Ukrajina zavede výjimečný stav, oznámil šéf bezpečnostní rady

Ukrajina ode dneška povolává do armády zálohy. Týká se to rezervistů ve věku od 18 do 60 let, informovala agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na ukrajinskou armádu. Maximální délka služby bude jeden rok. Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov oznámil, že země zavede výjimečný stav ve všech regionech, kromě Luhanské a Doněcké oblasti, kde podle serveru Ukrajinska pravda už nyní platí zvláštní režim. Parlament mezitím v prvním čtení schválil návrh zákona o volném držení zbraní u obyvatel.

Ukrajina, Kyjev.

Ukrajina potřebuje jasné záruky bezpečnosti od svých partnerů, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s připomínkou,že budapešťské memorandum, ve kterém Rusko, USA a Británie slíbily Ukrajině bezpečnost výměnou za to, že se vzdala jaderných zbraní, nefunguje. Záruky by podle prezidenta měl poskytnout nejen Západ, ale i Rusko.

"Neděláme si iluze, Ukrajina v současnosti není v žádné alianci. Sami sebe bráníme při podpoře našich partnerů, ale umírají právě Ukrajinci. Proto Ukrajina potřebuje záruky bezpečnosti - jasné, konkrétní a hned. Protože chceme vědět, zda můžeme ubránit naše lidi, naše domovy, a nejen sami. Velice potřebujeme podporu partnerů," zdůraznil Zelenskyj podle agentury Unian. Vzhledem ke skutečnosti, že na ukrajinských hranicích stojí 150.000 ruských vojáků, a vzhledem k tomu, že Rusko dočasně okupuje ukrajinská území, se Zelenskyj domnívá, že mezi garanty bezpečnosti by mělo být Rusko. "Není tajemstvím, že mnohokrát jsem navrhoval ruskému prezidentovi (Vladimiru Putinovi) usednout za stůl a jednat, protože je to věc dialogu, a ne podmínek," řekl na společné tiskové konferenci s prezidenty Polska a Litvy Andrzejem Dudou a Gitanasem Nausédou v Kyjevě. Ohledně hrozící ruské invaze poznamenal, že nemůže prozradit obranné plány ukrajinské armády, ale ujistil, že "jsme připraveni na všechno".

Výjimečný stav bude podle Danilova trvat 30 dní a poté bude moci být prodloužen o další měsíc. Dnešní rozhodnutí Rady národní bezpečnosti a obrany podléhá podle ukrajinských médií souhlasu parlamentu.

Omezení související s výjimečným stavem se budou v jednotlivých regionech lišit a život většiny občanů nijak zvlášť neovlivní, uvedl Danilov podle serveru Ukrajinska pravda. "Půjde o posílení ochrany veřejného pořádku a objektů zajišťujících životně důležité funkce pro občany a národní hospodářství, může jít o omezení dopravy, doplňující kontrolu v dopravě, ověřování dokladů osob," popsal.

O povolání záloh do armády rozhodl v úterý prezident Zelenskyj, který ale zároveň odmítl všeobecnou mobilizaci. Velení vojsk dnes sdělilo, že záložníci budou sloužit u těch vojenských jednotek a v té odbornosti, ve kterých působili dříve a zachovají si své pracovní místo a průměrný měsíční plat, píše Interfax-Ukrajina.

Ukrajinskému parlamentu byl mezitím předložen návrh na vyhlášení stanného práva v Doněcké a Luhanské oblasti, které se nacházejí na východě země. Tentýž dokument navrhuje přerušení dopravního spojení s Ruskem a uzavření hranice s touto zemí a se sousedním Běloruskem, píše agentura Unian. Zelenskyj už dříve odmítl v zemi zavést stanné právo s tím, že k němu přistoupí, pokud by vypukla plnohodnotná válka s Ruskem.

Návrh nyní předložila poslankyně Oksana Savčuková v reakci na poslední kroky Moskvy. Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí rozhodl o uznání nezávislosti dvou samozvaných "lidových republik", které před několika lety vyhlásili proruští separatisté na východě Ukrajiny a které se nacházejí na území Doněcké a Luhanské oblasti. Šéf Kremlu zároveň oznámil vyslání vojáků do těchto regionů v rámci "mírové mise".

Ukrajinský parlament dnes v prvním čtení schválil návrh zákona, který umožňuje obyvatelům země nosit střelné zbraně, informoval server Ukrajinska pravda. "Přijetí tohoto zákon je plně v zájmu státu a společnosti," uvedli podle agentury Reuters autoři návrhu normy. Podle nich je zákon zapotřebí kvůli "existujícím hrozbám a nebezpečím pro občany Ukrajiny".

Ukrajinské ministerstvo zahraničí mezitím doporučilo Ukrajincům, aby necestovali do Ruska, a vyzvalo občany, kteří tam už jsou, aby Ruskou federaci okamžitě opustili, píše server RBK Ukrajina. Ukrajinská diplomacie jako důvod uvedla zesílení ruské agrese vůči Ukrajině, což by mohlo vést k výraznému omezení konzulárních služeb na ruském území.

Ukrajinský prezident v úterý řekl, že zváží přerušení diplomatických vztahů s Ruskem. Vyzvalo ho k tomu ukrajinské ministerstvo zahraničí, které ke konzultacím povolalo svého chargé d'affaires v Moskvě.

Západ kvůli agresivnímu postupu Moskvy uvalil na Rusko nové sankce. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dnes vyzval Západ, aby ekonomické postihy přitvrdil. "První rozhodné kroky byly učiněny včera (v úterý) a jsme za ně vděční," napsal šéf ukrajinské diplomacie na twitteru. "Nyní je zapotřebí zesílit tlak k zastavení Putina. Zasáhněte jeho ekonomiku a kumpány," dodal.

Témata: Ukrajina

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Kuleba řekl. kdy půjde Rusko zapojit do mírových rozhovorů

02.05.2024 19:36 Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání…

Američané viní Rusko z používání chemických zbraní na Ukrajině

02.05.2024 09:11 Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s…

Související:

Nejnovější