Ukrajina hlásí další rozsáhlé ruské raketové útoky na infrastrukturu

Ukrajina dnes ohlásila další rozsáhlý ruský vzdušný útok na svou infrastrukturu. Kyjevem otřásly výbuchy a exploze byly slyšet i na jiných místech. Některá města se podle úřadů ocitla bez elektřiny. Úder poškodil devět energetických zařízení, řekl podle agentury Reuters ministr energetiky Herman Haluščenko. Tři lidé zemřeli a další utrpěli zranění, když ruská střela zasáhla obytnou budovu ve městě Kryvyj Rih. Protivzdušná obrana sestřelila 60 ze 76 ruských střel, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj.

Ruská armáda, ilustrační foto

"Výbuchy v Desňanské čtvrti metropole. Všechny služby jedou na místo. Zůstaňte v krytech," napsal na telegramu Kličko, který následně informoval ještě o dalších explozích v jiných částech města. Podle serveru The Guardian se v Desňanské čtvrti, která leží na severovýchodě Kyjeva, nachází velká elektrárna. Zatím není jasné, zda ji Rusové zasáhli. Dříve úřady informovaly o práci protivzdušné obrany v Kyjevě.

"Charkov je bez proudu, ale fungují všechny 'stanice nezlomnosti', kde se můžete ohřát, dobít si telefon, je tam horký čaj a internet," napsal ráno na telegramu starosta Charkova Ihor Terechov s odkazem na místa, která úřady zřídily pro okamžiky, kdy se Ukrajinci ocitnou kvůli ruským útokům bez dodávek elektrické energie nebo tepla. Exploze byly předtím hlášeny i z tohoto druhého největšího ukrajinského města a podle úřadů utrpěla zásah kritická infrastruktura. Charkov hlásil ostřelování už i ve čtvrtek.

"Poltava je bez elektrické energie. Vypněte všechny elektrické spotřebiče. Letecký poplach stále trvá. Buďte opatrní," napsal starosta Poltavy Oleksandr Mamaj. Ruské útoky zasáhly podle ukrajinských úřadů kritickou infrastrukturu také mimo jiné v Oděse nebo Vinnycji, píše agentura Reuters. Problémy s dodávkami elektrické energie hlásí Sumská oblast. Bez proudu jsou podle serveru RBK-Ukrajina rovněž města Čerkasy, Umaň a Kirovohradská oblast. Kyjevský starosta Kličko informoval o přerušení v dodávkách vody ve všech čtvrtích metropole kvůli poškození energetické infrastruktury.

Zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko informoval, že v důsledku zásahů energetických zařízení v některých oblastech dochází k havarijním výpadkům v dodávkách elektřiny v celé zemi.

"Ruská střela zasáhla obytnou budovu v Kryvém Rihu... Dva lidé byli zabiti," uvedl na telegramu šéf Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko. Počet obětí stoupl na tři poté, co záchranáři vyprostili z trosek domu mrtvolu mladé ženy. O smrti jejího muže a smrti čtyřiašedesátileté sousedky se vědělo již dříve. Záchranáři ještě pátrají po pohřešovaném synovi mladých manželů. Zásah si podle Rezničenka vyžádal také 13 zraněných, mezi kterými jsou čtyři děti. V metropoli byla při útoku zraněna jedna osoba.

"Podle předběžných údajů dnes ráno nepřítel vypálil z oblasti Kaspického a Černého moře na objekty ukrajinské kritické infrastruktury 76 řízených střel," napsal odpoledne na telegramu velitel ukrajinské armády Zalužnyj, podle něhož protivzdušná obrana 60 z nich sestřelila. U Kyjeva protivzdušná obrana sestřelila 37 z více než 40 střel, sdělil mluvčí kyjevské správy Mychajlo Šamanov, podle něhož byl dnešní ruský vzdušný úder jedním z největších od začátku invaze.

Ukrajinské železnice informovaly, že bez proudu je řada tratí. Zastavil se i provoz v kyjevském nebo charkovském metru, které se změnily v protiletecké kryty.

"Chtějí nás zničit a učinit z nás otroky. Ale my se nevzdáme. Vydržíme," prohlásila v Kyjevě třiapadesátiletá Lidija Vasyljevová, která mířila do krytu na nádraží. "Chci, aby válka skončila, a to brzy. Ale jsem připravena čekat tak dlouho, jak bude třeba," citoval ji Reuters. Ukrajina se ruské vojenské agresi brání už téměř deset měsíců.

Rusko od října podniklo několik rozsáhlých vzdušných úderů namířených proti ukrajinské energetické infrastruktuře. Miliony lidí se kvůli tomu v zimním počasí opakovaně ocitají bez dodávek elektřiny, vody i tepla. Západní země Ukrajinu podporují mimo jiné zbraněmi, včetně těžkých dělostřeleckých či protivzdušných systémů. Stanice CNN nedávno uvedla, že Washington dokončuje plány vyslání systému protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu.

Problémy ve své energetické síti kvůli dnešním ruským útokům zaznamenalo podle agentury AP Moldavsko, které s Ukrajinou sdílí hranice a je napojeno na její energetickou síť. Kvůli masivním ruským úderům na ukrajinskou energetiku ho v poslední době postihly rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny.

Při ostřelování Ukrajiny ruské střely dopadaly i u Volgogradu, tvrdí média

Jedna či více ruských střel při dnešním ostřelování Ukrajiny dopadly v okolí Volgogradu na jihu evropské části Ruska, uvedl dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na očitá svědectví na sociálních sítích. Místní média píší o dopadu "neidentifikovaných létajících objektů", které zasáhly pole, lesopark a jednu kůlnu. Úřady mlčí.

"Je to hrůza, všechny stromy to smetlo. Válejí se tu nějaké dráty a desky (s plošnými spoji) a ještě další součástky. Spadlo to seshora," vylíčil své dojmy jeden z očitých svědků.

Incident se odehrál u vsi Dubovoje. Podle předsedy místní samosprávy Alexeje Goleva "cosi spadlo v polích" a "cosi na pozemek soukromého domu", kde byla poškozena jedna kůlna. "Zatím se nepodařilo zjistit, o co jde. Místo bylo ohrazeno a čekáme na vojáky," dodal Golev.

Na místo nakonec dorazili zástupci ministerstva pro mimořádné situace, podle kterých by se novináři měli ptát ministerstva obrany. Vyjádření se zdržely i okresní úřady. Jen zdůraznily, že nikdo nebyl zabit, ani neutrpěl zranění. Velitelství jižního vojenského okruhu Ruska na dotazy ruských médií dosud neodpovědělo.

Ukrajinska pravda odhadla, že úlomky se podobají střelám s plochou dráhou letu o velkém doletu Ch-101/Ch-102, které jsou součástí výzbroje ruských strategických bombardérů Tu-95 a Tu-160. Podle dostupných informací střela označená Ch-101 je vyzbrojena konvenční hlavicí, zatímco Ch-102 nese hlavici jadernou. Deník dodal, že Rusové při dnešním vzdušném útoku proti Ukrajině použili 76 střel, z nichž 72 bylo Ch-101, Kalibr a Ch-22, a čtyři řízené letecké rakety.

Podle ukrajinského listu se objevily i dohady, že u Volgogradu dopadly střely bez bojových hlavic, odpalované kvůli zmatení protivzdušné obrany, protože jinak - s bojovými hlavicemi - by napáchaly mnohem větší škody.

Kyjevem dnes otřásly výbuchy, exploze byly hlášeny i z jiných míst Ukrajiny. Některá města se podle úřadů ocitla bez elektřiny. Úder poškodil devět energetických zařízení, uvedl ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Dva lidé zemřeli a další utrpěli zranění, když ruská střela zasáhla obytnou budovu ve městě Kryvyj Rih. Protivzdušná obrana podle náčelníka ukrajinského generálního štábu Valerije Zalužného sestřelila 60 ze 76 ruských střel.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější