Ukrajina zvažuje uspořádání dalšího mírového summitu v Indii

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že v souvislosti s přípravami druhého mírového summitu o Ukrajině probíhají jednání se Saúdskou Arábií, Katarem, Tureckem a Švýcarskem. Informoval o tom server Ukrajinska pravda s odkazem na rozhovor Zelenského s indickými novináři.

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Zelenskyj také uvedl, že v rozhovoru s indickým premiérem Nárendrou Módím vyjádřil podporu myšlence uspořádat druhý mírový summit v Indii.

„Chci však být upřímný – to platí nejen pro Indii, ale pro každou zemi, která by měla zájem uspořádat druhý summit. Nebudeme moci uspořádat mírový summit v zemi, která se dosud nepřipojila k závěrečnému dokumentu červnového summitu ve Švýcarsku,“ řekl Zelenskyj.

Dodal také, že s Módím během páteční schůzky v Kyjevě diskutoval o všech bodech závěrečného dokumentu a o prvním mírovém summitu o Ukrajině.

Indický premiér během své krátké návštěvy Ukrajiny v pátek ujistil Zelenského, že Indie je připravena aktivně přispět k mírovému úsilí.

Švýcarsko v polovině června hostilo desítky světových lídrů na summitu, jehož cílem bylo najít cestu k míru na Ukrajině. Rusko na konferenci pozváno nebylo. Kyjev již dříve uvedl, že na další mírový summit by mohli být pozváni i představitelé Ruska.

Vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrej Jermak už dříve zdůraznil, že nadcházející mírový summit organizovaný Kyjevem za účelem ukončení války na Ukrajině nemá být považován za začátek jednání s Ruskem. Uvedla to agentura Ukrinform.

V rozhovoru pro online noviny Jevropeiska pravda Jermak řekl: "Nikdo by neměl považovat druhý summit za začátek vyjednávání s Ruskem." Dále uvedl, že Ukrajina hodlá připravit konkrétní plán na dosažení míru, který bude předán Rusku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl v polovině července, že jeho cílem je do listopadu letošního roku sestavit všechny části mírového plánu, aby mohl Kyjev svolat druhý mírový summit.

První mírový summit uspořádala Ukrajina v červnu ve Švýcarsku a zúčastnili se ho zástupci 92 zemí, kromě Ruska. Kyjev připustil, že na příští schůzku o míru by mohli být pozváni i představitelé Ruska.

Spojené státy tento návrh podpořily. Rusko uvedlo, že nejdřív musí pochopit, co ukrajinský prezident Zelenskyj myslí druhým mírovým summitem, než případně přijme pozvání k jednání, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

"Ukrajina rozhodne, kdy, jak a za jakých podmínek se diplomatická jednání uskuteční," prohlásil podle serveru Ukrajinska pravda mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller. "Podporujeme ukrajinskou vládu," dodal na dotaz novinářů, zda USA souhlasí se Zelenského návrhem.

Podle Millera je Ukrajina obětí a její území je napadeno, proto musí ona rozhodnout o jednáních a jejich formátu. "Nikdy však není jasné, jestli je Kreml připraven na skutečnou diplomacii," poznamenal.

Ukrajina uspořádala první mírový summit minulý měsíc ve Švýcarsku, kde se sešli zástupci 92 zemí, ale Rusko mezi nimi nebylo.

Prezident Zelenskyj v pondělí 15. července uvedl, že jeho cílem je do listopadu letošního roku připravit všechny prvky mírového plánu, aby Kyjev mohl svolat druhý mírový summit, na který by mohl pozvat i ruské představitele.

Rusko před švýcarským summitem prohlásilo, že je připraveno k jednání, pokud se Ukrajina stáhne z Chersonské, Záporožské, Doněcké a Luhanské oblasti a vzdá se plánů na vstup do NATO.

Peskov, citovaný agenturou AFP, upřesnil, že první setkání, které se konalo v červnu ve švýcarském středisku Bürgenstock, "vlastně nebylo mírovým summitem".

"Takže je možná nejdřív potřeba pochopit, co měl Zelenskyj na mysli, když říkal, že by se Rusko mělo zúčastnit druhého mírového summitu," dodal Peskov k válce, kterou Rusko rozpoutalo 24. února 2022 a kterou stále oficiálně označuje za "speciální vojenskou operaci".

Ruský útok v Charkově: Jeden mrtvý a desítky zraněných

16.09.2024 10:36 Nedělní ruský letecký útok na Charkov na východě Ukrajiny zabil čtyřiadevadesátiletou ženu. Dalších…

Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc

15.09.2024 20:34 Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc svých záchranných složek při…

Slovensko se chystá na velkou vodu. Bratislava kvůli Dunaji staví zábrany

14.09.2024 16:52 Extrémní srážky působí problémy také na Slovensku. Na Dunaji v Bratislavě se očekává třetí stupeň…

Česko není samo. Na hrozící povodně se připravují i sousední země

13.09.2024 15:57 Východní a jihovýchodní Německo se chystá na silné deště spojené s nárazovým větrem, které by měly…

Harrisová těží z první debaty s Trumpem, ukazuje průzkum

13.09.2024 11:01 Po první předvolební debatě kandidátů na prezidenta USA vede kandidátka Demokratické strany Kamala…

Slovensko se připravuje na hrozící povodně. Stoupne i hladina Dunaje

12.09.2024 18:43 Na extrémní srážky a následné povodně se připravuje i sousední Slovensko. Tamní experti očekávají,…

Zelenskyj potvrdil ruskou protiofenzivu v Kurské oblasti

12.09.2024 16:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek uvedl, že v ruské Kurské oblasti, kam před více…

Zelenskyj má plán na ukončení války. Představí ho Bidenovi

11.09.2024 21:46 Plán na ukončení války diplomatickou cestou se rýsuje přinejmenším v hlavě Volodymyra Zelenského, i…

Rusové konečně zahájili protiofenzivu v Kurské oblasti

11.09.2024 10:15 Ruská armáda podle dostupných informací zahájila protiofenzívu v Kurské oblasti. Ukrajinské…

Trump a Harrisová se poprvé střetli v duelu. Exprezident čelil ostrým…

11.09.2024 08:09 V úterní prezidentské debatě Kamala Harrisová ostře zaútočila na Donalda Trumpa, kritizovala jeho…

Související:

Nejnovější