Týden po zemětřesení vyprostili záchranáři z trosek živou ženu. Obětí je 35 tisíc

Týden po ničivém zemětřesení, které si na jihovýchodě Turecka a severozápadě Sýrie vyžádalo už přes 33.000 obětí, se dnes záchranářům podařilo vyprostit z trosek další živou ženu. Informuje o tom agentura AP. Naděje na nalezení přeživších je ale podle expertů už velmi malá, a to i vzhledem k mrazivým teplotám, které v noci klesají i k minus šesti stupňům Celsia. Řada lidí, jimž otřesy o síle 7,8 stupně z minulého pondělí vzaly střechu nad hlavou, zůstávají stále na ulici bez přístřeší, uvedla AP.

Následky zemětřesení

Čtyřicetiletou ženu se dnes podařilo vyprostit po 170 hodinách v troskách pětipatrové budovy ve městě Islahiye v provincii Gaziantep. Rovněž o víkendu se podařilo nalézt v troskách několik přeživších, mimo jiné šedesátiletou ženu ve městě Besni v provincii Adiyaman či sedmiměsíční dítě a dvanáctiletou dívku v provincii Hatay.

Podle expertů citovaných agenturou AP je ale naděje na nalezení přeživších nyní už velmi malá. Eduardo Reinoso z Mexické národní autonomní univerzity (UNAM) míní, že po devíti dnech bude už téměř nulová. Stejný názor má i David Alexander z londýnské University College London (UCL). Podle něj byly zřícené budovy v oblasti tak špatně postavené, že se rozsypaly na velmi malé kusy, což snižuje pravděpodobnost vytvoření vzduchových kapes pro možné přežití. Kvůli porušení stavebních norem vyšetřují turecké úřady už přes 130 lidí.

Naději na přežití v troskách na jihu Turecka snižují i mrazivé teploty. "Typická reakce těla na hypotermii je třes a ten vyžaduje kalorie. Pokud ale člověk nemá několik dní potravu a je vystaven nízkým teplotám, podlehne podchlazení rychleji," uvedla Stephanie Lareauová z univerzity v americké Virginii.

Syrské úřady a nevládní organizace zatím hlásí méně mrtvých než Turecko, asi 4300. V Sýrii je ale pátrání po přeživších i obětech komplikovanější, jelikož zemětřesení postihlo i oblast ovládanou povstalci. Zástupce generálního tajemníka OSN Martin Griffiths, který o víkendu navštívil turecko-syrskou hranici, uvedl, že mezinárodní společenství v pomoci lidem na severozápadě Sýrie selhalo. “Lidé na severozápadě Sýrie se právem cítí opuštěni, mojí povinností je toto selhání co nejdříve napravit," citovala Griffithse agentura AP.

Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl už 35.000

Zemětřesení, které minulé pondělí postihlo jihovýchod Turecka a severozápad Sýrie, si vyžádalo už více než 35.000 obětí. Turecké úřady dnes podle agentury Anadolu informovaly, že mrtvých po zemětřesení v Turecku je již 31.643. Ze Sýrie hlásí zatím přes 4300 mrtvých. Svaz tureckých firem odhadl škody způsobené zemětřesením na 84 miliard dolarů (1,9 bilionu korun), píše dnes agentura Reuters.

Turecký úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) dnes oznámil, že obětí zemětřesení z 6. února je v Turecku už nejméně 31.643. Uvedl rovněž, že v postižených oblastech pracuje přes 238.000 záchranářů a dobrovolníků, včetně skoro asi 9800 cizinců ze sedmi desítek zemí. AFAD také oznámil, že z postižené oblasti bylo evakuováno na 158.000 lidí.

Podle svazu tureckých firem se škody způsobené zemětřesením vyšplhají na 84 miliard dolarů, zatímco vládní odhad mluví o škodách ve výši 50 miliard dolarů. Škody na budovách a infrastrukturách svaz odhaduje na 71 miliard dolarů. Další 10,4 miliardy dolarů činí nerealizované příjmy z národního hospodářství a na zhruba tři miliardy dolarů svaz odhaduje škody vzniklé zmeškáním pracovních dnů. V deseti tureckých provinciích zasažených katastrofou žije zhruba 15 procent obyvatel země a koncentruje se tam desetina tureckého HDP.

Podle ekonomů obnova po zemětřesení a související investice povedou v prvních měsících k prudkému růstu tureckého hospodářství. Za celý rok však zemětřesení sníží hospodářský růst země, který podle předpovědí měl letos dosáhnout kolem pěti procent, až o dva procentní body.

Otřesy o síle 7,8 stupně před týdnem podle agentury Anadolu postihly přes 13 milionů lidí v desítce tureckých provincií. Zasáhly rovněž severozápad Sýrie, kde postihly i oblast ovládnou povstalci. Podle OSN v Sýrii zemřelo kvůli zemětřesení přes 4300 lidí a tisíce dalších utrpěly zranění. Podle nevládní organizace Bílé přilby, která provádí záchranné operace v povstalci ovládaném regionu, zemřelo nejméně 3200 lidí. Syrská vláda hovoří o nejméně 1414 obětech v oblastech, které má režim pod kontrolou.

Témata: Turecko | zemětřesení

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější