Ukrajina tvrdí, že podnikla první ofenzivu. Rusko stále agresivněji ostřeluje Kyjev

Poprvé po sedmi dnech války přešly ukrajinské jednotky do ofenzivy a postupují na východě země směrem na Horlivku, napsala dnes odpoledne agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta.

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

"Větší část našich jednotek drží své pozice a jedna z našich brigád postoupila na okraj Horlivky... Je to poprvé za sedm dní války, co naše jednotky podnikly útok v odděleném sektoru," prohlásil poradce vedoucího prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Horlivka se nachází v Doněcké oblasti na východě země, kterou si nárokují proruští separatisté.

Pokud jde o situaci na celé Ukrajině, Arestovyč uvedl, že pohyb ruských vojsk ve směru na Černihiv a Sumy byl zastaven, píše Interfax-Ukrajina. Na severozápadě Kyjeva ruské jednotky podle ní nadále soustřeďují síly k další ofenzivě proti metropoli. Ukrajinské ozbrojené síly podnikají dělostřelecké údery.

Východoukrajinský Charkov ruské síly ostřelují z raketometů a letadel, píše agentura. "Úkolem je psychologicky zlomit město," prohlásil Arestovyč.

Podle agentury AP toto druhé největší ukrajinské město označil za "Stalingrad 21. století", čímž připomněl jeden z důležitých momentů dějin druhé světové války, tedy několikaměsíční obranu města Sověty před nacisty. Podle gubernátora Charkovské oblasti zemřelo při ostřelování Charkova za 24 hodin nejméně 21 lidí. Oběti jsou hlášeny i z jiných regionů.

Ruské jednotky pokračují v útoku na strategická přístavní města Cherson a Mariupol, podotkla v podvečer AP. Rusko už dříve uvedlo, že Cherson obsadilo, Ukrajinci ale tvrdí, že o město nadále bojují. Ke Kyjevu mezitím míří několik desítek kilometrů dlouhý konvoj ruské armády, který se podle Spojených států v úterý v podstatě zastavil, zejména kvůli logistickým problémům.

Z Ukrajiny také přišla zpráva o tom, že v postupu ruských vojsk se snaží zabránit civilisté. Taková situace je podle agentury Unian hlášena z města Enerhodar a přilehlé jaderné elektrárny. Stovky lidí tam podle záběrů na sociálních sítích vyšly ke kontrolnímu stanovišti před městem, aby ruské vojáky nepustily dál. To se jim zatím podle agentury Interfax-Ukrajina podařilo. Starosta města Dmytro Orlov později popřel zprávy, že by invazní jednotky do obyvatel střílely.

Rusko stále agresivněji ostřeluje Kyjev, upozornil vysoký činitel USA

Ruská vojska stále agresivněji útočí na ukrajinskou metropoli Kyjev raketami a dělostřelectvem, počet střel mířících na město se zvyšuje, řekl dnes médiím nejmenovaný vysoce postavený americký bezpečnostní činitel, který v posledních dnech pravidelně zprostředkovává médiím americký pohled na vývoj bojů na Ukrajině. Rusko podle něj na Ukrajinu vypálilo od začátku invaze 450 raket. Dlouhý konvoj ruské armády, který již několik dní míří k metropoli ze severu, se ale podle něj stále nehýbe.

USA v úterý informovaly, že se kolona ruských vojenských vozidel dlouhá několik desítek kilometrů v podstatě zastavila, zejména kvůli logistickým problémům, v důsledku nichž například nemá řada vozidel palivo a některým jednotkám se nedostává jídlo. Podle amerického činitele tyto komplikace patrně přetrvávají.

"Nepohybují se tempem, které by člověka vedlo k přesvědčení, že svoje problémy vyřešili. Takže bychom jej (konvoj) charakterizovali jako pozastavený," řekl. USA podle něj rovněž spatřily náznaky toho, že se ukrajinské síly pokoušely koloně bránit v postupu na Kyjev. Ruské armádě podle něj trvá útok na metropoli déle, než čekala.

Vojenská situace na Ukrajině se podle činitele od úterka výrazně neproměnila. Ruská armáda navýšila počet svých jednotek na ukrajinském území, řekl, přičemž v úterý stejný zdroj informoval, že do země vstoupilo asi 80 procent z vojsk, jež se v týdnech před invazí hromadily na hranicích.

Podle USA zatím Rusové nedobyli jihoukrajinské město Cherson, ačkoliv ruské ministerstvo obrany dnes ráno oznámilo, že jej již ovládlo. Chersonská správa ale přiznává, že je město ruskými jednotkami plně obklíčeno.

Činitel rovněž řekl, že by lidé měli přistupovat "výjimečně skepticky" k údajům o počtech zemřelých a raněných ruských vojáků, které nyní oznámila Moskva. Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že od začátku vojenské operace na Ukrajině zemřelo 498 jeho vojáků a 1597 jich utrpělo zranění. Vojenský poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč pak nedlouho po oznámení Moskvy prohlásil, že od začátku bojů zemřelo už 7000 ruských vojáků.

U hlavního nádraží v Kyjevě se ozval silný výbuch, informují média

U nádraží v Kyjevě se dnes ozval silný výbuch, informovala agentura Reuters s odvoláním na poradce ukrajinského ministerstva vnitra Antona Heraščenka. Explozi u nádraží hlásí podle ukrajinských médií také svědci. Podle posledních informací nejsou žádné oběti ani zranění, píše agentura Unian. Server Ukrajinska pravda píše, že cílem ruského útoku bylo ministerstvo obrany nebo velitelství pozemních sil.

Nedaleko se nachází budova ministerstva obrany, poznamenal server, podle něhož právě tato budova mohla být cílem útoku. Raketu sestřelil systém protivzdušné obrany, trosky dopadly poblíž nádraží a hotelu Ibis, píše Ukrajinska pravda. O tom, že explozi způsobila sestřelená raketa později podle Reuters informoval rovněž poradce ministerstva vnitra.

Železniční společnost Ukrzaliznycja uvedla, že budovu nádraží zasáhl letecký úder ruské armády a střela dopadla u stanice, odkud jsou evakuovány tisíce žen a dětí. "Budova nádraží přežila a utrpěla menší škody. Provoz vlaků pokračuje," píše společnost v prohlášení.

"Právě to zasáhlo oblast podchodu nádraží. Mezi hotelem Ibis a Jižním (vchodem do stanice)," napsal Heraščenko na sociální síti telegram podle agentury Interfax-Ukrajina. Později uvedl, že exploze poškodila teplovod a část Kyjeva by mohla zůstat bez tepla.

V celé Kyjevské oblasti byl vyhlášen leteckých poplach, informoval před výbuchem server RBK Ukrajina.

Ruská vojska stále agresivněji útočí na ukrajinskou metropoli Kyjev raketami a dělostřelectvem, počet střel mířících na město se zvyšuje, řekl dnes médiím nejmenovaný vysoce postavený americký bezpečnostní činitel, který v posledních dnech pravidelně zprostředkovává médiím americký pohled na vývoj bojů na Ukrajině.

Ke Kyjevu mezitím míří několik desítek kilometrů dlouhý konvoj ruské armády, který se podle Spojených států v úterý v podstatě zastavil, zejména kvůli logistickým problémům.

Američané se seznámili s plánem Izraelců na evakuaci Rafáhu

05.05.2024 16:04 Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu…

McCainová je přesvědčena, že v Gaze vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:58 Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového…

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Související:

Nejnovější