Ukrajinci dosahují výrazných úspěchů i na jihu, píše ISW

Ukrajinské síly dál dosahují výrazných úspěchů v protiofenzivě v jihoukrajinské Chersonské oblasti, napsal dnes americký Institut pro studium války (ISW). Rusko podle analytiků navíc není schopné zajistit novou frontovou linii na severovýchodě Ukrajiny, která vznikla bleskovým postupem ukrajinských jednotek.

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Úspěch Ukrajiny na jižní frontě má výrazný dopad na morálku a bojové schopnosti ruských vojáků. Satelitní snímky ruských pozic v Kyselivce, vesnici vzdálené jen 15 kilometrů severozápadně od Chersonu, ukazují, že většina tamních ruských vojáků se stáhla. To podle analýzy ISW odpovídá neověřeným zprávám, podle kterých vojáci proruských sil Kyselivku opustili a přesunuli se směrem k řece Dněpr. Kyselivka je pro ruské síly v okolí Chersonu významným logistickým bodem, jedná se o poslední Ruskem drženou větší osadu podél dálnice z Chersonu do Mykolajivu a tamní železnice.

Jižní operační velení ukrajinské armády v noci na dnešek oznámilo, že k 12. září ukrajinské síly postoupily na jižní frontě o 12 kilometrů a osvobodily přes 500 kilometrů čtverečních okupovaného území. Vojáci také na Ruskem okupovaném území osvobodili 13 osad. Ukrajinský generální štáb v ranní svodce podobně jako ISW uvádí, že ruským vojákům kvůli těžkým ztrátám výrazně klesá morálka. Úspěchy Kyjeva na severovýchodě země v Charkovské oblasti patrně ale nemají podle ISW tak dramatický psychologický vliv na ruské síly na jihu, aby se kvůli tomu stahovaly z pozic.

V Charkovské oblasti rychlá ukrajinská ofenziva z minulých dní výrazně zmenšila rozsah Ruskem okupovaných oblastí. "Je předčasné tvrdit, že máme celou Charkovskou oblast pod kontrolou," řekla ale dnes v rozhovoru agentuře Reuters náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Později podle serveru RBK-Ukrajina doplnila, že ukrajinským silám se v Charkovské oblasti podařilo osvobodit 300 obcí.

Z Charkovské oblasti se za poslední týden stáhli i příslušníci ruské 1. gardové tankové armády, píše v hodnocení situace na bojišti britská vojenská rozvědka. Jeden z ruských nejprestižnějších vojenských útvarů utrpěl těžké ztráty na začátku invaze na Ukrajinu, které se od té doby nepodařilo nahradit. Obnovit plnou bojeschopnost této armády podle Londýna potrvá ještě několik let.

Také z Luhanské oblasti, která leží jižně od Charkovské, přicházejí od jejího gubernátora Serhije Hajdaje zprávy o ruském ústupu. Podle Hajdaje se Rusové už téměř stáhli z města Kreminna, které mělo před válkou téměř 19.000 obyvatel a leží asi 25 kilometrů severně od Lysyčansku a Severodoněcku. "Kreminna je úplně prázdná, není tam policie, prokuratura, velení, všichni odjeli... Třetí den tam visí (ukrajinská) vlajka na administrativní budově. Z (ruských) vojáků tam nikdo není," řekl Hajdaj stanici Nastojaščeje vremja. Upřesnil, že ukrajinské síly do města ještě ale nevstoupily. Boje se podle něj svádí o město Lyman, které je vzdálené asi 30 kilometrů. O víkendu Hajdaj ale bez dalších podrobností webu Suspilne sdělil, že ukrajinští vojáci jsou už "blízko" Lysyčansku.

Ruské ozbrojené síly masivně ostřelují jednotky ukrajinské armády po celé frontové linii, řekl dnes mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Jednotky Moskvy podle něj útočí dělostřelecky i raketami, napsala agentura TASS. Ruským ozbrojeným silám se podařilo zničit pět ukrajinských skladů munice a zbraní v Záporožské, Doněcké a Mykolajivské oblasti a Kyjev za poslední den přišel o více než 800 mužů, řekl Konašenkov.

Údaje proti sobě bojujících stran nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Rusko zničilo většinu ukrajinských tepelných elektráren

13.04.2024 21:55 Vlna ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, kterou Moskva spustila minulý měsíc,…

Papež František se obává probíhající války mezi Izraelem a Hamásem

13.04.2024 19:12 Papež František vyjádřil svou obavu z probíhající války mezi Izraelem a palestinským radikálním…

Biden varoval Írán před útokem na Izrael

13.04.2024 16:02 Prezident USA Joe Biden prohlásil, že podle jeho očekávání se Írán pokusí zaútočit na Izrael v…

Související:

Nejnovější