SEČ si akcie připisovaly zhruba 1,6 procenta na 174 dolarů. Tržní hodnota podniku tak činila 2,857 bilionu dolarů. Od začátku letošního roku se cena akcií firmy zvýšila zhruba o 30 procent, v loňském roce si připsala kolem 80 procent. Tržní hodnoty ve výši jednoho bilionu dolarů Apple dosáhl v roce 2018.

V průběhu letošního roku Apple na krátkou dobu o titul nejhodnotnějšího podniku světa přišel, když jej předstihl americký softwarový gigant Microsoft. Tomu nyní k dosaženi tržní hodnoty tři biliony dolarů chybí zhruba půl bilionu USD.

Dnešnímu růstu ceny akcií Applu nezabránila ani zpráva japonského listu Nikkei, podle které byla výroba nových telefonů iPhone 13 v září a říjnu v důsledků výpadků v dodavatelském řetězci o 20 procent nižší, než se původně plánovalo.

Témata: Apple

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější