Ukrajina odrazila za uplynulý den 79 útoků ruských invazních sil

Ukrajinští obránci za uplynulý den odrazili 79 útoků ruských invazních sil, které své hlavní úsilí nadále soustředí na ofenzivní operace ve směru na ukrajinská města Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske. Ve své pravidelné ranní operační zprávě to dnes uvedl ukrajinský generální štáb.

Ukrajinská armáda

"Nepřítel nepřestával útočit na Bachmut. Právě v okolí tohoto města se odehrála většina bojových střetů za poslední den," uvedlo mezitím velení ukrajinských ozbrojených sil s poznámkou, že ukrajinští vojáci odrazili útoky invazních sil v okolí obcí Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka a Predtečyne v Doněcké oblasti. Neúspěšné útočné akce Rusů hlásí Ukrajinci také od osmi dalších obcí v této oblasti, včetně Avdijivky a Marjinky.

V záporožském a chersonském směru je nepřítel v defenzivě, zároveň ale ostřeloval řadu místních obcí, uvádí ukrajinský štáb. Rusové podle něj podnikli v uplynulém dni také zhruba čtyři desítky vzdušných útoků a použili salvové raketomety. Ukrajinská armáda mimo jiné podnikla 12 leteckých útoků na ruské jednotky a zařízení, uvedl Kyjev.

Ruské ministerstvo obrany ve svém pravidelném hlášení o bojích dnes mimo jiné tvrdilo, že ruské síly zničily hangár s bezpilotními letouny ukrajinské armády v Oděské oblasti. Mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov podle agentury TASS také uvedl, že ruská armáda zničila muniční sklad u města Kosťantynivka v Doněcké oblasti. Ukrajinské úřady dnes informovaly o ruském raketovém útoku v této obci, který podle nich zasáhl takzvanou stanici nezlomnosti, jež slouží jako útočiště pro civilisty. Při úderu podle něj zahynuli nejméně tři lidé.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

Ruské invazní síly se snaží dobýt Bachmut už řadu měsíců v nejvražednější pěchotní bitvě od druhé světové války, poznamenala dnes agentura Reuters. Její reportéři, kteří se nacházejí poblíž frontové linie severně od tohoto města, zaznamenali známky toho, že ruská ofenziva v regionu by mohla slábnout. Ve vsi poblíž severního okraje Bachmutu se podle nich - ve srovnání se situací o dva dny dříve - znatelně snížila intenzita ruského bombardování.

Zpomalení ruského postupu u Bachmutu by mohlo znamenat, že Rusko přesouvá své jednotky a zdroje do jiných míst, píše Reuters a připomíná čtvrteční poznatky britského ministerstva obrany, podle něhož Rusko zaznamenalo zisky severněji od Bachmutu a částečně znovu získalo kontrolu nad přístupovými cestami do města Kreminna v Luhanské oblasti. Intenzivní bitvy se podle agentury odehrávaly také více na jihu.

Podle ukrajinského vojenského analytika Oleha Ždanova ruské útoky u Bachmutu slábnou a invazní armáda přesouvá své snahy k jižněji položenému městu Avdijivka. Ruské síly jsou podle něj také aktivnější na severu v Charkovské a Luhanské oblasti, v centrálnější Záporožské a jihoukrajinské Chersonské oblasti.

Francouzské ministerstvo zahraničí dnes potvrdilo, že nedaleko Bachmutu byl nedávno zabit francouzský dobrovolník. Regionální deník Ouest-France 22. března informoval o smrti bývalého humanitárního pracovníka Kevina D., který před více než rokem odešel bojovat po boku Ukrajinců. Třicetiletý muž byl zahynul za blíže neupřesněných. okolností.

Několik Francouzů odjelo bojovat na Ukrajinu, kde mezinárodní legie pod vedením kyjevské armády shromažďuje zahraniční bojovníky. Jejich přesný počet není znám.

Na Ukrajině v minulých dnech zemřel také novozélandský bojovník Kane Te Tai, který byl byl známý tím, že na sociálních sítích dokumentoval boje a každodenní život na Ukrajině. Smrt bývalého vojáka potvrdilo novozélandské ministerstvo zahraničí.

Pro mnoho Novozélanďanů byl Te Tai tváří neoficiálního zapojení země do války na Ukrajině. Než v květnu 2022 opustil Nový Zéland, sháněl finanční prostředky na vybavení a po příjezdu do válkou zasažené země na sociálních sítích sdílel své zážitky. Podle listu The Guardian na jeho zabití žoldnéřská Wagnerova (v ruském přepisu Vagnerova) skupina vypsala odměnu ve výši 11 milionů novozélandských dolarů (přes 150 milionů Kč). Podle zpráv, které Te Tai před smrtí napsal svému příteli, se chystal Ukrajinu nadobro opustit.

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Američané mohou chystat další vojenskou pomoc Kyjevu. Sněmovna je pro

20.04.2024 21:00 Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí…

Český europoslanec chce zpřísnit pravidla pro ukrajinský dovoz

20.04.2024 17:32 Europoslanec Martin Hlaváček (za ANO) se už podruhé snaží na půdě Evropského parlamentu dosáhnout…

KLDR opět testovala nové zbraně

20.04.2024 12:24 Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy …

Související:

Nejnovější