Ukrajinská armáda zlikvidovala přes 100 ruských vojáků u Soledaru

Ukrajinská armáda v oblasti Soledaru zlikvidovala přes 100 ruských útočníků najednou, tvrdí generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Podle agentury Ukrinform boje o město ležící nedaleko Bachmutu v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny pokračují. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany uvedla, že ukrajinská armáda stále Soledar brání. Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že jeho ofenziva v Doněcké oblasti "pokračuje úspěšně", konkrétně k Soledaru se nevyjádřilo.

Ukrajinská armáda střeží své území

V oblasti Soledaru se podařilo zlikvidovat asi stovku ruských vojáků, dva kulometné a dva minometné oddíly, "díky sladěné práci vojáků sil speciálních operací, dělostřelců a odpalovačů raket," uvedl ukrajinský generální štáb. "Operátoři sil speciálních operací ukrajinské armády zjistili nahromadění nepřátelských vojáků na několika místech. Ke zničení nepřítele bylo použito dělostřelectvo a na jednom z míst rovněž taktický raketový systém Točka-U," tvrdí velení ukrajinských sil v prohlášení. O jaké období se jedná, neuvádí.

Ve své ranní operační svodce ukrajinský štáb Soledar zmiňuje pouze v souvislosti, kde píše, že toto město a další obce v regionu invazní jednotky ostřelovaly z tanků, děl nebo minometů.

Ukrajinští představitelé už dříve popřeli úterní tvrzení šéfa Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) soukromé vojenské skupiny Jevgenije Prigožina, že jeho jednotky žoldnéřů získaly kontrolu "nad celým územím Soledaru". O tom, že boje o město pokračují, ve středu informovalo rovněž ruské ministerstvo obrany.

Prigožin podle agentury AP nicméně své tvrzení o průlomu v Soledaru ve středu zopakoval. "Ještě jednou chci potvrdit kompletní osvobození a vyčištění území Soledaru od jednotek ukrajinské armády," napsal Prigožin na sociální síti, kde rovněž tvrdil, že ukrajinští vojáci, kteří se nechtěli vzdát, byli zničeni. Zabito podle něj bylo na 500 lidí.

"Nevěřte tomu, co říkají," okomentoval podobná ruská vyjádření pro stanici CNN nejmenovaný ukrajinský voják z místa. "Držíme se, i když v podstatě jen vlastními silami, bez velitelů," sdělil v textové zprávě. Upozornil, že ukrajinským vojákům hrozí obklíčení. "Ocitáme se v pasti, chtějí nás obklíčit," dodal.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová dnes podle agentury Reuters uvedla, že Rusko posiluje své invazní síly na Ukrajině a snaží se získat "strategickou iniciativu". Počet ruských jednotek se za týden zvýšil z 250 na 280, uvedla. "Ve směru na Soledar se odehrávají prudké boje. (Rusové) jdou přes vlastní mrtvoly," řekla a dodala, že ukrajinská obrana se u Soledaru drží.

Jeden z představitelů proruských separatistů v Doněcké oblasti dnes podle agentury TASS prohlásil, že v Soledaru zůstávají sporadická malá ohniska odporu ukrajinských sil. "Celkově se operace vyvíjí úspěšně a západní předměstí Soledaru je plně pod naší kontrolou," tvrdil v ruské televizi Andrej Bajevskij, jenž působí jako poslanec mezinárodně neuznané Doněcké lidové republiky (DNR).

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v denním přehledu resortu o vývoji invaze dnes mimo jiné uvedl, že ruské jednotky zničily pomocí leteckých úderů a dělostřelecké palby až 70 ukrajinských vojáků a několik kusů vojenské techniky v Doněcké oblasti. Konkrétně k Soledaru se nevyjádřil

Americká společnost Maxar Technologies mezitím zveřejnila satelitní snímky, které podle ní zachycují Soledar s odstupem několika měsíců. Ukazují podle ní rozsah bojů mezi ukrajinskými obránci a ruskými invazními silami. Na jednom z nich, který datuje k 10. lednu 2023, je vidět devastace v Soledaru v podobě zničených obytných domů, pro srovnání přikládá snímek stejného místa ze srpna loňského roku. Na jiné fotografii ukazuje "tisíc kráterů po bombách v polích a podél silnic" v nedalekém Bachmutu.

O strategickém významu Soledaru se vedou diskuze, ale podle stanice BBC by jeho dobytí usnadnilo Rusům přístup k Bachmutu, který se snaží dobýt už měsíce, a zkomplikovalo zásobování ukrajinských obránců. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak označil v rozhovoru s agenturou AFP boje o kontrolu nad Soledarem a Bachmutem za nejkrvavější od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Ruské invazní síly zároveň nepřestávají s útoky ani jinde na Ukrajině. Za uplynulých 24 hodin devadesátkrát ostřelovaly Chersonskou oblast včetně rezidenčních oblastí pomocí dělostřelectva, raketometů, minometů a tanků, uvedl na sociálních sítích šéf oblastní správy Jaroslav Januševyč. Střely podle něj zasáhly porodnici, bytové i rodinné domy. Při ostřelování zemřel jeden člověk a dalších pět jich utrpělo zranění, sdělil také Januševyč.

Podle zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyryla Tymošenka zemřeli na Ukrajině ve středu kvůli ruským útokům dva civilisté a osm dalších jich bylo zraněno. Po jedné oběti na životech si vyžádaly útoky v Chersonské a Doněcké oblasti, zranění jsou hlášení i ze Záporožské a Dněpropetrovské oblasti.

Ve svém ranním operačním přehledu ukrajinský generální štáb mimo jiné informoval o tom, že ukrajinští obránci odrazili ruské útoky u 12 obcí na východě Ukrajiny včetně Bachmutu.

Tvrzení jednotlivých stran konfliktu nebylo možné nezávisle ověřit.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější