Ukrajinci hlásí odražení 69 ruských útoků na východě země

Ukrajinští obránci za uplynulý den odrazili 69 ruských útoků v pěti směrech, přičemž epicentrem bojů zůstává město Bachmut. Uvedl to dnes ve svém ranním operačním hlášení ukrajinský generální štáb. Ruské invazní síly podle něj pokračují v útocích také ve směrech na Lyman, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske na východě Ukrajiny.

Ukrajinská armáda

V regionech u měst Záporoží a Cherson jsou Rusové v defenzivě, tvrdí ukrajinský štáb.

"V bachmutském směru naši obránci odrazili útoky nepřítele u obcí Bachmut, Ivanivske, Bohdanivka a Hryhorivka," uvádí velení ukrajinských ozbrojených sil s odkazem na místa v Doněcké oblasti. Hlásí rovněž neúspěšné pokusy Rusů o útočné akce v dalších regionech, například u obce Kreminna v Luhanské oblasti nebo u Avdijivky a Marjinky v Doněcké oblasti.

"V záporožském a chersonském směru se ruští vojáci brání," tvrdí ukrajinský generální štáb. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

V Bachmutu pokračovaly těžké boje, obě strany přitom podnikají protiútoky, uvedla dnes ráno agentura Reuters. Ruské invazní síly se toto město snaží dobýt už řadu měsíců a Bachmut se stal jedním z hlavních ohnisek současných bojů. Kyjev i Moskva dlouhodobě tvrdí, že v bitvě o Bachmut zabily značné množství nepřátelských vojáků. O vlastních ztrátách neinformuje pravidelně ani jedna strana konfliktu.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední zprávě o situaci na bojišti píše, že ruské útočné operace v posledních týdnech zpomalily, což by podle něj mohlo svědčit o tom, že ruská jarní ofenzíva na Donbase se může blížit ke svému vyvrcholení. "Ukrajinské síly pravděpodobně podnikly lokální protiútok jihozápadně od Bachmutu," píše ISW, podle něhož byl ukrajinský protiútok jihozápadně od obce Ivanivske, která se nachází asi šest kilometrů od Bachmutu, zřejmě úspěšný.

Analytici institutu zároveň upozorňují na stále častější ruské debaty o možné ukrajinské protiofenzivě v oblasti Bachmutu. "Narůstající ruské diskuze... naznačují, že ruské zdroje jsou čím dál nejistější ohledně schopnosti ruské armády udržet iniciativu v okolí Bachmutu," píše institut. Pokračující ruské útoky na východě Ukrajiny podle ISW nepřinesly v prvních měsících letošního roku více než postupné taktické úspěchy.

"Rusko do těchto různých ofenzivních snah zapojilo přibližně 300.000 mobilizovaných vojáků. Jestliže 300.000 ruských vojáků nedokázalo Rusku zajistit rozhodující ofenzivní převahu na Ukrajině, tak je velmi nepravděpodobné, že by nasazení dalších sil v budoucích mobilizačních vlnách přineslo letos dramaticky odlišný výsledek," domnívá se americký institut. Ukrajina má proto podle něj dobré předpoklady k tomu, aby znovu získala iniciativu a zahájila protiofenzívy v kriticky důležitých sektorech frontové linie.

Britské ministerstvo obrany si dnes ve své pravidelné analýze bojů všímá situace u Avdijivky, která se nachází nedaleko Doněcku - tedy města, které už léta ovládají proruští separatisté. Avdijivka je poblíž frontové linie od roku 2014, kdy na východě Ukrajiny vypukl ozbrojený konflikt mezi Moskvou podporovanými separatisty a ukrajinskou armádou. Ruské invazní síly, které zemi napadly na konci loňského února, podle něj v posledních třech týdnech zaznamenaly v okolí Avdijivky "plíživé zisky".

Avdijivka je nyní z velké části zničena, konstatuje britský resort obrany, jenž se opírá o informace vojenské rozvědky. "S tím, jak bude bitva pokračovat, bude pravděpodobně za obzvláště obranyschopný klíčový terén považován rozsáhlý komplex avdijivských koksáren," míní britské ministerstvo. Z taktického hlediska je podle něj situace u Avdijivky podobná té u Bachmutu. "Ukrajinské síly pokračují v organizované obraně, ale jejich zásobovací linie na západě stále více ohrožuje ruská obkličovací operace," dodal resort.

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější