Ruská a ukrajinská delegace se sejde na hranicích s Běloruskem

Ukrajinští a ruští vyjednávači se setkají bez předběžných podmínek na bělorusko-ukrajinských hranicích u řeky Pripjať, oznámila dnes kancelář ukrajinského prezidenta na sociální síti. Na tomto jednání se telefonicky domluvili prezident Volodymyr Zelenskyj a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, uvedla kancelář. Zelenskyj později v prohlášení uvedl, že příliš nevěří v úspěch jednání s Rusy, ale že je potřeba to zkusit.

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

"Řeknu otevřeně, že jako vždy příliš nevěřím v úspěch této schůzky, ale ať to zkusí. Aby později ani jeden občan neměl ani jedinou pochybnost, že jsem se jako prezident snažil ukončit válku, když byla maličká, ale přeci jen šance," řekl Zelenskyj podle BBC a opět ujistil, že bude bránit stát a jeho hranice.

Stát podle něj bude platit 100.000 hřiven měsíčně (asi 74.000 Kč) vojákům, kteří brání svou zem se zbraní v ruce - a že to říká proto, aby věděli, že vlast je jim vděčná. "Tak bude do té doby, dokud válka neskončí," dodal.

Mezitím ruský prezident Vladimir Putin nařídil převést síly jaderného odstrašování do zvláštního režimu bojové pohotovosti.

"Ukrajina nebude kapitulovat a nevzdá se ani centimetru svého území," prohlásil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba při videokonferenci s novináři. Putinův rozkaz podle agentury AFP kritizoval jako pokus o vyvinutí nátlaku na Kyjev, který čtvrtým dnem vzdoruje ruské invazi.

"Budeme dále bránit naši zemi, bojovat s nimi (Rusy) na území, které ovládli. Není nic špatného na jednáních, pokud skončí mírem a ukončí válku. Ale nevzdáme se, nebudeme kapitulovat a nevzdáme se ani pídě našeho území. To je cíl našeho boje," řekl Kuleba podle ukrajinských médií. Ukrajinská delegace si podle něj vyslechne ruskou a sdělí ji to, co si myslí o válce. Poznamenal, že se Zelenskyj domluvil s Lukašenkem na tom, že běloruská armáda nebude bojovat proti Ukrajině, a varoval, že pokud Minsk bude dále poskytovat běloruské území k ruské agresi proti Ukrajině, postihnou jej důsledky jako "spolupachatele zločinu".

Ještě před tímto oznámením o dohodě mezi Zelenským a Lukašenkem se v médiích objevila varování, že se Lukašenko chystá přidat k ruskému útoku a vyslat na Ukrajinu přinejmenším příslušníky speciálních sil, a že cílem vyjednávání je odvrátit vstup Minsku do války.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč dnes uvedl, že v běloruských jednotkách byl vyhlášen bojový poplach, ale že pouze 17.000 ze 145.000 běloruských vojáků je bojeschopných, a to je "kapka v moři". Doufá však podle agentury Unian, že Bělorusové "odmítnou plnit zločinné rozkazy".

Lukašenko podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova po telefonátu se Zelenským požádal ruskou stranu, aby neodvolávala delegaci, čekající na ukrajinské vyjednávače v běloruském Gomelu.

Rusko si už jako předběžnou podmínku k jednání neklade požadavek, aby Ukrajinci složili zbraně, napsala Ukrajinska pravda. Ruské mnisterstvo zahraničí podle agentury Interfax uvedlo, že uspořádání rozhovorů neznamená, že Moskva přeruší vojenské operace.

V ruské delegaci, kterou vede exministr kultury, Putinův poradce Vladimir Medinskij, jsou náměstci ministrů obrany a zahraničí, ruský velvyslanec v Bělorusku Boris Gryzlov a předseda zahraničního výboru ruské sněmovny Leonid Sluckij.

Témata: Ukrajina | Rusko

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější