Ukrajince chce zaměstnat většina tuzemských firem, často i dlouhodobě

Uprchlíky z Ukrajiny je podle aktuálního průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP) připraveno zaměstnat 72 procent firem, většinou dlouhodobě. Firmy poptávají především kvalifikované pracovníky, zároveň počítají se zajištěním kurzů češtiny či překladatelů. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes SP zveřejnil v tiskové zprávě.

Ilustrační fotografie.

Zaměstnávání Ukrajinců dosud komplikovala hlavně složitá administrativa. Situace by se však měla zlepšit, až začne platit tzv. lex Ukrajina, který dnes schválil Senát a následně ho již podepsal prezident Miloš Zeman.

Do průzkumu se zapojilo 124 členských firem, které mohou uprchlíkům v současné době nabídnout 1500 volných míst. Od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu započaté 24. února přitom tyto firmy již přijaly 65 lidí z Ukrajiny. Z průzkumu dále vyplývá, že pracovní smlouvu na plný úvazek hodlá Ukrajincům nabídnout 57 procent podniků, se zaměstnáním na dohodu o pracovní činnosti počítá 23 procent firem a smlouvu na částečný úvazek plánuje uprchlíkům nabídnout pětina společností.

K řešení jazykové bariéry chce 59 procent podniků na pracovišti zajistit co nejvíce informací v ukrajinštině i češtině. Zajistit Ukrajincům lekce češtiny hodlá třetina společností, 30 procent firem je připraveno jim zařídit překladatele. Další zaměstnavatelé spoléhají na pracovníky z Ukrajiny, které u nich už déle pracují, případně další zaměstnance mluvící ukrajinsky nebo rusky.

Kromě administrativních překážek či jazykové bariéry firmy mezi nejčastější komplikace při zaměstnávání ukrajinských běženců uvedly dále péči o děti nebo nedostatečnou kvalifikaci. Problém šest procent podniků vidí v zájmu Ukrajinců jen o kratší nebo dočasné úvazky, devět procent respondentů zmínilo nezájem o práci ze strany uprchlíků.

Průzkum SP provedla mezi 11. a 15. březnem. Ze zúčastněných firem jich bylo 48 procent velkých nad 250 zaměstnanců, 41 středních s 51 až 250 pracovníky, zbytek tvořily malé podniky do 50 lidí.

Zástupci české vlády odhadují, že do ČR z Ukrajiny dosud přišlo kolem 270.000 lidí. Z nich se na cizinecké policii ke středě nahlásilo zhruba 99.000. Ministerstvo vnitra dříve uvedlo, že zhruba 55 procent běženců tvoří děti, z dospělých je 80 procent žen.

Témata: práce | Ukrajina

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější