Udělení víza uprchlíkům bez dokladů trvá déle, nemají nárok na pomoc

Do Pardubic v poslední době přicházejí uprchlíci, kteří nemají doklady a nemohou prokázat, že prchají před válkou z Ukrajiny. Proces udělení víza tak trvá déle, běženci proto zůstávají bez pomoci, uvedl v otevřeném dopise primátor Martin Charvát (ANO). Dopis, jehož text má ČTK k dispozici, směřoval premiérovi Petru Fialovi (ODS) a ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN).

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Uprchlíci chodí v Pardubicích do krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), kde si vyřizují víza, hledají ubytování nebo práci. Když nemají doklady, nedostanou vízum. V Pardubicích na vízum strpění čeká od pondělí 2. května 49 uprchlíků, které centrum poslalo na ulici. "Když to systémově neumí řešit stát, pomohli jsme si. Hasiči vybudovali dočasné nouzové přístřeší, stanové městečko. Ale jeho kapacita je také plná," uvedl primátor.

Podle něj by složky IZS mohly v každém krajském městě zřídit jakýsi čekací tábor a vláda by k tomu měla dát pokyn. "Na sociálních sítích prezentujete, jak jste uprchlickou krizi zvládli, ale přitom realita je jiná. Navíc to, čím se prezentujete, odpracovaly kraje a obce. Jediné, co jste z mého pohledu udělali, bylo rozeslání kvót krajům, kolik uprchlíků mají absorbovat," napsal primátor. Vyjádření ministra vnitra ČTK zjišťuje.

Pokud uprchlíci nemají doklady, udělení víza podle pardubického primátora netrvá hodiny, ale dny. Příchozí lidé do té doby neexistují pro databázi humanitární pomoci (HUMPO), pro zdravotní pojišťovnu ani úřad práce. "Ale fyzicky tady jsou a zůstávají bezprizorní. Budu konkrétní, veškeré ubytovací kapacity, které město Pardubice zprovoznilo, jsme dle metodického pokynu vložili do systému HUMPO, tudíž s nimi nemůžeme nakládat. I když je tam pár lůžek volných, nejsou čekatelé na vízum v systému, a tudíž bez nároku na cokoliv," napsal Charvát.

Z Ukrajiny uprchly před ruskou invazí více než 5 milionů lidí, většinou žen a dětí. Převážná část z nich míří do Polska, které eviduje na svém území podle UNHCR přes dva a půl milionu Ukrajinců.

V rámci Evropy jde o nejrychlejší uprchlickou krizi od druhé světové války. Podle serveru The Guardian to uvedl Filippo Grandi, komisař Úřadu Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky.

Řada zemí kvůli krizi uprchlíkům otevřela své hranice. Více než 700.000 lidí odešlo do Rumunska, přes 400.000 do Moldavska. Do Česka přišlo přes 300.000 lidí z Ukrajiny a stát schválil zákony, které jim mají usnadnit přístup k práci, zdravotnímu pojištění a ke studiu.

Podobný počet lidí zamířil i na Slovensko či do Německa, kde dostanou uprchlíci z Ukrajiny ihned povolení k pobytu i k práci a ukrajinské děti mohou okamžitě nastoupit do škol. Dánsko také přijalo zákon, který umožní uprchlíkům z Ukrajiny začít pracovat, chodit do školy a pobírat sociální dávky, a to prakticky ihned po příjezdu do země.

Podobně i Polsko umožní uprchlíkům z Ukrajiny legálně pracovat nebo získat sociální a zdravotní pojištění. Zhruba 100.000 příchozích uprchlíků pak hlásí Rakousko a více než 50.000 Itálie. Skutečné počty ale mohou být vyšší.

Témata: uprchlíci | víza

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější