Ukrajinci pokračují v daleko tvrdší protiofenzívě, nad Moskvu vyslali dron

Ukrajinci pokračují v daleko tvrdší protiofenzívě, k tomu podle ruských zdrojů vyslali dron nad Moskvu. Večer ukrajinské síly potvrdily dobytí vesnice Staromajorske, přiznal ho dokonce i velitel sil Doněcké lidové republiky, které v oblasti bojují. Poblíž Tokmaku v Záporožské oblasti Ukrajinci dosáhli první hlavní linie ruské obrany – včetně dračích zubů.

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek večer na sociálních sítích oznámil dobytí vesnice Staromajorske. K příspěvku na twitteru přiložil i video s bojovníky, držícími vlajku své země. „Náš jih, naši chlapci, vítězství Ukrajině!“ napsal Zelenskyj.

Jeden z bojovníků na videu říká, že ukrajinští bojovníci „splnili úkol a osvobodili vesnici“. Staromajorske bylo cílovou oblastí již několik týdnů, nachází se východně od města Záporoží, asi na půl cesty k Doněcku. Asi deset kilometrů severně od něj leží klíčové město Velyka Novosilka.

Podle dostupných informací se ukrajinské síly snažily dostat vesnici pod kontrolu několik dní. „Kyjevské jednotky metodicky obsadily vesnici během několika dní, vyhnaly personál z jejich úkrytů a proměnily tyto úkryty v hromady rozbitých cihel. Ztráta oblasti byla ranou pro naše vojenské ego,“ přiznal velitel ruských jednotek ze samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Chodakovskij.

„Ukrajinské síly postupně postupují směrem na Melitopol a Berďansk. Dále na východě Ukrajina upevňuje své pozice v oblasti Staromajorske,“ vylíčila náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Dalším ukrajinským počinem v noci ze čtvrtku na pátek byl zásah skladu ropy v Šachtaru nedaleko Doněcku. Informoval o něm server Ukrainska Pravda s odvoláním na telegram ruského mediálního serveru Astra. Video z požáru skladu sdílela na twitteru bývalá tisková mluvčí současného ukrajinského prezidenta Iuliia Mendelová.

Ukrajinci dosáhli dračích zubů

Americká stanice CNN zveřejnila snímky, které ukazují postup ukrajinských jednotek velice blízko dlouhých ruských obranných linií – včetně dračích zubů. Na základě geografické lokalizace se podařilo zjistit, že video pochází z oblasti mezi vesnicemi Nove a Charkove v Záporožské oblasti.

Včera EuroZprávy.cz upozorňovaly na to, že jednotky mohou být něco mezi 20-22 kilometry od města Tokmak – CNN však ukázala, že jde o pouhých 10 kilometrů. Autor Benjamin Pitter na twitteru lokalizoval video, které jsme včera sdíleli, asi 22 kilometrů od Tokmaku.

Fronta je skutečně dlouhá. Pro představu: vesnice Staromajorske, kterou Ukrajinci dobyli ve čtvrtek, leží od Tokmaku zhruba sto kilometrů.

Další dron nad Moskvou

Ruské ministerstvo obrany v pátek oznámilo zničení bezpilotního letounu „vypuštěného Ukrajinou na Moskevskou oblast“. „Pokus Kyjeva provést teroristický útok bezpilotním letounem na objekty v Moskevské oblasti byl zmařen Bezpilotní letoun byl zničen prostředky protivzdušné obrany,“ zní z ruského resortu.

Oběti ani škody na životech zaznamenány nebyly, útok podle CNN potvrdil i moskevský starosta Sergej Sobjanin.

Jde již o druhý případ tento týden. Moskva se v pondělí brzy ráno stala terčem útoku několika dronů. Jeden z nich zasáhl vysokopodlažní obchodní centrum jižně od centra ruské metropole, další bezpilotní letouny trefily dvojici nebytových budov.

Úlomky dronu se našly také v centru města nedaleko ministerstva obrany, uvedla agentura TASS s odvoláním na záchranné složky. Nikdo nezemřel ani nebyl zraněn.

Drony mnohamilionové město podle zdejšího Sobjanina zasáhly kolem 4:00 místního času (3:00 SELČ). Z obchodního centra byl hlášen výbuch, agentura Reuters s odvoláním na svědka uvedla, že Moskvou zazněly exploze nejméně dvě.

Američané se seznámili s plánem Izraelců na evakuaci Rafáhu

05.05.2024 16:04 Izrael v tomto týdnu seznámil představitele americké vlády s plánem na evakuaci civilistů z Rafáhu…

McCainová je přesvědčena, že v Gaze vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:58 Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového…

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Související:

Nejnovější