Twitter odstraní účty, které byly zřízeny za účelem propagace konkurenčních sítí

Americká internetová společnost Twitter odstraní ze své stejnojmenné platformy účty, které byly zřízeny jen za účelem propagace konkurenčních sítí. Firma, jejímž novým vlastníkem je miliardář Elon Musk, to dnes oznámila na svém účtu Twitter Support.

Ilustrační foto

Týká se to rovněž obsahu, v němž jsou odkazy nebo uživatelská jména k platformám Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr a Post.

Povoleny zůstanou takzvané křížové příspěvky. Tedy takové, které pocházejí z jakékoliv jiné platformy a směřují na více jiných platforem. Odkazy a uživatelská jména na sociální platformy, které Twitter na seznamu nepovolených platforem výslovně neuvádí, jeho novou politiku neporušují. Podrobnosti firma uvádí v on-line příručce.

Na seznamu není například TikTok, což je platforma pro zveřejňování krátkých videí. Jejím vlastníkem je čínská společnost ByteDance. Naopak sociální síť Truth Social, kterou vyvinula společnost Trump Media & Technology Group bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, na seznamu je. Trumpovi loni v lednu minulé vedení firmy Twitter natrvalo zakázalo na platformě publikovat, Musk Trumpovi účet na twitteru letos v listopadu sice obnovil, Trump už o něj ale neprojevil zájem.

Musk firmu Twitter koupil na konci října zhruba za 44 miliard dolarů (asi bilion Kč). Twitter už za Muskova vedení rozpustil dobrovolnický tým, který vznikl v roce 2016 a jehož smyslem bylo Twitteru dávat rady ohledně rozhodnutí týkajících se fungování platformy.

Ohlášená změna politiky, kterou se řídí fungování twitteru včetně odkazů na konkurenční platformy, přichází po sérii změn zavedených po Muskově nástupu do čela firmy. Agentura Reuters označila zavádění těchto změn za chaotické.

Musk se angažuje ve více oblastech, je například i šéfem automobilky Tesla či vesmírné společnosti SpaceX. Po převzetí Twitteru propustil nejvyšší management a zhruba polovinu zaměstnanců. Dlouho se pak nemohl rozhodnout, jak přesně bude zpoplatňovat vybrané služby v rámci předplatného Twitter Blue. Nejnověji Musk zrušil účty několika novinářům, kteří sdíleli odkazy na pohyb Muskova soukromého letadla v reálném čase. Musk to zdůvodnil obavami o bezpečnost své rodiny. Když se zvedla vlna kritiky od novinářů i některých vládních úřadů ve více zemích, Musk zrušené účty obnovil.

Musk byl od loňského podzimu nejbohatším člověkem na světě. Na první příčce jej ale před několika dny vystřídal francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník společnosti LVMH, která se věnuje prodeji luxusního zboží.

Témata: Twitter

Související:

Nejnovější