Ukrajince čeká blackout kvůli opakujícím se ruským útokům na energetiku

Ukrajinci se budou muset v nejbližších týdnech připravit na ještě rozsáhlejší přerušení dodávek elektřiny způsobené systematickými útoky ruských sil na energetickou infrastrukturu země. V ukrajinské státní televizi uvedl ředitel společnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj.

Ukrajina, Kyjev

"V následujících týdnech se situace ve srovnání s dneškem výrazně zhorší," varoval Kudryckyj. Přerušení dodávek elektřiny se pravděpodobně prodlouží až na 12 hodin denně a taková situace bude trvat do konce července.

K dalším výpadkům by podle Kudryckého mohlo dojít v důsledku údržbářských prací v jaderných elektrárnách a povětrnostních podmínek.

Plánované odstávky se budou opakovat zejména ve večerních hodinách a ve špičkách. Situace se nezmění, dokud nedokončí nezbytné opravy dvou jaderných reaktorů.

Ukrajina byla po ruských útocích nucena zvýšit dovoz elektřiny ze sousedních zemí Evropské unie. Zároveň vyzvala spojence, aby jí pomohli při obnově energetického sektoru a poskytli další systémy protivzdušné obrany na ochranu kritické infrastruktury.

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti.

Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Spojené státy již dodaly některé systémy Patriot Ukrajině a nedávno oznámily, že pošlou další. Reagují tak na naléhavé žádosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

V elektrárně, která patří společnosti DTEK, největšímu soukromému dodavateli elektrické energie na Ukrajině, zůstal po nedávném raketovém útoku v jedné části chaos způsobený rozbitým sklem, rozdrcenými cihlami a ohnutými kusy kovu.

Tato uhelná elektrárna je jedním ze čtyř podniků DTEK, které byly při útoku zasaženy. Kvůli bezpečnostním důvodům nelze zveřejnit umístění elektrárny, technické podrobnosti škod ani jména zaměstnanců.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba informoval magazín Foreign Policy, že polovina ukrajinského energetického systému byla poškozena ruskými útoky.

DTEK uvádí, že od začátku ruské invaze v roce 2022 přišla o 80 procent své výrobní kapacity a že na její podniky bylo namířeno téměř 180 vzdušných útoků. Oprava všech poškozených elektráren by trvala šest měsíců až dva roky, i kdyby Rusko neprovádělo další útoky.

Agentura AP popsala příběhy několika lidí z energetického sektoru. Ruslan, vedoucí směny, byl ve velíně, když začaly znít sirény. Poslal své lidi do krytu ve sklepě, ale sám zůstal na místě. Místo útoku bylo jen několik metrů daleko. Vyrazil do tmy, prachu a ohně. Tvrdí, že neměl strach, protože "věděl, co má udělat", ujistit se, že jeho tým je v pořádku, a poté se zapojit do hašení požáru.

Oleh říká, že Rusové "se neustále učí" a upravují svou taktiku. Původně útočili na transformační stanice, nyní se zaměřují s čím dál větší přesností na samotnou infrastrukturu pro výrobu elektrické energie. A to opakovaně.

Výkonný ředitel DTEK Dmytro Sacharuk v březnu řekl, že z deseti objektů, které firma opravila po dřívějších útocích, byly dvě třetiny znovu zasaženy.

Ukrajinské společnosti působící v energetice téměř vyčerpaly peníze, vybavení a náhradní díly potřebné k opravě škod způsobených Ruskem. Elektrárny naléhavě potřebují speciální vybavení, které na Ukrajině není možné dostatečně rychle a v dostatečném množství vyrobit.

Více než 50 pracovníků DTEK bylo při ruských útocích od začátku invaze zraněno a tři zemřeli. Zaměstnanci firmy říkají, že pracují navzdory nebezpečí, protože si uvědomují, jak důležitá je jejich práce.

Dmytro, který byl při nedávném útoku ve službě a přežil ho s kolegy ve sklepním krytu, popisuje, že mu "krvácelo srdce", když viděl rozsah škod. "Zničeno to bylo během sekundy, okamžiku," říká. Předtím pracoval v Záporožské jaderné elektrárně, kterou Rusové krátce po invazi ovládli. A plánuje pokračovat v práci "každý den, dokud to bude možné."

Témata: Ukrajina | energetika

Blinken označil varování Putina ohledně jaderných zbraní proti Západu za…

26.09.2024 21:01 Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek označil varování ruského prezidenta Vladimira…

V Británii omylem propustili desítky vězňů

26.09.2024 19:06 V Británii bylo omylem propuštěno více než 30 vězňů v rámci vládního programu, jehož cílem je…

Jde o varování pro Západ, řekl Peskov k návrhu změn v jaderné doktríně

26.09.2024 16:35 Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes prohlásil, že změny v ruské jaderné doktríně, které ve středu…

Biden před Zelenského návštěvou oznámil další masivní pomoc Ukrajině

26.09.2024 14:11 Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek oznámil nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě…

Američané uvažují, že dají Urkajině munici s bílým fosforem

26.09.2024 12:58 Americké ministerstvo obrany doporučilo prezidentu Joeu Bidenovi, aby Ukrajině poskytl munici s…

Rusko chce změnit jadernou doktrínu. Putin řekl, co má být jinak

26.09.2024 09:43 Ruský prezident Vladimir Putin ve středu navrhl změny v ruské jaderné doktríně. Podle těchto změn…

Rusové ještě Vuhledar nedobyli

25.09.2024 16:40 Ruské jednotky zatím nedosáhly předměstí města Vuhledar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Na…

Rusko si mír nenechá vnutit, vzkázal Kreml na Ukrajinu

25.09.2024 13:09 Kreml ve středu prohlásil, že „nutit“ Rusko k přijetí mírového řešení války na Ukrajině by…

Pavel: Ukrajina musí být realistická, část území může být pod ruskou…

24.09.2024 10:53 Ukrajina musí být realistická ve svých cílech ve válce s Ruskem a připustit, že část jejího území…

Zelenskyj tvrdí, že konec války na Ukrajině se přiblížil

24.09.2024 09:19 Kyjev se nachází blíže k ukončení války s Ruskem, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr…

Související:

Nejnovější