Ukrajina by chtěla zahájit ještě letos jednání o vstupu do EU

Ukrajina by chtěla podle náměstka ukrajinského ministra zahraničí Jevhena Perebyjnise zahájit jednání o vstupu do EU letos v prosinci. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by tomu mohla pomoci i konference šéfů parlamentů zemí EU a kandidátských států, která se za měsíc uskuteční v Praze.

Jevhen Perebyjnis

Vystrčil a Perebyjnis, který býval velvyslancem v ČR, to dnes řekli ČTK po schůzce v sídle české horní parlamentní komory. Shodli se i na potřebě ukrajinského členství v NATO, které bylo zemi čelící ruské agresi přislíbeno už na bukurešťském summitu Severoatlantické aliance v roce 2008.

"Uděláme všechno pro to, abychom zahájili přístupová jednání letos v prosinci poté, co Evropská komise v říjnu zhodnotí naši připravenost," uvedl Perebyjnis. Podle něj termín přičlenění zatím nelze určit, ale "chceme za několik let tato (přístupová) jednání ukončit". Ukrajina nepožaduje zkratky a privilegia pro začlenění do EU, řekl. "Nechceme využít válku k tomu, abychom se dostali do EU zadními vrátky," prohlásil. Podmínky členství by ale chtěla splnit rychle. "My prostě desetiletí nemáme," zdůraznil. V oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky je už Ukrajina s EU velmi těsně integrována, třeba v oblasti zemědělství to bude trvat déle, dodal.

Členství v NATO pokládá Perebyjnis za nejlepší garancí bezpečnosti. Ty, kteří říkají, že být v Severoatlantické alianci není potřeba, by chtěl pozvat do přední linie do Bachmutu, aby se podívali, co se stává, když země není členem NATO. Chceme, abychom se po našem vítězství stali velmi rychle členem NATO, aby se ta situace nemohla nikdy opakovat," podotkl. "Členství Ukrajiny v NATO bude de facto posílení bezpečnosti aliance, protože Ukrajina už de facto brání východní křídlo NATO, východní křídlo Evropské unie," dodal.

Vystrčil má za to, že harmonogramy přistoupení Ukrajiny do NATO a EU by měly být známy nejpozději do ukončení války na ukrajinském území. Naplňování harmonogramů pak bude jedinou zárukou, že se proces rozšíření NATO a EU a zvýšení bezpečnosti podaří dotáhnout do zdárného konce.

K posílení šancí Ukrajiny pro přistoupení k EU by mohly přispět závěry dubnové parlamentní konference zástupců zemí EU, které se zúčastní i předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk, uvedl Vystrčil. Summit by podle něj měl dospět i k závěrům týkajícím se ruské agrese proti Ukrajině, její humanitární a vojenské podpory nebo vypořádání se se zločiny, které Rusové na Ukrajině páchají. "Na Ukrajině se nebojuje zdaleka jenom o území a svobodu Ukrajiny a Ukrajinců, ale i o to, jakým způsobem budeme fungovat v Evropě jako svobodné a demokratické společenství a do jaké míry bude zajištěna naše bezpečnost," uvedl Vystrčil. "Podporou Ukrajiny podporujeme i sami sebe, zvýšení naší svobody a naší bezpečnosti," uvedl Vystrčil. "Pořád se setkáváme s tím, že to není všem jasné," dodal předseda Senátu.

Perebyjnis ocenil, že Česko patří mezi lídry v podpoře Ukrajiny. Zdůraznil nutnost vojenské podpory pro osvobození Ukrajiny od ruských okupantů. Byl by vděčný, kdyby Česko pomohlo Ukrajině přesvědčit ty země, které ještě nejsou přesvědčené v nutnosti tohoto kroku.

Po dubnovém summitu šéfů parlamentů zemí EU se podle Vystrčila v Praze v květnu uskuteční konference za účasti zástupců Saska, Polska, Slovenska, Rakouska a některých pobaltských zemí k situaci ve střední Evropě s přesahem na Ukrajinu. Také k jejím cílům bude patřit podpora kroků, aby Ukrajina měla vytvořeny dobré podmínky pro vstup do EU a NATO. V červenci se pak ve Vilniusu uskuteční setkání předsedů parlamentů členských zemí NATO.

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější